Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prezident dal R. Ficovi zelenú, môže zostaviť vládu

Foto: TASR/Michal Svítok

Nový kabinet bude jednofarebný, keďže lídri zvyšných piatich politických strán na dnešnom rokovaní za okrúhlym stolom odmietli možnosť ísť so Smerom-SD do spoločnej koalície.

Bratislava 15. marca (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič dnes poveril predsedu Smer-SD Roberta Fica zostavením novej vlády. Jeho strana zvíťazila v sobotňajších (10.3.) predčasných voľbách so ziskom 44,41 percenta hlasov. V Národnej rade (NR) SR s 83 kreslami získala nadpolovičnú väčšinu.

Nový kabinet bude jednofarebný, keďže lídri zvyšných piatich politických strán na dnešnom rokovaní za okrúhlym stolom odmietli možnosť ísť so Smerom-SD do spoločnej koalície.

"Som presvedčený, že výsledky parlamentných volieb vytvorili všetky podmienky na to, aby som toto poverenie naplnil, aby som v termíne ustanovujúcej schôdze NR SR predložil pánovi prezidentovi návrhy kandidátov na členov vlády SR, ktorí by potom mohli byť menovaní do týchto funkcií," vyhlásil po stretnutí budúci premiér. Ustanovujúca schôdza parlamentu bude 4. apríla.

Tu bude player


Líder Smeru-SD dnes o konkrétnych menách budúcich ministrov pred novinármi hovoriť nechcel, informoval o nich len hlavu štátu. Po stretnutí prezradil len to, že rezort hospodárstva a ministerstvo zahraničných vecí určite povedú nestraníci. Kreslo šéfa diplomacie ponúkol diplomatovi Miroslavovi Lajčákovi, ktorý momentálne pôsobí ako výkonný riaditeľ pre Rusko, Východné partnerstvo a západný Balkán v rámci Európskej služby pre vonkajšiu činnosť. Odpoveď, či ponuku prijme, sa predseda Smeru od Lajčáka dozvie na dnešnom stretnutí o 16.00 h. "V prípade, ak pán Lajčák povie áno a ja verím, že povie áno, bude to obrovský prínos, pretože Slovensko sa môže aj v zahraničí oprieť o vynikajúcich diplomatov," podčiarkol budúci premiér.

Programové vyhlásenie vlády sa bude podľa Fica do veľkej miery zhodovať s prioritami Smeru avizovanými pred voľbami. "V tom je možno výhoda, keď vládu SR zostavuje jedna politická strana," uviedol predseda Smeru-SD s tým, že nová vláda zrejme nebude potrebovať 30-dňovú lehotu od menovania vlády do predloženia jej programu. "Tento termín môže byť kratší, lebo nielenže štát potrebuje stabilitu, ale treba zabrániť rôznym rozhodnutiam, ktoré sa v tomto medziobdobí môžu diať," argumentoval.

Smer bude vládnuť sám



Smer-SD ako víťaz parlamentných volieb bude zostavovať novú vládu sám. Vyplynulo to z dnešných rokovaní pri okrúhlom stole, ktoré Smer viedol s budúcimi opozíčnymi stranami.

Tu bude player

Opozícia dostane dva posty podpredsedu parlamentu



Robert Fico pre média uviedol, že pätica strán KDH, OĽaNO, Most-Híd, SDKÚ-DS a SaS odmietli koaličnú spoluprácu. Z rokovania strán tiež vyplynulo, že opozícia bude mať k dispozícii rovnaký počet výborov, aký mal Smer-SD a SNS v rokoch 2010 až 2012, a to napriek tomu, že sa zmenil pomer koalície a opozície v prospech vládnej strany. Opozícia zároveň bude mať k dispozícií dve miesta podpredsedov NR SR, kým doteraz jej patrilo jedno."Predložia návrhy a bude sa o nich hlasovať na ustanovujúcej schôdzi,"avizoval Fico.

Tu bude player

Mikloš nebude kandidovať na funkciu podpredsedu SDKÚ-DS



Súčasný podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš sa nebude na najbližšom straníckom kongrese uchádzať o túto funkciu. Uvádza to internetový portál SME. Podľa hovorcu ministra financií Martina Jaroša bude radovým poslancov v Národnej rade (NR) SR.

Kandidovať neplánuje ani za predsedu strany. Na tento post je nateraz jediným kandidátom súčasná podpredsedníčka SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.


Na kongrese sa o líderstvo nemieni uchádzať ani súčasný šéf Mikuláš Dzurinda. Dôvodom je nepriaznivý výsledok v sobotňajších (10.3.) predčasných parlamentných voľbách. SDKÚ-DS dosiahla v histórii svojho pôsobenia najhorší výsledok 6,09 percenta, čo im vynieslo 11 poslaneckých kresiel. S určitosťou na podpredsedníckom poste končí aj Milan Hort, ktorý taktiež nebude kandidovať.

Foto: TASR/Martin Baumann

Mečiarove amnestie sa rušiť nebudú



Smer-SD má tiež záujem vpísať do vládneho programu niekoľko návrhov ústavných zákonov. "Došlo k absolútnej zhode pri zrušení trestnoprávnej imunity. Podľa mňa to získa podporu všetkých 150 poslancov. Zhoda je aj na tom, že pokiaľ ide o vzatie poslanca do väzby, bude potrebný súhlas parlamentu, ale samotná imunita bude zrušená, teda orgány činné v trestnom konaní budú môcť bez súhlasu NR SR začať trestné stíhanie," vysvetlil Fico.

V prípade zrušenia Mečiarových amnestií, ktoré žiada KDH, Fico zopakoval, že Smer-SD je len za prijatie deklaratórneho ústavného zákona, ktorý by ich odsúdil. "Ak bude zhoda, sme na to pripravení," ubezpečil Fico.

