Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Poslanci zjemnili podmienky preplácania liekov na výnimky

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Rovnako sa zruší päťpercentná spoluúčasť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti na liečbe.

Bratislava 17. mája (TASR) – Podmienky preplácania liekov na výnimky z verejného zdravotného poistenia sa zmiernia natrvalo. Po tom, čo sa najprv do konca roka zjemnili, parlament v stredu (16.5.) odsúhlasil pozmeňujúce návrhy zdravotníckeho výboru, ktoré umožňujú zdravotným poisťovniam platiť za takéto lieky aj od budúceho roka ich plnú cenu. Rovnako sa zruší päťpercentná spoluúčasť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti na liečbe.

Zmena v úhradách má v prípadoch osobitného zreteľa umožniť zdravotným poisťovniam uhradiť liek, zdravotnícku pomôcku alebo dietetickú potravinu aj v plnom rozsahu. Rušenie novej spoluúčasti poskytovateľom na liečbe, ak pri liekoch nebola riadne preukázaná ich medicínska prospešnosť, zrušili poslanci úplne. "Nie je žiaduce, aby poskytovateľ zdravotnej starostlivosti bol účastníkom financovania úhrad liekov na výnimku," zdôvodnil zdravotnícky výbor. Legislatívnu zmenu musí ešte odobriť prezident.

Na lieky na výnimku platia od začiatku roka limity, koľko maximálne z ich ceny môžu zdravotné poisťovne uhradiť. Poslanci najprv vo februári odsúhlasili, že tento rok to ešte vo výnimočných prípadoch môže byť viac ako 90 až 75 percent z ceny. Na rozdiel v cene majú dať farmafirmy zľavy podobne, ako je to v iných európskych krajinách.

Na žiadosť ministerstva zdravotníctva sa tak reagovalo na situáciu, ktorá nastala po zmenách v liekovej politike platných od januára. Okrem iného priniesli spomínané novinky v uhrádzaní liekov na výnimky. Nejde o bežné lieky, ale o tie, ktoré nesplnia podmienky vstupu do systému úhrad z verejného zdravotného poistenia, prípadne výrobcovia o vstup nepožiadajú. Často ide o drahú inovatívnu liečbu rakoviny, neurologických, kardiovaskulárnych či zriedkavých ochorení.

Štát však menil aj samotné podmienky pre vstup liekov do systému úhrad, vďaka čomu ich má splniť viac liekov.