Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

VIDEO: MÁ FORMU: Tatar so spoluhráčmi z Montrealu zdemolovali Detroit

Radosť slovenského útočníka Montrealu Tomáša Tatara (vľavo) po strelení gólu v zápase zámorskej NHL Detroit Red Wings - Montreal Canadiens v Montreale 15. októbra 2018. Foto: TASR/AP

Slovenský útočník dopomohol k výhre 7:3 gólom a dvomi asistenciami.

New York 16. októbra (TASR) - Slovenský hokejový útočník Tomáš Tatar zažiaril v nočnom zápase zámorskej NHL, keď gólom a dvomi asistenciami pomohol k triumfu Montrealu Canadiens nad jeho dlhoročným zamestnávateľom Detroitom Red Wings 7:3. Po stretnutí ho vyhlásili za druhú hviezdu duelu.

Dvadsaťsedemročnému krídelníkovi sa v úvode sezóny v novom klube darí. Bol to už jeho druhý trojbodový zápas v rade, v doterajších piatich stretnutiach ročníka nazbieral už sedem bodov (3+4) a päť "plusiek". "Samozrejme, sústredil som sa hlavne na môj nový tím, no bolo naozaj špeciálne hrať proti Detroitu, proti mojim starým priateľom a spoluhráčom. Bola to zábava a pre nás veľké víťazstvo," povedal pre nhl.com Tatar, ktorého Detroit draftoval v roku 2009 a pôsobil v ňom až do uplynulej sezóny.

Tatar najprv na konci prvej tretiny prinavrátil domácim dvojgólový náskok, keď pred bránkou preukázal svoj dôraz a zvýšil na 3:1. V 44. minúte pridal aj asistenciu - v situácii, v ktorej mohol sám bekhendom zakončiť, umne prihral Brendanovi Gallagherovi a ten nemal problém pridať štvrtý gól Canadiens. Tatar asistoval aj pri góle na 6:1, keď puk po jeho strele dotlačil v presilovke do siete Jonathan Drouin. Slovenský útočník odohral 17 a štvrť minúty, okrem troch kanadských bodov si pripísal aj dve plusky, štyri strely a dve trestné minúty.



Na okrúhly 1000. zápas v základnej časti NHL nastúpil skúsený český center Tomáš Plekanec. Jubileum navyše ozdobil gólom, v 17. minúte zvýšil na priebežných 2:0 pre Montreal. "Bol to pre mňa špeciálny večer. Hrám za Canadiens už tak dlho a viem, že diváci sú tu neuveriteľní. Hrať v Bell Centre pred týmito fanúšikmi je zakaždým úžasné. Nikdy som o ničom takomto nesníval, keď som tu začínal," uviedol Plekanec. Ten sa stal iba štvrtým hráčom "Habs" s 1000 odohratými zápasmi, pred ním dosiahli túto métu Henri Richard, Larry Robinson a Alexej Kovaľov. "Je milión dôvodov, aby som mal spolu s ním radosť. Vyzeral na ľade ako človek, ktorý sa dnes večer napil zo studnice mladosti," povedal na adresu Plekanca tréner Montrealu Claude Julien.

Pre "červené krídla" to je najhorší štart do ročníka v histórii, ešte nikdy sa nestalo, že klub prehral všetkých šesť úvodných duelov. Detroit má na konte iba dva body za prehry v predĺžení, resp. nájazdoch a patrí mu predposledná 15. priečka vo Východnej konferencii. Montreal je zatiaľ so siedmimi bodmi štvrtý.

Druhý zápas v novom ročníku odohral Christián Jaroš, ktorý bol pri triumfe Ottawy Senators nad Dallasom Stars 4:1. Dvadsaťdvaročný obranca strávil na ľade takmer desať minút a zaznamenal jednu strelu na bránku. Nováčik Maxime Lajoie strelil už svoj štvrtý gól v sezóne, talentovaný zadák si predĺžil osobnú bodovú sériu na tri zápasy. "Je zábavné sledovať našich mladíkov, ako vykročili a takýmto rapídnym tempom pridávajú ruku k dielu. Plnia si svoje úlohy tak dobre, že sa to od nich ani nečakalo," poznamenal brankár "senátorov" Craig Anderson, ktorý zneškodnil 37 striel súpera.

