Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

EURÓPSKA LIGA: Slovan prehral s PAOK-om, no zahrá si skupinovú fázu

Na snímke druhý sprava Andraž Šporar (Slovan), vľavo Dmitris Giannoulis a José Ángel Crespo (obaja PAOK) počas odvetného stretnutia play off futbalovej Európskej ligy UEFA, PAOK FC Solún - ŠK Slovan Bratislava 29. augusta 2019 v gréckom meste Solún. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slovan si v skupinovej fáze EL zahrá po tretí raz. V auguste 2011 do nej postúpil cez AS Rím po triumfe 1:0 doma a remíze 1:1 vonku.

Solún 29. augusta (TASR) - Futbalisti Slovana Bratislava si po piatich rokoch opäť zahrajú v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA. Rozhodla o tom ich štvrtková prehra v odvete play off EL na ihrisku PAOK Solún 2:3, ktorá však Slovanu po triumfe 1:0 v prvom zápase zabezpečila postup ďalej.

Na štadióne Toumba otvoril skóre v 38. minúte Jurij Medveděv, domáci hneď po prestávke otočili výsledok po góloch Dimitrisa Limniosa a Karola Šwiderského. Na 2:2 upravil v 62. minúte Vernon De Marco, posledné slovo mal v 87. minúte Dimitris Giannoulis, ale na postupe Slovana to už nič nezmenilo.

Na snímke futbalisti Slovana brankár Dominik Greif (vľavo) a Myenty Abena preskakujú reklamný panel a idú sa poďakovať fanúšikom po odvetnom stretnutí play off futbalovej Európskej ligy UEFA, PAOK FC Solún - ŠK Slovan Bratislava 29. augusta 2019 v gréckom meste Solún. Hráči Slovana Bratislava si po piatich rokoch opäť zahrajú v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA. Rozhodla o tom ich štvrtková prehra v odvete play off EL na ihrisku PAOK Solún 2:3, ktorá však Slovanu po triumfe 1:0 v prvom zápase zabezpečila postup ďalej.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Slovan si v skupinovej fáze EL zahrá po tretí raz. V auguste 2011 do nej postúpil cez AS Rím po triumfe 1:0 doma a remíze 1:1 vonku. V sezóne 2013/2014 sa "belasí" do skupiny dostali ako zdolaný tím v play off Ligy majstrov, keď im v ňom vystavil stop bieloruský šampión BATE Borisov (1:1 doma a 0:3 vonku).



Mená svojich súperov sa Slovan dozvie v piatok o 13.00 h v Monaku, keď je na programe žreb. Prvé zápasy v skupinách sa odohrajú vo štvrtok 19. septembra.

Odveta play off EL 2019/2020:

PAOK Solún - Slovan Bratislava 3:2 (0:1)

Góly: 49. Limnios, 50. Šwiderski, 87. Giannoulis - 38. Medveděv, 62. De Marco. Rozhodovali: Ekberg - Culum, Hallberg (všetci Švéd.), ŽK: Limnios, Varela - De Marco, de Kamps, Greif, Medveděv

PAOK: Paschalakis – Soares, Varela, Crespo, Giannoulis – Limnios, Esiti (64. Mišič), Kaddouri (31. Douglas Augusto), Biseswar – Akpom, Pelkas (46. Šwiderski)

Slovan: Greif – Medveděv, Abena, Božikov, De Marco – Bajrič, De Kamps – Holman (88. Ratao), Rabiu (68. Nono), Moha (77. Suchockij) – Šporar

