Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

F1: Rodina Bianchiho potvrdila difúzne axonálne poškodenie mozgu

Michael Schumacher a Jules Bianchi Foto: Formula One

Za ťažko zraneným francúzskym pilotom F1 Julesom Bianchim pricestoval chirurg, ktorý asistoval aj pri liečbe Michaela Schumachera po jeho decembrovej nehode na lyžovačke.

Jokkaiči 7. októbra (TASR/Teraz.sk) - Difúzne axonálne poškodenie mozgu je veľmi závažné postihnutie mozgu, obvykle s ťažkými trvalými následkami. Takmer okamžite vyvoláva stav bezvedomia, ktoré môže trvať dlhú dobu niekedy aj natrvalo.

S novou informáciou o zdravotnom stave mladého pretekára prišla rodina Julesa Bianchiho. Pretekár Marussie utrpel pri nehode difúzne axonálne poranenie a je v kritickom, ale súčasne v stabilizovanom stave. "Pre našu rodinu je to veľmi ťažké obdobie, ale správy vyjadrujúce podporu pre Julesa, ktoré prichádzajú z celého sveta, nás mimoriadne potešili. Radi by sme vyjadrili našu úprimnú vďaku," konštatuje rodina v stanovisku. "Jules naďalej zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti lekárskeho centra Mie v Jokkaiči. Utrpel difúzne axonálne poškodenie mozgu, ktoré predstavuje závažné postihnutie mozgu, obvykle s ťažkými trvalými následkami.

Profesionálni lekári mu v nemocnici poskytujú najlepšiu možnú liečbu a starostlivosť. Sme veľmi vďační za všetko, čo pre Julesa od nehody spravili."


Návšteva renomovaného lekára

Za ťažko zraneným francúzskym pilotom F1 Julesom Bianchim pricestoval do Japonska francúzsky chirurg Gerard Saillant. Šéf inštitútu v Paríži asistoval aj pri liečbe Michaela Schumachera po jeho decembrovej nehode na lyžovačke.

Ešte v roku 1999 operoval sedemnásobnému majstrovi sveta nohu po "Schumiho" havárii na Veľkej cene Veľkej Británie na okruhu v Silverstone. Informovala o tom agentúra DPA. Bianchi mal v nedeľu na Veľkej cene Japonska v Suzuke vážnu haváriu, po ktorej zostal v bezvedomí. Po operácii hlavy je v stabilizovanom, ale vážnom stave. Leží na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici v Jokkaiči.

"Veľmi nás potešila aj prítomnosť profesora Gerarda Saillanda, prezidenta lekárskej komisie FIA a rovnako aj profesora Alessandra Fratiho, neurochirurga Rímskej Univerzity La Sapienza, ktorí do Japonska pricestovali na požiadanie Scuderie Ferrari. Do nemocnice dorazili v priebehu dnešného dňa a stretli sa s lekárskym personálom zodpovedným za Julesovu liečbu. Chceli byť plne informovaní o jeho klinickom statuse, aby mohli poskytnúť rady a odporúčania rodine. Profesori Saillant a Frati skonštatovali, že nemocnica Mie poskytuje excelentnú starostlivosť a svojim japonským kolegom by sa radi poďakovali. Nemocnica bude pokračovať v monitorovaní Julesa a v jeho ošetrovaní. Ďalšie lekárske správy budú poskytnuté v primeranom okamihu," dodáva aktuálne vyhlásenie.

Podpora od najbližích

Jules Bianchi s priateľkou
Foto: Instagram


Bianchiho priateľka Camille Marchetti je oporou pilotovi F1 a neustále vyjadruje svoje pozitívne myšlienky. Na svoj twitterový profil napísala: "Si ten najsilnejší. Ty si môj šampión!“

vyjadrenie priateľky Julesa Bianchiho na sociálnej sieti
Foto: Twitter


Podobnosť nehôd dokumentuje aj návšteva Jeana Todta pri lôžku Michaela Schumachera v rovnakom čase ako sa stala nehoda Julesa Bianchiho.

Francúzskeho pilota už v pondelok navštívili v nemocnici rodičia Philippe a Christine. Do Japonska však pricestoval aj Bianchiho manažér Nicolas Todt, syn prezidenta FIA Jeana Todta, ktorý bol šéfom Michaela Schumachera v časoch jeho najväčších úspechov. Zhodou okolností v rovnakom čase navštívil hospitalizovaného Schumachera aj Jean Todt. „V posledných týždňoch a mesiacoch dosiahol s ohľadom na závažnosť svojho zranenia pokrok,“ hovorí pre fancúzsky denník L'Equipe. „Pred Michaelom je dlhá a ťažká cesta. Dúfame, že sa veci zlepšia. Je pri ňom, jeho rodina. Potrebuje čas a pokoj,“ dodal Todt.

Bianchiho havária bola nešťastná náhoda

Hovorca okruhu v japonskej Suzuke tvrdí, že nedeľňajšia ťažká havária francúzskeho pilota F1 Julesa Bianchiho bola nešťastná náhoda. Podľa slov Masamičiho Mijazakiho sa traťoví komisári nedopustili žiadnej chyby.

"Po nehode Adriana Sutila začali mávať dvojitými žltými vlajkami, ktoré znamenajú, že jazdci majú spomaliť. Bianchiho vozidlo však nanešťastie dostalo akvaplaning a narazilo do žeriava," uviedol Mijazaki pre agentúru Reuters.

Bianchiho nehoda poznačila preteky v Suzuke

Dvadsaťpäťročný Francúz v nedeľu nešťastne narazil do žeriavu, ktorý odpratával monopost Nemca Adriana Sutila. Ten havaroval v nepríjemnej zákrute Dunlop krátko predtým, ako priestorom prechádzal Bianchi. Po havárii bol v bezvedomí, pre zlé počasie ho však nemohli transportovať do nemocnice helikoptérou, takže ho musela previezť sanitka s policajným sprievodom. Pri nehode utrpel vážne poranenia hlavy, v pätnásť kilometrov vzdialenej fakultnej nemocnici sa podrobil operácii. Chirurgický zákrok dopadol úspešne a Bianchi po ňom dýchal bez pomoci prístrojov. Premiestnili ho na jednotku intenzívnej starostlivosti, kde ho lekári neustále monitorujú.

VC Japonska pre Bianchiho haváriu ukončili deväť kôl pred koncom pretekov, ich víťazom sa stal Lewis Hamilton z Mercedesu. Vyhlásenie najlepších sa nieslo v ponurej atmosfére, pretekári si s kamennými tvárami prebrali ceny pre víťazov a nestriekalo ani tradičné šampanské. Do nemocnice vyrazili po nehode viacerí piloti F1, ktorí chcú byť kolegovi na blízku a ukázať solidaritu.