Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Zamestnanci Najvyššieho súdu podporujú štrajk červenými stužkami

Budova Ministerstva spravodlivosti a Najvyššieho súdu SR v Bratislave. Foto: TASR/Peter Hudec

Na Najvyššom súde pracuje približne 200 ľudí, z toho je 121 úradníkov, ostatní sú sudcovia.

Bratislava 19. februára (TASR) – Zamestnanci Najvyššieho súdu (NS) SR sa na dnešnom výstražnom štrajku pracovníkov súdov priamo nezúčastňujú, ale na znak podpory si mohli pripnúť na oblečenie červené stužky.

Na NS SR pracuje približne 200 ľudí, z toho je 121 úradníkov, ostatní sú sudcovia. Koľko z nich podporí dnes štrajk, nie je známe.

"Základná organizácia Odborového zväzu justície pri Najvyššom súde Slovenskej republiky sa 19. januára tohto roku na zvolanej členskej schôdzi dohodla, že zamestnanci Najvyššieho súdu SR sa priamo na štrajku nezúčastnia, nakoľko podmienky, ktoré boli doteraz prednesené ako dôvody štrajku, aj keď nepriamo, sa týkajú rozpočtovej kapitoly Ministerstva spravodlivosti SR a NS SR je samostatná rozpočtová kapitola napojená na štátny rozpočet prostredníctvom Ministerstva financií SR. Zároveň sa odbory NS SR pripájajú k stanoviskám súdov a vyhlasujú, že platové ohodnotenie štátnych zamestnancov a zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme v rámci justície je nedostatočné a dlhodobo podhodnotené," uviedol dnes pre TASR hovorca NS SR Matej Kereš.

Zamestnanci slovenských súdov vstúpili do historicky prvého jednodňového výstražného štrajku. Všetkých 62 okresných a krajských súdov dnes funguje v obmedzenom režime. Najnevyhnutnejšie činnosti sa bude snažiť zabezpečiť vedenie súdov a sudcovia, ktorých sa štrajk netýka.

Účasť na štrajku potvrdilo vopred Odborovému zväzu justície 93,2 percenta súdnych úradníkov. Odborári upozornili, že štrajk môže súdy ochromiť. Vedenia súdov a minister spravodlivosti Tomáš Borec prisľúbili, že ostanú pre ľudí otvorené.

Presný termín štrajku oznámili justičné odbory z taktických dôvodov len tri dni vopred. Sudcovia tak majú aj na dnešný deň naplánovanú prácu a nezrušili veľa pojednávaní. "Podľa nášho portálu to vychádza na viac ako 1400 pojednávaní," informovala hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová.

Zamestnanci súdov vstupujú do štrajku so štyrmi požiadavkami:
1. zvýšiť rozpočet ministerstva spravodlivosti o štvrtinu
2. zabezpečiť materiálno-personálny a ekonomický chod súdov
3. okamžite prijať osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii
4. zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu zamestnancov justície.