Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zákon o financovaní cirkví a náboženských spoločností víta aj ECAV

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) pripomenula, že zákon o financovaní cirkví a náboženských spoločností vznikal niekoľko rokov.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Schválenie zákona o finančnej podpore cirkví a náboženských spoločností z dielne Ministerstva kultúry SR poslancami parlamentu víta aj predsedníctvo Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku. Pre TASR to potvrdila tlačová tajomníčka ECAV Jana Nunvářová.

ECAV pripomenula, že zákon o financovaní cirkví a náboženských spoločností vznikal niekoľko rokov. "Jeho znenie je výsledkom zložitých rokovaní medzi kompetentnými predstaviteľmi štátnych orgánov a cirkví a náboženských spoločností. Tie vyslovili spoločnú zhodu nad jeho znením," píše sa v stanovisku, pod ktorým je podpísaný generálny biskup ECAV na Slovensku Ivan Eľko a generálny dozorca Ján Brozman.

"Zároveň však chceme zdôrazniť to, čo je členom našej cirkvi dôverne známe, ale čo zaniká vo verejnej diskusii o zákone: finančné prostriedky, ktoré cirkvi, a tak i Evanjelická cirkev na základe zákona dostanú, budú stále iba časťou, dôležitou, ale predsa len časťou celkových finančných nákladov, ktoré potrebujeme na zabezpečenie stavu a prevádzky svojej infraštruktúry a na realizáciu programov s ľuďmi," uvádza sa v stanovisku. Ako sa ďalej píše, "väčšina finančných prostriedkov na chod cirkvi doposiaľ pochádzala a i naďalej bude pochádzať z peňaženiek jej členov". ECAV uviedla, že si cení záväzok štátu prispievať na chod cirkví podľa parametrov novoprijatého zákona.

Schválenie zákona o financovaní cirkví víta aj predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský či vedenie gréckokatolíckej cirkvi.

Nový spôsob financovania registrovaných cirkví má zohľadniť aj počet veriacich. Vychádza z doteraz uplatňovaného modelu, predpokladať má však postupné zohľadňovanie počtu veriacich. Rozširuje takisto možnosti použitia štátneho príspevku.