Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slovenskí basketbalisti sa chcú s predkvalifikáciou rozlúčiť výhrou

Basketbalisti Slovenska počas kempu pred zápasom so Švajčiarmi. Foto: TASR - Pavol Zachar

Slováci už nemajú šancu postúpiť do ďalšej fázy, keďže sú v A-skupine na poslednom mieste bez zisku jediného víťazstva.

Bratislava 21. júna (TASR) - Slovenská basketbalová reprezentácia mužov sa rozlúči zápasom so Švajčiarmi (1. júla o 18.00 h v Bratislave) s účinkovaním v A-skupine predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2021 bez niekoľkých opôr. V omladenom reprezentačnom výbere figuruje deviatka hráčov z Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy, ktorú doplnila trojica hráčov pôsobiaca v zahraničí.

Slováci už nemajú šancu postúpiť do ďalšej fázy, keďže sú v A-skupine na poslednom mieste bez zisku jediného víťazstva. Ich súper však stále zostáva v boji o miestenku ďalej, momentálne má na konte jedno víťazstvo a jednu prehru.

"Našim prvým cieľom je zapojiť nových hráčov do nášho systému, teda Rožánka a Čajkovského. Druhým je odohrať zápas čo najlepšie. Vo Švajčiarsku sme tesne prehrali, takže chceme vrátiť súperovi prehru, ale najmä odohrať dobrý zápas," povedal tréner Slovenska Ivan Rudež, ktorý v zápase nemôže počítať s dvojicou Vladimír Brodziansky a Dávid Abrhám.

Slováci sa stretli v Bratislave na tréningovom kempe desať dní pred zápasom, počas ktorého budú trénovať najmä taktiku. "Všetci hráči sa poznajú veľmi dobre z ligy, takže sa budeme venovať taktike a hre päť na päť," uviedol Rudež.

Z trojice zápasov v skupine boli Slováci najbližšie k výhre práve vo Švajčiarsku, ale napokon prehrali po predĺžení. "Majú silnú generáciu, ktorá je dlho spolu. Je to nebezpečný súper, berieme ho vážne," upozorňuje slovenský kormidelník.

V 12-člennom výbere SR figurujú dvaja debutanti – Róbert Rožánek a Michal Čekovský.

"Je to pre mňa veľká česť a som rád, že som mohol prísť. Je to pre mňa zadosťučinenie. Som rád, že si môžem zatrénovať s najlepšími hráčmi Slovenska," povedal pre TASR reprezentačný debutant Rožánek. Ten sa na premiéru teší, ale veľa lístkov na zápas zháňať nemusel: "Rodičia neprídu, lebo otec je v nemocnici, ale prídu ma pozrieť kamaráti. Verím, že reprezentačnú premiéru oslávim víťazstvom."

Nominácia Slovenska na stretnutie A-skupiny predkvalifikácie ME 2021 proti Švajčiarsku (nedeľa 1. júla o 18.00 h – Hant aréna, Bratislava):

Rozohrávači: Mário Ihring (Anwil Wloclawek/Poľ.), Dalibor Hlivák (VŠEMvs Karlovka Bratislava), Šimon Krajčovič (BK Levickí Patrioti), Andre Jones (FIAT Turín/Tal.)

Krídelníci: Róbert Rožánek (PP & TV Raj Žilina), Jaroslav Musil (BC Prievidza), Martin Bachan (BK Levickí Patrioti)

Pivoti: Michal Čekovský (University of Maryland/USA), Richard Körner, Peter Sedmák (obaja KB Košice), Pavol Lošonský (Iskra Svit), Michael Fusek (BC Prievidza)

Realizačný tím: Ivan Rudež – hlavný tréner, Michal Madzin a Peter Torda – asistenti trénera, Peter Seman – manažér družstva, Jakub Chudý – individuálny a kondičný tréner