Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Beh v troch slovenských mestách má podporiť zdravý životný štýl

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Jeho myšlienku podporujú viaceré známe osobnosti.

Bratislava 19. septembra (TASR) – Beh zdravia, ktorý odštartoval v nedeľu (16.9) v Bratislave, chce motivovať Slovákov k pohybu a k rozvíjaniu zdravého životného štýlu. Pokračovať bude v Banskej Bystrici (22.9) a vyvrcholí v Košiciach (6.10). Jeho myšlienku podporujú viaceré známe osobnosti.

"Beh zdravia nie je o športovom výkone, ale o radosti z pohybu, dobrej nálade a hlavne o šírení myšlienky, že prevencia je dôležitá," uviedol organizátor behu Tomáš Gáll.

Beh zdravia okrem pohybu ponúka širokej verejnosti vrátane rodín s malými deťmi možnosť dozvedieť sa viac o svojom zdravotnom stave. Zdravotníci sú pripravení zmerať záujemcom hodnoty krvného tlaku, množstva tuku v tele či hladiny náhodného cukru v krvi.

Kardiologička Natália Vaňová vysvetlila, že "beh spolu s rýchlou chôdzou a džogingom je najprirodzenejšou prevenciou srdcovo-cievnych ochorení." Športovať podľa jej slov "nie je potrebné do úplného vyčerpania a profesionálne", ale "s rozumom a pravidelne". "Pravidelná športová aktivita vrátane vytrvalostných behov znižuje riziko vzniku rakoviny, infarktu myokardu, riziko vzniku koronárnej choroby srdca, potláča rôzne civilizačné ochorenia, ako je depresia, osteoporóza, vznik cukrovky," uzatvorila odborníčka.

V rámci registrácie, ako aj počas celého trvania behu ponúkajú organizátori bežcom, ale aj divákom a ich rodinám program pre deti. Pripravený bude skákací hrad, maľovanie na tvár a detská atletika.