Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Šport

Armstrong v dopingovej afére prešiel do protiútoku, žiada mená svedkov

Právni zástupcovia sedemnásobného víťaza Tour de France požiadali Antidopingovú agentúru USA (USADA), aby im poskytla mená svedkov, ktorí figurujú vo vyšetrovacom spise.

Austin 15. júna (TASR) - Americký cyklista Lance Armstrong prešiel po najnovších dopingových obvineniach do protiútoku. Právni zástupcovia sedemnásobného víťaza Tour de France požiadali Antidopingovú agentúru USA (USADA), aby im poskytla mená svedkov, ktorí figurujú vo vyšetrovacom spise.

"Nemôžeme brániť práva pána Armstronga pokiaľ nevieme, čo povedal a čo sa údajne udialo pred pätnástimi rokmi,“ cituje z listu internetový portál sportschau.de.

USADA chráni v tejto fáze vyšetrovania mená svedkov, aby tak zabránila ich možnému ovplyvňovaniu. Podľa spisu agentúry svedčí v neprospech 40-ročného jazdca viac ako desať jeho bývalých kolegov a členov realizačného tímu.

Napriek skutočnosti, že Texasan sa štylizuje do role obete a hovorí o pomste, americké médiá považujú kauzu za vážnu. "USADA neprehrala prakticky ani jeden prípad," napísal v piatok Washington Post. "Robia si iba svoju prácu. Je potrebné zistiť, či sú ikony amerického športu hrdinovia, alebo podvodníci," konštatuje USA Today.

Pozornosti vyšetrovateľov neunikla ani Medzinárodná cyklistická únia (UCI), ktorá údajne zamietla pod koberec Armstrongov pozitívny test na krvný doping EPO z Okolo Švajčiarska 2001. Podľa svedkov sa o ňom v rozhovore zmienil nielen šéf laboratória v Lausanne Dr. Martial Saugy, ale aj samotný jazdec.

Ak by sa preukázala Armstrongova vina, pravdepodobne by prišiel o všetky tituly z TdF a dostal by doživotný zákaz činnosti.