Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

FOTO: Hygienici varujú pred nebezpečným krémom a mydlom

Mydlo Bath Praline Glam Queen (na snímke) značky BadeFee. Foto: TASR - ÚVZ SR

Výrobky môžu spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému Rapex (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány vo Fínsku a v Litve. Ide o telový krém a mydlo. "Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike," upozorňuje hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Telový krém Teufelskralle Balsam od značky Jardin Naturel pochádza z Nemecka. Nachádza sa v 250 ml tégliku s červeným uzáverom. Vo výrobku sa nachádza konzervačná látka methylisothiazolinone, čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch. "Zmes je povolená len do zmývateľných výrobkov. Výrobok môže spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb," uviedol ÚVZ SR.

Telový krém Teufelskralle Balsam (na snímke) od značky Jardin Naturel pochádza z Nemecka.
Foto: TASR - ÚVZ SR

Druhým výrobkom je mydlo Bath Praline Glam Queen značky BadeFee, krajinou pôvodu je Nemecko. Výrobok v tvare koláčika je zabalený v papierovom obale a v kartónovej škatuľke. "Kozmetický výrobok pripomínajúci potravinu nie je bezpečný, pretože má formu, vôňu, farbu, vzhľad, obal, označenie, objem alebo rozmery, ktoré môžu spôsobiť, že spotrebitelia, najmä deti, si ho zamenia s potravinou a v dôsledku toho ho môžu vkladať do úst, cmúľať alebo prehĺtať, čo by mohlo byť nebezpečné a zapríčiniť napríklad dusenie, otravu alebo perforáciu či zablokovanie tráviaceho ústrojenstva," zdôrazňuje ÚVZ SR.