Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Šport

Famózny Sagan vyhral aj 4. etapu pretekov Okolo Švajčiarska

Slovenský cyklista Peter Sagan víťazí v 4.etape cyklistických pretekov Okolo Švajčiarska 12. júna 2012. Foto: TASR/AP

Druhý slovenský zástupca Peter Velits prišiel na 103. priečke s vyše jedenásťminútovou stratou.

Aarberg 11. júna (TASR) -Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Luquigas-Cannondale sa v utorok tešil už zo svojho tretieho víťazstva na pretekoch Okolo Švajčiarska. Dvadsaťdvaročný špurtér sa presadil v záverečných metroch 4. etapy z Aarbergu do Trimbach/Oltenu (188 km), keď mu v cieli namerali čas 4:36:55 h.

Sagan triumfoval aj v časovkovom prológu a pondelňajšej tretej etape pretekov. Na konte má v tomto roku už jedenásť etapových prvenstiev.

"Som veľmi spokojný, že sa mi podarilo zaknihovať ďalšie víťazstvo. Dnešná etapa nebola ľahká, veľmi mi pomohol Moreno Moser, za triumf vďačím najmä jemu," povedal v cieli Sagan, ktorý v záverečnom špurte nedal šancu druhému Španielovi Josemu Joaquinovi Rojasovi a tretiemu Michaelovi Albasinimu zo Švajčiarska.



"Dnešná etapa bola náročná, po celý deň pršalo, čo nemám veľmi rád a už by aj mohlo prestať. Za svoj triumf vďačím opäť celému kolektívu, ktorý skvele pracoval, ale v závere hlavne výbornému Morenovi Moserovi, ktorý dobre potiahol a pripravil mi pozíciu na záverečný špurt. Ešte sedemdesiat kilometrov pred cieľom, keď sa išlo do prvého kopca, bola vpredu asi deväťčlenná skupinka, ktorá mala sľubný náskok. V závere sa pelotón roztrhal, náskok unikajúcich sme zlikvidovali a záver bol tradične dramatický. Po poslednej zákrute som sa sústredil na záverečný šprint a som rád, že mi to znova vyšlo. Cítim sa v pohode, v cieli mi bola trochu zima, lebo som bol premočený. Zajtrajšia etapa? Podobná dnešnej, takže uvidíme... Ale urobím znova maximum, aby som potešil svojich priaznivcov," sprostredkoval víťazove slová jeho manažér Jozef Korbel. Sagan navyše dominuje aj v bodovacej súťaži o najaktívnejšieho jazdca. Na konte má už 77 bodov, pričom druhý Rojas iba 25.

Druhý slovenský zástupca Peter Velits prišiel na 103. priečke s vyše jedenásťminútovou stratou.



V priebežnom poradí naďalej vedie Portugalčan Rui Faria da Costa, ktorý má osemsekundový náskok pred Fränkom Schleckom z Luxemburgu.

Výsledky 4. etapy (Aarberg - Trimbach/Olten, 188 km):


1. Peter SAGAN (SR/Liquigas-Cannondale) 4:36:55 h, 2. Jose Joaquin Rojas (Šp./Movistar), 3. Michael Albasini (Švaj./Orica GreenEdge), 4. Heinrich Haussler (Aus./Garmin-Barracuda), 5. Francesco Gavazzi (Tal./Astana), 6. Vladimir Gusev (Rus./Kaťuša) všetci rovnaký čas, ... 103. Peter VELITS (SR/ Omega Pharma - QuickStep) +10:43

Slovenský cyklista Peter Sagan víťazí v 4.etape cyklistických pretekov Okolo Švajčiarska 12. júna 2012.
Foto: TASR/AP


Celkové poradie:


1. Rui Faria Da Costa (Port./Movistar) 15:43:52 h, 2. Fränk Schleck (Lux./RadioShack-Nissan) +8 s, 3. Roman Kreuziger (ČR/Astana) +15, 4. Thibaut Pinot (Fr./FDJ-Big Mat) +19, 5. Nicolas Roche (Ír./AG2R La Mondiale) +21, 6. Thomas Löfkvist (Švéd./Sky) rovnaký čas, ... 67. SAGAN +12:29, 70. VELITS +12:56

Bodovacia súťaž o najaktívnejšieho jazdca:

1. SAGAN 77 b, 2. Rojas 25, 3. Albasini 23