Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Zväz ambulantných poskytovateľov žiada VšZP, aby komunikovala korektne

Ilustračné foto VsZP. Foto: TASR - František Iván

Doterajší stav vyjednávaní považuje za nedostatočný.

Bratislava 26. november (TASR) – Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) vyzval štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP), aby s ním komunikovala "korektne". Doterajší stav vyjednávaní považuje za nedostatočný. V prípade, že sa nedohodnú na zmluvách, poistenci štátnej poisťovne zdravotnú starostlivosť dostanú, no lekári od nich "v krajnom prípade" môžu vyžadovať poplatky. Na tlačovej konferencii v pondelok to uviedol predseda Správnej rady ZAP Miroslav Kotek.

Zväz žiada zvýšenie poplatkov na úrovni, ktoré mu ponúkli súkromné zdravotné poisťovne. V závislosti od segmentu zdravotnej starostlivosti žiada zväz štátnu poisťovňu "o jasne špecifikované, transparentné a jednoznačne časovo termínované navýšenie úhrad" minimálne na úrovni od 12 do 17 percent.

"Máme za to, že nami požadované navýšenie pre tých ambulantných lekárov, ktorí nechcú už ďalej len poslušne prijímať vágne a nič nehovoriace memorandá alebo neadekvátne navýšenie úhrad na úrovni približne štyri percentá zo strany poisťovne, ktorá je toho času v dobrej finančnej kondícii, je pre VšZP zrealizovateľné," vysvetlil Kotek.

"V septembri VšZP obvinila ZAP, že zneužíva prepoisťovaciu kampaň na nábor nových členov. Je koniec novembra a od 25. júna si vedenie VšZP stále nenašlo čas na rokovanie so zástupcami 2000 ambulantných poskytovateľov," zdôraznil Kotek. Zároveň vyzval manažment štátnej poisťovne, aby urýchlene informoval občanov, akým spôsobom bude zabezpečená dostupná zdravotná starostlivosť pre jej poistencov hradená z verejného zdravotného poistenia od 1. decembra.

Zväz však avizoval, že je "naďalej pripravený" na rokovania a hľadania kompromisu. Kotek tiež dúfa, že nedôjde ku krajnému riešeniu. Ten by pre ZAP znamenal, že by od decembra musel vstúpiť do nezmluvného stavu. Predseda správnej rady taktiež vyzval svojich členov, aby individuálne nepodpisovali žiadne zmluvy, ale aby počkali na rokovania. "Vedenie VšZP zvolilo absolútne neštandardný postup a vyslalo všetkých zamestnancov zo všetkých pobočiek VšZP do ambulancií k poskytovateľom, ktorých zastupuje ZAP, aby ich presviedčali k podpisovaniu individuálnych nevýhodných zmlúv," dodal Kotek s tým, že takýto postup má negatívny dosah na poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, združených v ZAP-e.

Podľa Koteka prebieha takáto aktivita počas ordinačných hodín, čo lekárov "vytrháva z procesu poskytovania zdravotnej starostlivosti".

Na Slovensku je 7000 zdravotných poskytovateľov, v ZAP-e je združených približne 2000 ambulancií.