Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

EURO 2020: Poliakom vyšli striedania, Lewandowski: Plán splnený

Robert Lewandowski, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Postup na EURO 2020 spečatili poľskí futbalisti nedeľným triumfom 2:0 nad Severným Macedónskom.

Varšava 14. októbra (TASR) – Štvrtýkrát v histórii sa poľskí reprezentanti predstavia na ME vo futbale. Postup na EURO 2020 spečatili nedeľným triumfom 2:0 nad Severným Macedónskom. Miestenku na kontinentálny šampionát si zabezpečili aj Rusi vďaka hladkému víťazstvu 5:0 na Cypre. Spolu s Belgickom a Talianskom tak má postup istý už kvarteto tímov.

Lídri kvalifikačnej G-skupiny Poliaci vedeli, že akákoľvek výhra nad Severným Macedónskom im v predstihu zabezpečí postup. Vo Varšave však dobýjali súperovu bránu takmer trištvrte hodinu. Kľúč k prelomeniu bezgólového skóre našli až v 74. minúte - po dlhom pase na kapitána Roberta Lewandowského a jeho zasekávačke sa presadil Przemyslaw Frankowski, ktorý bol pritom na ihrisku iba niekoľko sekúnd. Bol to pre neho prvý kontakt s loptou po príchode na trávnik. Triumf poistil po ďalšej Lewandowského prihrávke vydarenou strelou spoza šestnástky ďalší striedajúci hráč Arkadiusz Milik.

"Sme šťastní. Postúpili sme, takže plán sme splnili. Navyše sa nám to podarilo po dobrom výkone," spokojne konštatoval Lewandowski, ktorý po záverečnom hvizde mohol pokropiť spoluhráčov šampanským. Poliaci budú účinkovať na treťom európskom šampionáte za sebou. "Treba pochváliť chalanov, ako trpezlivo hrali. Vedeli sme, čo máme robiť, ako sa na ihrisku pohybovať, ktoré priestory využívať. Súperovi sme dovolili iba strely z diaľky. Teraz môžeme oslavovať, stále nás však čaká dlhá cesta, ak chceme byť úspešní aj na samotnom šampionáte. V novembrových zápasoch budeme ešte musieť popracovať na detailoch," citoval kanoniera Bayernu Mníchov Przeglad Sportowy.

Domácemu trénerovi Jerzymu Brzeczekovi vyšli striedania, oba góly strelili náhradníci. "Bol to z našej strany vydarený zápas. Som spokojný s taktickou disciplínou, nasadením, zachovali sme pokoj, boli sme trpezliví, vytvárali sme si gólové situácie. Vo futbale však nemôžete nikdy po jednom zápase povedať, že všetko funguje tak, ako má. Každý zápas je novou výzvou," povedal Brzeczek. Jeho zverenci vedú skupinu s 19 bodmi, o tri body pred druhými Rakúšanmi, ktorí v nedeľu vyhrali v Slovinsku 1:0. Tretie Severné Macedónsko a štvrté Slovinsko majú 11 bodov a nemôžu už lídra z Poľska predstihnúť.

Istotu postupu na EURO majú aj Rusi, rozhodol o tom ich triumf na ihrisku Cypru 5:0. V I-skupine tak doplnili postupujúcich Belgičanov. Dva góly zbornej strelil Denis Čeryšev, už 24. gól v národnom drese strelil Arťom Dziuba. "Jedným slovom – eufória. Sme extrémne šťastní, že sme vyhrali a vybojovali postup. Celá krajina nám držala palce, fanúšikovia nás milujú. My si ich podporu ceníme a snažíme sa im odmeniť dobrým výkonom,“ povedal Dziuba pre Sport Express po prílete do rodnej krajiny.