Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Žiadna generácia cyklistov nebola čistá, tvrdí Armstrong

Lance Armstrong, archívne foto Foto: TASR/AP Photo

Bývalý americký cyklista sa v januári priznal k užívaniu zakázaných látok počas všetkých triumfov na Tour de France.

Londýn 30. januára (TASR) - Bývalý americký cyklista Lance Armstrong tvrdí, že je obetný baránok športu, v ktorom sa odjakživa podvádzalo.

Štyridsaťjedenročný Armstrong tak v stredu odpovedal na otázku v rozhovore pre cyclingnews.com: "Vlastne áno, ale rozumiem tomu. Každý spí tak, ako si ustelie."

Armstrong sa v januári priznal k užívaniu zakázaných látok počas všetkých triumfov na Tour de France. Vyšetrovatelia Antidopingovej agentúry USA (USADA) už predtým pomohli odkryť podozrenia z Armstrongových dopingových testov. Spomínané obvinenia boli súčasťou správy, ktorú publikovala USADA, a na základe ktorých napokon odobrali Armstrongovi všetkých sedem titulov z Tour.

"Moja generácia nebola iná od ostatných. Rôzne druhy 'pomoci' sa vyvíjali v priebehu rokov, no fakt je, že náš šport je prekliate ťažký a počas vyše storočia všetci pretekári hľadali výhody. Od naskočenia na vlak pred sto rokmi až po dnešné EPO. Žiadna generácia nebola čistá. Ani Merckxova, ani Hinaultova, ani LeMondova, ani Coppiho, ani Gimondiho, ani Indurainova, ani Anquetilova, ani Bartaliho a ani moja," uviedol Armstrong.

Bývalý cyklista však verí, že jeho šport nie je stratený, no pomôžu mu len "pravda a zmierenie". "Nie je to najlepšia cesta, je to jediná cesta. Toto nie je len o jednom mužovi, jednom tíme, jednom riaditeľovi. Je to o celej cyklistike a ak mám byť úprimný, je to o všetkých vytrvalostných športoch. Verejne lynčovať jedného muža a jeho tím nič nevyrieši," vyhlásil.

Podľa Armstronga by mala viesť očisťujúci program Svetová antidopingová agentúra (WADA) a nie USADA a mal by prebehnúť bez Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI). Jej šéfa Pata McQuaida nazval patetickým a vyhlásil, že ho zaujíma iba jeho vlastná ochrana.

Niekdajší cyklistický hrdina žiada, aby všetci, ktorí sa sami priznajú a poskytnú dôkazy, dostali amnestiu: "Samozrejme, inak nikto nepríde. Nikto."