/prvý zápas 0:1, Slovan postúpil do skupinovej fázy/


Na snímke futbalisti Slovana ďakujú fanúšikom po odvetnom stretnutí play off futbalovej Európskej ligy UEFA, PAOK FC Solún - ŠK Slovan Bratislava 29. augusta 2019 v gréckom meste Solún. Slovanisti si po piatich rokoch opäť zahrajú v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA. Rozhodla o tom ich štvrtková prehra v odvete play off EL na ihrisku PAOK Solún 2:3, ktorá však Slovanu po triumfe 1:0 v prvom zápase zabezpečila postup ďalej.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Slovanu nemohol v odvete pomôcť pre kartový trest Marin Ljubičič a v zostave nefiguroval ani Alexandar Čavrič, ktorého trápilo zranenie. PAOK začal aktívne, mohutne podporovaný hlasitým kotlom fanúšikov. V siedmej minúte mal aj prvú veľkú šancu, keď Pelkas po rohovom kope posadil loptu na hlavu Akpoma, Greif ju s námahou vytlačil nad bránku. Domáci mali v prvom polčase veľkú prevahu, Slovan sa dopredu dostával sporadicky, ale obrana "belasých" stála na pevných nohách. O dianí na ihrisku hovorili aj štatistické údaje, Slovan musel do 20. minúty čeliť až siedmym rohovým kopom PAOK-u. V 35. minúte mali Solúnčania ďalšiu dobrú možnosť, keď z priameho kopu z 20 metrov napálil loptu Douglas Augusto tesne vedľa brány. V 38. prišiel šok pre domácich, keď sa obranca Jurij Medveděv odhodlal k strele spoza šestnástky a aj vďaka jemnému teču skončila za chrbtom Alexandrosa Paschalakisa - 0:1.

Tréner domácich Abel Ferreira zareagoval po prestávke striedaním, namiesto Dimitrisa Pelkasa poslal do útoku Karola Šwiderského. PAOK túžil čo najskôr vyrovnať a to sa mu aj podarilo v 49. minúte. Centrovaná lopta do šestnástky si našla Dimitrisa Limniosa a ten sa presadil pred De Marcom - 1:1. Domáci zacítili nádej a už o pár sekúnd ich striedajúci Šwiderski poslal do vedenia. Slovan mal veľkú šancu v 61. minúte, keď po rýchlom brejku skončila strela Holmana na brániacom Crespovi. Z následného rohového kopu však Vernon De Marco opäť umlčal štadión Toumba, keď poslal loptu za Paschalakisa po druhý raz - 2:2. V 67. minúte mohol o všetkom definitívne rozhodnúť Božikov, no lopta z jeho hlavy po priamom kope Holmana skončila na pravej žrdi. Tréner PAOK-u predtým na ihrisko poslal Josipa Mišiča, slovenský reprezentant Miroslav Stoch tak zostal do konca zápasu na striedačke. Spolu s ostatnými spoluhráčmi sledoval skvelý zákrok Greifa po strele Mišiča a potom aj ďalšie šance domácich. Slovan odolával záverečnému náporu gréckeho majstra, no v 87. minúte napriahol Dimitris Giannoulis a poslal PAOK do vedenia. Záver však už zverenci Jána Kozáka ml. zvládli a po zápase sa mohli tešiť z vytúženého postupu do skupinovej fázy.

Hlasy po zápase:

Ján Kozák ml., tréner Slovana:
"Musím byť spokojný. Postúpili sme a či sme prehrali, alebo nie, dôležitý je v tejto chvíli celkový výsledok. Som šťastný, vyradili sme veľkého favorita. Potešili sme veľa fanúšikov. Niektorí nám neverili, ale my robíme futbal pre ľudí, ktorí nám dôverujú."

Jurij Medveděv, obranca a strelec prvého gólu Slovana: "Bol to bezpochyby najkrajší gól v mojej kariére. Videl som, že mám šancu na strelu, tak som to skúsil. Pred nástupom do druhého polčasu sme vedeli, že to bude najťažších 20 minút. Dostali sme dva rýchle góly, ale potom sme si povedali, že nemôžeme iba brániť a otriasli sme sa z toho."

Andraž Šporar, útočník Slovana: "Po prvý raz sme pod vedením nového trénera Kozáka prehrali. Z psychického hľadiska to bol pre nás najťažší zápas. Za stavu 1:0 sme si mysleli, že to už máme vo vrecku. Súper nás však potrestal a otočil. No povedali sme si, že 'kedy postúpiť, keď už nie teraz' a nakoniec to vyšlo."

Vernon de Marco, obranca Slovana: "Táto prehra chutí sladko, je to pre nás neuveriteľné víťazstvo. Nikto nám neveril, ale my sme ukázali, že máme kvalitné mužstvo. Tešíme sa z postupu, sme veľmi šťastní."

vyslaný redaktor TASR