Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Šport

Taliani sú v semifinále, drámu rozhodli až v penaltovom rozstrele

RadosťTalianov po penaltovom rozstrele. Foto: TASR/AP

Mužstvo z Apeninského polostrova bolo v riadnom čase i v predĺžení aktívnejšie, ale pomohli mu až dve anglické zlyhania z bieleho bodu.

Kyjev 24. júna (TASR) - Talianski futbaloví reprezentanti zvíťazili v nedeľňajšom záverečnom štvrťfinále EURO 2012 nad Anglickom po remíze 0:0 a jedenástkovom rozstrele 4:2 a postúpili do semifinále, v ktorom si zmerajú sily s Nemeckom.

Záverečný štvrťfinálový duel bol prijemným prekvapením a diváci na štadióne v Kyjeve videli množstvo pekných akcií. Mužstvá sa od začiatku snažili tvoriť hru a už v úvodných piatich minútach mohol padnúť gól na oboch stranách ihriska.

Útočné manévre pokračovali v celom priebehu, no brankári Hart aj Buffon svojich spoluhráčov niekoľkokrát podržali. Taliani boli vpredu aktívnejší, no v rozhodujúcich momentoch im chýbala presnosť i trochu šťastia.

Štvrťfinále:


Anglicko - Taliansko 0:0 po predĺžení, 2:4 po penaltovom rozstrele

Rozhodcovia:
Proenca - Miranda, Santos (všetci Port.), ŽK: Barzagli, Maggio (obaja Tal.), 64.000 divákov

jedenástkový rozstrel: Balotelli 0:1, Gerrard 1:1, Montolivo nedal, Rooney 2:1, Pirlo 2:2, Young nedal, Nocerino 2:3, Cole nedal, Diamanti 2:4

Anglicko: Hart - Johnson, Terry, Lescott, Cole - Milner (60. Walcott), Gerrard, Parker (94. Henderson), Young - Rooney - Welbeck (60. Carroll)

Taliansko: Buffon - Abate (91. Maggio), Barzagli, Bonucci, Balzaretti - Pirlo - Marchisio, Montolivo, De Rossi (80. Nocerino) - Balotelli, Cassano (78. Diamanti)

V tomto prípade zachránila anglického gólmana Joea Harta pravá žrď jeho bránky.
Foto: TASR/AP
Posledné štvrťfinále začalo zostra. V 3. minúte Marchisio poslal spätnú prihrávku na De Rossiho, ktorý sa spoza vápna z voleja oprel do lopty, no jeho parádna strela skončila len na žrdi. O dve minúty odpovedali superšancou aj Angličania. Johnson vystrelil z päťky, no Buffon zázračne zastavil loptu ešte pred bránkovou čiarou. Angličania pokračovali v ofenzíve a v 16. minúte prišla ďalšia výborná akcia. Johnson poslal sprava center do šestnástky, na ktorý si výborne nabehol Rooney, ale tiesnený obrancom poslal hlavičku nad brvno.

Zápas mal rýchle tempo a aj keď chýbal gól, ofenzívne chúťky oboch mužstiev dostali divákov na tribúnach do varu. Krátko pred koncom úvodnej polhodiny sa dostal za anglickú obranu Balotelli, ale príliš váhal a Terry stihol zablokovať jeho strelu. Ten istý hráč mohol otvoriť skóre v 42. minúte. Pirlov center predĺžil do vápna Cassano, ale Balotelli opäť neuspel.

Talian Mario Balotelli sa v tejto šanci pred anglickou bránkou nepresadil.
Foto: TASR/AP
Duel nestratil náboj ani po prestávke. Lepšie odštartovali Taliani, ktorí si v 52. minúte vypracovali ďalšie gólové príležitosti. Najprv spoza šestnástky vypálil De Rossi, brankár Hart vyrazil loptu rovno pred Balotelliho, ale vzápätí zmaril aj jeho pokus. Do tretice pálil z voleja Montolivo, ale nepresne. V 64. minúte zase pohrozil Young, ale jeho zblokovaná strela skončila vedľa pravej tyčky Buffonovej bránky. Záverečná dvadsaťminútovka riadneho času už bola v réžii "Squadra Azzurra". Taliani držali loptu a súpera nepúšťali do nebezpečných situácií, pričom sami niekoľkokrát pohrozili.

V 89. minúte dostal výbornú prihrávku za obranu striedajúci Nocerino, no ani jemu sa nepodarilo skórovať. V poslednej sekunde ho zablokoval Johnson. Gól už v riadnom hracom čase nepadol a tak nasledovalo predĺženie. V 101. minúte poslal Diamanti točený center do malého vápna a Angličanov zachránila opäť tyčka. V 115. minúte Nocerino hlavou skóroval, ale rozhodca správne neuznal gól pre ofsajd. Po jedenástkovom rozstrele postúpili do semifinále Taliani, ktorí zvíťazili 4:2.

Penaltový rozstrel:




Cesare Prandelli, tréner Talianska: "Odohrali sme výborný zápas a zaslúžili sme si zvíťaziť už pred rozstrelom, no udržali sme si chladnú hlavu a nakoniec sme boli šťastnejší. Angličania boli veľmi silní súperi a práve preto hovorím, že chlapci hrali so srdcom a ukázali charakter. Nemci sú favoriti, ale teraz nás nechajte užiť si toto víťazstvo."

Alessandro Diamanti, stredopoliar Talianska: "Toto víťazstvo bolo náš veľký cieľ. Teraz sa musíme perfektne pripraviť na ďalší veľký zápas. Nemecko bolo doteraz najlepšie na turnaji."

Roy Hodgson, tréner Anglicka: "Hráči odovzdali všetko a fanúšikovia ich výkon ocenili. Pred rozstrelom som si myslel, že by sa to mohlo vydariť, ale nevyšlo to."

Steven Gerrard, stredopoliar a kapitán Anglicka: "Odchádzame so vztýčenou hlavou, no to nevylieči naše zlomené srdcia. Hráči odovzdali na ihrisku všetko. Myslím si, že sme mohli mať trošku viac šťastia, ale nevyšlo to."

Nedeľa na EURO 2012:




semifinále:
27. júna: Portugalsko - Španielsko (Doneck, 20.45)
28. júna: Nemecko - Taliansko (Varšava, 20.45)

Štatistiky štvrťfinálového zápasu
Anglicko - Taliansko
strely:
9:35
strely na bránu: 4:20
rohy: 3:7
ofsajdy: 1:2
fauly: 15:11
žlté karty: 0:2
červené karty: 0:0
držanie lopty (v percentách): 36:64