Toronto natiahlo sériu víťazstiev na päť stretnutí, keď zdolalo doma Los Angeles 4:1 aj vďaka dvom gólom Kasperiho Kapanena. Fantastickú formu potvrdil Auston Matthews, ktorý sa na výhre podieľal dvomi asistenciami. Stal sa iba piatym hráčom profiligovej histórie, ktorý v prvých siedmich súbojoch sezóny zaznamenal zakaždým najmenej dva body. Napodobnil legendy Maria Lemieuxa a Kevina Stevensa z Pittsburghu (1992/93), Mikea Bossyho z NY Islanders (1984/85) a Wayna Gretzkého v drese Edmontonu (1983/84). "Neviem, čím to je, že sa mi tak darí. Snažím sa iba zabávať hokejom a využiť príležitosti, ktoré sa mi naskytnú. Mal som šťastie, že mi to v týchto dňoch padalo, verím, že budeme pokračovať vo víťaznom ťažení," povedal Matthews, ktorý vedie ligovú produktivitu so 16 bodmi (10+6). Domáci brankár Garret Sparks využil šancu pri drobnom zranení tímovej jednotky Frederika Andersena a predviedol 33 úspešných zákrokov. Slovenský obranca Martin Marinčin sa nezmestil do zostavy Maple Leafs, brankár Peter Budaj robil náhradníka Jackovi Campbellovi a zápas sledoval zo striedačky "kráľov".

NHL - sumáre:

MONTREAL CANADIENS - DETROIT RED WINGS 7:3 (3:1, 3:0, 1:2)
Góly:
8. Drouin (tr. strieľanie), 17. Plekanec (Juulsen, Peca), 20. TATAR (Danault), 24. Gallagher (TATAR, Reilly), 25. Hudon (Peca, Petry), 36. Drouin (TATAR, Domi), 59. Byron (Armia, Kotkaniemi) – 18. Athanasiou (Bertuzzi, Hronek), 48. Athanasiou (Glendening, Nyquist), 51. Vanek (Mantha). Brankári: Niemi - Howard (25. Bernier), strely na bránku: 35:28, 20.323 divákov.

OTTAWA SENATORS - DALLAS STARS 4:1 (0:1, 1:0, 3:0)
Góly:
40. Lajoie (Duchene), 42. Tkachuk (DeMelo, Tierney), 51. Bödker (Duchene), 59. Z. Smith – 17. Klingberg (Spezza, Radulov). Brankári: Anderson - Bishop, strely na bránku: 24:38, 12.358 divákov.

TORONTO MAPLE LEAFS - LOS ANGELES KINGS 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)
Góly:
1. Kapanen (Gardiner, Matthews), 20. Marleau (Leivo, Gardiner), 29. Marner (Tavares, Hyman), 48. Kapanen (Matthews) – 24. Kovaľčuk (Iafallo, Forbort). Brankári: Sparks - Campbell, strely na bránku: 25:34, 19.429 divákov.

NASHVILLE PREDATORS - MINNESOTA WILD 4:2 (1:1, 2:1, 1:0)
Góly:
7. C. Smith (Subban, Johansen), 24. Ekholm (Johansen), 33. Forsberg (Turris), 60. Salomäki (Subban) – 14. Dumba (Koivu, Parise), 36. Koivu (Granlund, Parise). Brankári: Rinne - Stalock, strely na bránku: 28:31, 17.165 divákov.

Slováci v akcii:

Tomáš Tatar (Detroit) 17:13 1 2 3 +2 4 2
Christián Jaroš (Ottawa) 9:54 0 0 0 0 1 0
/pozn.: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/