Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Zmluvu na poistenie vozidiel MO preskúma Úrad boja proti korupcii

Minister obrany Martin Glváč Foto: TASR/Michal Svítok

Minister tvrdí, že celý proces verejného obstarávania na uzatvorenie PZP bol upravený tak, aby vyhovoval konečnému víťazovi.

Bratislava 11. júla (TASR) - Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) odovzdá všetky podklady k Rámcovej zmluve o povinnom zmluvnom poistení (PZP) vozidlového parku ministerstva Úradu boja proti korupcii (ÚBPK). Plánuje tak spraviť do konca tohto týždňa. Avizoval to po dnešnom rokovaní vlády.

Rovnako tak by sa mali do konca tohto týždňa uskutočniť rokovania s poisťovňou. "Rozhodne túto zmluvu považujem za nevýhodnú a nebudem ju akceptovať," zopakoval.

Naďalej tvrdí, že celý proces verejného obstarávania na uzatvorenie PZP, ako aj jeho kritériá boli upravené tak, aby vyhovovali konečnému víťazovi. "Trvám na tom, že sumy sú nadhodnotené," podčiarkol Glváč. Zároveň je presvedčený o tom, že ministerstvu sa podarí vyrokovať oveľa lepšie podmienky, ako sú tie súčasné. "Proces bol netransparentný a bude ho treba zopakovať," dodal.

Na novinársku poznámku, že za prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD) vyšlo toto poistenie ešte drahšie, Glváč reagoval, že nie je vyšetrovateľom, aby to skúmal nejakých 20 rokov dozadu. "Nemôžem to porovnávať a ani neviem, aké boli podmienky na trhu pred piatimi rokmi. Zaujíma ma tento stav, ktorý je pre rezort a daňových poplatníkov zjavne nevýhodný," poznamenal Glváč.

To, že tie isté autá poisťovali ministri zo Smeru ešte drahšie povedal pre TV Markíza bývalý šéf Úradu pre investície a akvizície MO SR Pavol Líška. Podľa Glváča je zarážajúce, že sa k spornej zmluve a súťaži kvalifikovane nevyjadrujú bývalí ministri, ale práve Líška, ktorý je podľa šéfa rezortu "pôvodcom pochybného tendra". Glváč dodáva, že Líška, ktorý v posledných parlamentných voľbách kandidoval za SaS, je osobou, o ktorej ešte bude verejnosť počuť.

"Zarážajúca je aj obrana pána Líšku, ktorý poukazuje na dovtedy platnú, podľa neho nevýhodnú zmluvu, pričom on túto predĺžil a ministerstvo vyplatilo v prvý januárový týždeň 2012 plnú výšku ročného poistného z tejto zmluvy, hoci už tom čase vedel, že ceny na trhu sú nižšie," podčiarkol Glváč. Dôkazom majú byť predložené ponuky poisťovní vo verejnom obstarávaní. Bývalé vedenie rezortu sa podľa ministra snaží odpútať pozornosť od podstaty celej kauzy.

Glváč v pondelok (9. 7.) informoval o tom, že bývalé vedenie MO poistilo vozidlový park rezortu na štyri roky za deväť miliónov eur. Podľa neho sa dalo uzavrieť v sume päť miliónov eur. Vychádzal pritom z prieskumu trhu.

Allianz - Slovenská poisťovňa, a. s., zareagovala tým, že je ochotná rokovať o prípadných zmenách a úpravách podmienok poistných zmlúv. Riaditeľka odboru firemnej komunikácie poisťovne Lucia Muthová v tejto súvislosti pripomenula, že na základe spomínanej rámcovej zmluvy zatiaľ nebolo uzatvorené žiadne poistenie. "V súčasnosti sú vozidlá poistené podľa podmienok predchádzajúcej zmluvy uzatvorenej koncom roku 2007 s účinnosťou od 1. januára 2008," povedala.