Tu bude player


Na margo generálneho prokurátora Fico podotkol, že Smer-SD nebude prijímať žiadne rozhodnutia do okamihu, kým nerozhodne Ústavný súd SR o výklade zákona a nepovie, či prezident má povinnosť alebo právo vymenovať zvoleného kandidáta. Potom prichádzajú do úvahy dve alternatívy. "Ak by prezident povinnosť nemal, muselo by dôjsť k opakovanej voľbe. Ak by ústavný súd povedal, že prezident povinnosť má, pán Čentéš musí byť vymenovaný a musíme to rešpektovať," povedal Fico.

Tu bude player


Most-Híd podľa jeho slov otvoril aj otázku postavenia menšín. "Smer nechce meniť status quo. Zhoda je, že musíme zmeniť zákon o štátnom občianstve, aby občania Slovenska neprichádzali o svoje občianstvo," podotkol.

Tu bude player

Kosovo sa uznávať nebude



Lídri hovorili aj o voľbe troch členov fiškálnej rady podľa ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti. "Keďže na zvolenie týchto troch členov je potrebná ústavná väčšina, musí dôjsť k dohode opozície a vládnej strany. Vznikla dohoda, že oslovíme profesijné združenia, asociácie zamestnávateľov, ostatných sociálnych partnerov a pokúsime sa navrhnúť takých kandidátov, ktorí nikdy neprejavovali politické názory a sú garanciou toho, že môžu kontrolovať finančnú disciplínu SR," uviedol Fico.

Keďže v júli 2012 sa končí funkčné obdobie viceguvernéra NBS a druhé miesto viceguvernéra nie je obsadené, strany sa dohodli, že jednu pozíciu obsadí Smer-SD a druhú opozícia.

Fico s potešením konštatoval, že až na malé výnimky sú všetky strany pripravené podporiť ratifikačný proces významných medzinárodných zmlúv. Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) ako minister zahraničných vecí postavil otázku, či dôjde k zmene postoja SR smerom ku Kosovu, ktoré Slovensko neuznáva. "Naša odpoveď bola, že nevidíme žiadne dôvody na uznanie Kosova ako samostatného štátu," dodal Fico.

KDH: Deklaratórny zákon k amnestiám nestačí, zločiny len pomenúva



Kresťanským demokratom nestačí, aby sa parlament vyrovnal s amnestiami Vladimíra Mečiara len tým, že ich odsúdi deklaratórnym ústavným zákonom, ako to navrhuje Smer-SD. Po dnešnom rokovaní za okrúhlym stolom, na ktorom sa stretli lídri všetkých parlamentných strán, to uviedol predseda KDH Ján Figeľ. Práve jeho hnutie už dlhé roky navrhuje zrušenie týchto amnestií, no ani raz nezískalo dostatočnú podporu.

"My sme za účinnú spravodlivosť. Politici nesúdia, ale majú vytvárať podmienky pre účinnosť spravodlivosť. Ak to má byť len deklarácia, tak to krivdy a zločiny nestíha, skôr len pomenúva," upozornil Figeľ. Predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) doplnil, že ak by KDH stačil deklaratórny zákon, tak ho mohli prijať už v tomto volebnom období, keďže Robert Fico (Smer-SD) im takúto možnosť ponúkal.

Pravdepodobne budúca líderka SDKÚ-DS Lucia Žitňanská vyhlásila, že jej strana vždy hlasovala za zrušenie Mečiarových amnestií. "Ak máme hovoriť o spravodlivosti, tak deklarácie tu nestačia. Deklarácia je gesto, no tie zločiny, ktoré sa stali, si pýtajú viac ako gesto," upozornila.

Figeľ podobne ako Fico zhodnotil dnešné rokovanie parlamentných strán kladne. "Začali sme v dialógu, ktorý zodpovedá uvedomeniu si zo strany Smeru, že je na ňom úplná zodpovednosť. My chceme všade, kde je to potrebné, prispieť. Atmosféra bola férová, veríme, že bude pokračovať. Tieto štyri roky pred nami sú náročné, potrebujú odbornosť a zodpovednosť nielen na strane vlády, ale aj parlamentu," odkázal Figeľ.

SaS sa so Smerom-SD pokúsi dekriminalizovať marihuanu, šancu vidí



Sloboda a solidarita ponúkla Smeru-SD svoje ekonomické riešenia výmenou za pomoc pri dekriminalizácii marihuany. "Dotazovali sme sa aj na to, aké sú možnosti v oblasti dekriminalizácii marihuany a sme spokojní, že sa o tejto téme bude diskutovať. Vidíme šancu, že by sa to mohlo presadiť spolu so Smerom," povedal predseda liberálov Richard Sulík.

Pripomenul, že v bývalej koalícii na dekriminalizáciu marihuany nebola vôľa. Podpredseda SaS Juraj Miškov potvrdil, že liberáli si vedia predstaviť spoluprácu so Smerom-SD v oblasti občianskych slobôd. Podotkol, že liberáli majú najlepší program a najlepších expertov, ktorých vedia ponúknuť.

Tu bude player


Z rokovania parlamentných strán tiež vyplynulo, že opozícia bude mať k dispozícii dve miesta podpredsedov parlamentu a rovnaký počet výborov, aký mal Smer-SD a SNS v rokoch 2010 až 2012. A to napriek tomu, že sa zmenil pomer koalície a opozície v prospech vládnej strany. Liberáli sa budú usilovať o dva parlamentné výbory. Pokiaľ ide o ich obsadenie, sulíkovci ešte mená nechcú hovoriť.