Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

FED CUP: Tenistky SR sa v baráži predstavia v Bielorusku

Na snímke radosť z víťazstva slovenského fedcupového tímu nad Ruskom v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie 11. februára 2018 v Bratislave. Na snímke zľava Viktória Kužmová, Magdaléna Rybáriková, kapitán tímu Matej Lipták, Jana Čepelová a Anna - Karolína Schmiedlová. Slovensko zvíťazilo 3:1. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slovenský tím počas uplynulého víkendu zvíťazil v dueli 1. kola II. svetovej skupiny v bratislavskom NTC nad Ruskom a po druhý raz za sebou bude bojovať o návrat medzi elitnú osmičku.

Londýn 13. februára (TASR) - Slovenské tenistky sa v baráži o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie (21.-22. apríla) predstavia v Bielorusku. Rozhodol o tom utorňajší žreb v londýnskom sídle ITF, pri ktorom boli Slovenky nenasadené. Okrem Bielorusiek ešte mohli naraziť na Švajčiarsko, Holandsko alebo Belgicko. Doma by hrali iba so Švajčiarkami.

Slovenský tím počas uplynulého víkendu zvíťazil v dueli 1. kola II. svetovej skupiny v bratislavskom NTC nad Ruskom 4:1 a po druhý raz za sebou bude bojovať o návrat medzi elitnú osmičku. Vlani podľahol v baráži doma Holanďankám 1:4. Nádej zahrať si v roku 2018 medzi elitou definitívne zhasla na augustovom valnom zhromaždení ITF v Hočiminovom meste. Vo Vietname totiž neschválili návrh na rozšírenie svetovej skupiny z ôsmich na šestnásť tímov.

S Bieloruskami, ktoré v minulom roku postúpili až do finále Fed Cupu, majú Slovenky priaznivú bilanciu 1:0. V roku 2004 ich zdolali na antuke Slávie STU Bratislava 4:0. Bielorusky hrávajú domáce zápasy v aréne Čižovka v Minsku. V 1. kole svetovej skupiny v nej podľahli Nemecku 2:3. Ich jednotkou je v aktuálnom svetovom rebríčka WTA Aleksandra Sasnovičová, ktorá je na 46. mieste, Aryna Sobolenková je 63., dvojnásobná víťazka Australian Open a najväčšia bieloruská hviezda Victoria Azarenková je až na 207. priečke.

Slovenský kapitán Matej Lipták na margo žrebu uviedol. "Určite je škoda, že budeme hrať vonku, ale pri možnostiach, ktoré tam boli, bola veľmi malá šanca hrať doma. Bielorusko má mladý, nebezpečný a veľmi perspektívny tím, ktorý bol vlani až vo finále, čo svedčí o jeho kvalite. Ich hráčky napriek tomu, že sú mladé, majú už veľké skúsenosti s dôležitými zápasmi. Kvalita tímu ešte stúpne, ak sa k nemu pridá aj Azarenková. V každom prípade je to veľmi ťažký, ale zdolateľný súper. Opäť sa všetko rozhodne až na kurte, bude záležať od toho, v akej forme budú hráčky. Urobím všetko opre to, aby sme nastúpili v najsilnejšom zložení aj s Dominikou Cibulkovou. Predpokladám, že Bielorusky zvolia ako povrch hard, na inom podklade doma ešte ani nehrali," povedal pre TASR Lipták.

Viktória Kužmová, ktorá získala proti Ruskám rozhodujúci tretí bod, očakáva v Bielorusku náročný zápas. „Určite to bude ťažké, budeme hrať u nich doma. Bude to iná situácia ako teraz. Treba však bojovať a dať do toho všetko. Ale myslím si, že to mohlo byť aj horšie, takže sa to dá,“ povedala odchovankyňa košického tenisu pre www.starsforstars.eu.

Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška si želal, aby Liptákove zverenky hostili Švajčiarsko. "Chcel som, aby sme hrali doma, no vyžrebovali nám vlaňajšieho finalistu a jeden z najlepších tímov sveta. Bielorusky majú špičkovú hráčku Victoriu Azarenkovú, ktorá v uplynulých dueloch nehrala a potom šikovné mladé tenistky Arynu Sobolenkovú, Aleksandru Sasnovičovú či Veru Lapkovú. Bude veľmi dôležité, aký zvolia domáci povrch. Myslím si však, že pri optimálnej forme našich dievčat máme reálnu šancu postúpiť do svetovej skupiny. Je to otvorené," povedal pre TASR Moška.

Žreb baráže o svetovú skupinu Pohára federácie:

Bielorusko - SLOVENSKO
Rumunsko - Švajčiarsko
Austrália - Holandsko
Taliansko - Belgicko