Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Babič a Krištofičová sa stali najlepšími deaflympionikmi roka 2018

Na archívnej snímke Adrián Babič. Foto: TASR/Branislav Račko

Deaflympijský výbor Slovenska okrem toho ustanovil ocenenie Športový Fénix, ktoré je určené nielen pre nepočujúcich členov športového hnutia. Prvým držiteľom sa stal prezident organizácie M. Štefek.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Cyklistu Adriána Babiča a atlétku Ivanu Krištofičovú vyhlásili za Deaflympionikov roka 2018 na Slovensku. Deaflympijský výbor Slovenska (DVS) okrem toho ustanovil ocenenie Športový Fénix, ktoré je určené nielen pre nepočujúcich členov športového hnutia. Jeho prvým držiteľom sa stal prezident organizácie Miloš Štefek.

Medzi mužmi sa na ďalších priečkach umiestnili Rastislav Jelínek (atletika) a Július Maťovčík (cyklistika). V kategórii žien obsadili druhé, resp. tretie miesto Amália Lepótová a Martina Antušeková (obe atletika). "Najlepších deaflympionikov vyhlasujeme pravidelne od roku 2014. Mali sme menej podujatí, na ktorých sme mohli preukazovať našu športovú výkonnosť, takže to bolo dosť jednoliate, defilovali predovšetkým atléti. Budeme pracovať, aby sa anketa stala známejšou, je to aj o publicite," povedal generálny sekretár výboru Dušan Dědeček na stredajšej tlačovej konferencii.

Novinka je cena Športový Fénix. Pri myšlienke vzniku inšpiroval tvorcov ich vlastný príbeh z konca júla, keď sa v Trenčíne konali 1. majstrovstvá Európy mládeže a 8. majstrovstvá Európy v bedmintone nepočujúcich. Laureáti dostanú jeden originál z medailí čiastočne zničených 22. júla požiarom v sklade, kde boli prichystané pre najúspešnejších účastníkov podujatia. Organizátorom sa napriek nepriaznivej situácii podarilo za 72 hodín zabezpečiť nové medaily.

"Nás inšpiroval náš vlastný príbeh, aj my sme svojím spôsobom 'zhoreli.' V krátkej histórii od škandálu v roku 2011 sme sa dostali na úroveň, že sme zorganizovali ME a akoby sme povstali z prachu. Cena môže patriť komukoľvek v oblasti športu, kto povstane takýmto spôsobom. Veľká časť medailí je zatavená v umelohmotnom bloku, uvidíme, koľko sa odtiaľ podarí dostať. Zatiaľ máme desať až pätnásť kusov," dodal Dědeček. Pre ocenených je pripravená aj finančná odmena podľa momentálnych možností vyhlasovateľa, nie však nižšia ako 1000 eur.

Deaflympijský výbor Slovenska zhodnotil 1. ME mládeže a 8. ME ako úspešné, od európskej riadiacej organizácie EDSO si vyslúžil ďakovný list. Na podujatí sa zúčastnilo 74 športovcov z pätnástich krajín: "Prinieslo nám to mnoho skúseností, krásnych momentov, ale aj napätia a vypätých situácií. Poďakovali sa nám za vzorové usporiadanie."