Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Vlhová štvrtá v slalome v Ofterschwangu, Shiffrinová má malý glóbus

Na snímke slovenská slalomárka Petra Vlhová v cieli 2. kola slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní žien v nemeckom Ofterschwangu 10. marca 2018. Foto: TASR - Martin Baumann

Na druhom mieste skončila v sobotu Švajčiarka Wendy Holdenerová, na tretej priečke sa umiestnila Švédka Frida Hansdotterová.

Ofterschwang 10. marca (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila štvrté miesto v sobotňajšom slalome Svetového pohára v nemeckom Ofterschwangu. Za víťaznou Mikaelou Shiffrinovou zaostala o 87 stotín sekundy. Američanka si triumfom definitívne zaistila malý glóbus, v priebežnom hodnotení disciplíny má pred finálovým slalomom v Aare pred druhou Vlhovou náskok nedostihnuteľných 225 bodov.

Na druhom mieste skončila v sobotu vďaka najrýchlejšiemu času v 2. kole Švajčiarka Wendy Holdenerová (+0,09), na tretej priečke sa umiestnila Švédka Frida Hansdotterová (+0,72). V Ofterschwangu sa so svojou bohatou kariérou rozlúčila Slovenka Veronika Velez-Zuzulová. Tá si svoju záverečnú jazdu v SP naozaj vychutnala. Na štarte 1. kola sa objavila v ľudovom kroji, na svahu si spravila niekoľko zastávo, a do cieľa prišla za bujarého povzbudzovania fanúšikov. Po nej si podobný rozlúčkový slalom vychutnala aj Rakúšanka Michaela Kirchgasserová.



Shiffrinová sa už v piatok stala úspešnou obhajkyňou veľkého glóbusu celkovej víťazky SP, o čom rozhodla v obrovskom slalome. O deň neskôr si utvorila výbornú pozíciu na triumf v slalome už v 1. kole, po ktorom viedla o 30 stotín pred Rakúšankou Katharinou Gallhuberovou. Fenomenálna Američanka síce v 2. kole už nepredviedla takú dynamickú jazdu, ale udržala si do cieľa tesný náskok a mohla tak sláviť 11. sezónne víťazstvo v prestížnom seriáli. Celkovo dosiahla 42. triumf v pretekoch SP, z toho 31. v jej najsilnejšej disciplíne. Získala už svoju piatu malú krištáľovú guľu za slalom.

"Wendy zajazdila skvelé druhé kolo, vedela som však, čo mám urobiť. Je to neuveriteľný deň, vybojovala som ďalšiu guľu. Do Aare však rozhodne nepôjdem na dovolenku, vo finále SP budem určite motivovaná," povedala Shiffrinová pre ORF.



Vlhová bola po prvom kole šiesta, no odstupy na súperky pred ňou dávali nádej na posun vo výsledkovej listine. Ten sa jej aj podaril, keď sa dostala pred Gallhuberovú i ďalšiu Rakúšanku Bernadette Schildovú, na pódium to však tesne nestačilo. "Som spokojná, aj keď by som chcela byť na pódiu. V sobotu to vyšlo na štvrté miesto, druhé kolo som zajazdila lepšie. Spodné pasáže som prešla dobre, strácala som v strednej časti, takže viem, kde musím zrýchliť. Získala som ďalšie body, ktoré boli dôležité po vypadnutí v obrovskom slalome," povedala Slovenka pre TASR. Vlhovej patrí v celkovej klasifikácii SP tretia priečka s 864 bodmi, druhá je Holdenerová s 1050 bodmi, na Shiffrinovú stráca nedostihnuteľných 623 bodov.

Výsledky slalomu SP žien v Ofterschwangu:

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:49,10 min.,
2. Wendy Holdenerová (Švaj.) +0,09,
3. Frida Hansdotterová (Švéd.) +0,72,
4. Petra VLHOVÁ (SR) +0,87,
5. Katharina Gallhuberová +0,95,
6. Bernadette Schildová (obe Rak.) +1,15,
7. Anna Swenn-Larssonová (Švéd.) a Erin Mielzynská (Kan.) +1,62,
9. Michelle Gisinová (Švajč.) +1,72,
10. Katharina Liensbergerová (Rak.) +1,82,

Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) predviedla v 1. kole v rámci rozlúčky iba exhibičnú jazdu

Celkové poradie SP (35 z 39):
1. Shiffrinová 1673 bodov,
2. Holdenerová 1050,
3. VLHOVÁ 864,
4. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 847,
5. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) 815,
6. Tina Weiratherová (Licht.) 811, ...,
102. VELEZ-ZUZULOVÁ 22,
128. Barbara KANTOROVÁ (SR) 3

Priebežné poradie v slalome (11 z 12):
1. Shiffrinová 880 b.,
2. VLHOVÁ 655,
3. Holdenerová 625,
4. Hansdotterová 621,
5. Schildová 418,
6. Nina Haver-Lösethová 301, ...,
42. VELEZ-ZUZULOVÁ 22


Vyslaní redaktori TASR ph a ak