Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zemková je vo funkcii asi posledný deň, v utorok ju chce Smer odvolať

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na pokračujúcej tretej schôdzi NR SR sa tiež začne proces zrušenia trestnoprávnej imunity poslancov.

Bratislava 25. júna (TASR) - Generálna riaditeľka RTVS je vo funkcii zrejme posledný deň. V utorok (26.6.) dopoludnia by ju mala Národná rada SR z postu šéfky telerozhlasu odvolať.

Proti návrhu vládneho Smeru-SD vystupuje opozícia, avšak na udržanie Zemkovej dostatok hlasov nemá.

Dôvodom na odvolanie šéfky RTVS je, že údajne porušila zákonnú povinnosť písomne informovať Radu RTVS "o zámere vstúpiť do zmluvného záväzku, predmetom ktorého je plnenie presahujúce sumu 100.000 eur". Podľa mediálneho parlamentného výboru sa previnila tým, že zverejnila výzvu na verejnú obchodnú súťaž na prenájom priestorov pre mediálny komplex skôr, ako o tomto zámere informovala Radu RTVS.

Zemková sa už obrátila v súvislosti s touto vecou na súd. Na jej obhajobu sa postavili opoziční poslanci, ktorí sú presvedčení, že jediným zámerom sociálnych demokratov je politicky ovládnuť verejnoprávnu televíziu.

Na pokračujúcej tretej schôdzi NR SR sa tiež začne proces zrušenia trestnoprávnej imunity poslancov. Novelu Ústavy SR vypracovali spoločne všetky parlamentné strany s tým, že o výsadu majú zákonodarcovia prísť od 1. septembra. Člen snemovne bude po novom nepostihnuteľný už len za svoje výroky v pléne alebo orgánoch NR SR a za hlasovanie.

Okrem imunity majú poslanci na stole aj množstvo ďalších poslaneckých návrhov zákonov. Hovoriť sa bude o rente pre olympijských medailistov, zjednodušení rozvodov manželstiev, zrušení kvóra pre platnosť referenda, ale aj o znížení štátneho príspevku za hlasy pre politické strany, ktoré získali viac ako 10 percent hlasov.

Po tom, ako minulý týždeň snemovňa schválila medzinárodnú zmluvu o vytvorení Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS), sa musia poslanci vyrovnať aj s vládnym návrhom zákona o EMS, ktorý podrobnejšie upravuje účasť Slovenska v trvalom eurovale. Podľa právnej normy bude hotovostný vklad SR do EMS predstavovať 659,2 milióna eur. Vklad bude splatný v piatich splátkach, pričom prvú z nich vo výške 131,84 milióna eur Slovensko zaplatí už 15 dní po vstupe zmluvy o EMS do platnosti.

Ako konštatuje rezort financií v predloženom materiáli, druhú rovnako veľkú splátku Slovensko zaplatí neskôr počas roka, pravdepodobne v októbri. "V priebehu rokov 2013 a 2014 by Slovenská republika mala uhradiť aj ďalšie tri splátky upísaného základného imania v celkovej výške 395,52 milióna eur," vyčísľuje ministerstvo v doložke vplyvov k návrhu zákona.

Na úhradu prvej splátky sa podľa rezortu SR použijú štátne finančné aktíva bez potreby ich posilnenia, tento krok tak nebude mať vplyv na schodok alebo dlh verejných financií. Na ďalšie splátky však bude potrebné zvýšiť objem zdrojov financovania štátneho dlhu a táto skutočnosť bude mať negatívny vplyv na výšku štátneho dlhu SR.

Na poslancov čakajú aj viaceré voľby. Parlament by mal na schôdzi rozhodnúť o návrhu na vymenovanie viceguvernéra Národnej banky Slovenska (NBS), ktorým by sa mal stať opozičný kandidát Ján Tóth. Zákonodarný zbor má tiež zvoliť novú predsedníčku Úradu pre verejné obstarávanie, člena Rady RTVS, dvoch členov Súdnej rady SR a predsedu a členov Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.