Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zástupcovia regiónov a menšín sa podieľajú na rozvoji ich kultúry

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Participatívne stretnutia majú prispievať k obsahu a kvalite stratégie.

Bratislava 17. novembra (TASR) - V pondelok (19. 11.) sa začínajú menšinové participatívne pracovné stretnutia. Spolu s Ministerstvom kultúry (MK) SR sa podieľajú na tvorbe Stratégie rozvoja miestnej a regionálnej kultúry a kultúry národnostných menšín. Informovala o tom Kancelária štátneho tajomníka MK SR.

"Od júna 2018 ministerstvo kultúry neustále pracuje na tvorbe Stratégie rozvoja miestnej a regionálnej kultúry a kultúry národnostných menšín. Stretnutia regionálnych pracovných skupín prebiehali do polovice októbra. Výsledky stretnutí spracovala interná pracovná skupina. Participatívne stretnutia národnostných menšín sa začínajú budúci týždeň," vysvetlil Konrád Rigó, štátny tajomník MK SR.

Participatívne stretnutia majú prispievať k obsahu a kvalite stratégie. Rezort avizoval, že ich bude celkovo osem, a dokončenie stratégie odhaduje na jar 2019. Príslušných odborníkov z každej registrovanej národnostnej menšiny na Slovensku do jednotlivých pracovných skupín navrhol odbor kultúry národnostných menšín spolu s Fondom na podporu kultúry národnostných menšín a s expertmi vnútornej pracovnej skupiny.

Prvé participatívne stretnutie zaoberajúce sa menšinovou kultúrou sa bude podľa ministerstva konať 19. novembra v Bratislave a zúčastnia sa na ňom odborníci rómskej menšiny. Rusíni, Ukrajinci, Nemci a Česi sa stretnú 22. novembra v Košiciach, maďarská menšina bude diskutovať o obsahu stratégie 23. novembra v Bratislave a odborníci zo zvyšných siedmich národností sa stretnú 26. novembra tiež v Bratislave.