Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ZMOS: Delegáti 29. snemu budú diskutovať aj o prioritách združenia

Na snímke predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora. Foto: TASR Marko Erd

Ide o posledný snem pred jesennými komunálnymi voľbami.

Bratislava 23. mája (TASR) – Takmer 800 starostov a primátorov sa zíde na 29. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktorý sa v stredu začína v Bratislave. Zúčastnia sa na ňom aj prezident Andrej Kiska, predseda parlamentu Andrej Danko a premiér Peter Pellegrini. Ide o posledný snem pred jesennými komunálnymi voľbami.

„Je to chvíľa, keď sa v tejto zostave stretneme na sneme naposledy, nie každý bude v jesenných komunálnych voľbách opäť kandidovať a nie každý bude opäť zvolený. Väčšinou sa po voľbách obmení okolo 30 percent delegátov,“ povedal v Tablet.TV predseda združenia a starosta Štrby Michal Sýkora. Prioritou ZMOS-u je podľa neho obhajovať oprávnené záujmy miest a obcí.

Sýkora predloží správu o činnosti ZMOS. Potom vystúpia najvyšší ústavní činitelia, zahraniční hostia a predsedovia Komory miest a Komory obcí, priblížil hovorca združenia Michal Kaliňák. Na popoludnie je naplánovaná pracovná časť snemu, v rámci ktorej sa delegáti budú venovať pracovným otázkam, realizácii priorít ZMOS od minuloročného snemu a diskutovať budú aj o hlavných úlohách v nadchádzajúcom období.

Záver prvého dňa rokovania bude venovaný kultúrnemu programu. Sprievodnými podujatiami bude vyhlásenie výsledkov súťaže Oskar bez bariér 2017, ktorá sa koná pod záštitou ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR, a tiež vyhlásenie ocenenia v rámci Komunít priateľských deťom a mladým ľuďom.

Počas druhého dňa bude podľa Kaliňáka pokračovať diskusia delegátov a hostí, schvaľovať sa budú uznesenia 29. snemu, vrátane priorít do ďalšieho snemu.

"Snem aj sprievodné podujatia budú vysielané na internetovej stránke ZMOS. Takto priblížime rokovanie aj našim kolegom zo samospráv, ktorí sa nemôžu osobne zúčastniť na tomto rokovaní, a tiež aj širokej verejnosti," uviedol Sýkora.

Dejiskom snemu ZMOS bude Kongresové centrum Incheba Bratislava.