Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

VIDEO: Slováci budú na MS 2019 hrať v Košiciach: Toto sú ich súperi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Svetový šampionát sa bude konať od 10. do 26. mája 2019, pôvodný termín mal byť o týždeň skôr.

Bratislava 22. mája (TASR) - Slovenská hokejová reprezentácia bude na domácich MS 2019 hrať v základnej skupine v Košiciach. Jej súperi sú Kanada, USA, Fínsko, Nemecko, Dánsko, Francúzsko a Veľká Británia. V prípade postupu do štvrťfinále sa predstaví už v hlavnom meste bez ohľadu na umiestnenie v skupine. Oficiálna informácia odznela na utorkovej tlačovej konferencii Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) a organizátorov vrcholného podujatia.

Svetový šampionát sa bude konať od 10. do 26. mája 2019, pôvodný termín mal byť o týždeň skôr. Takisto nastala zmena oproti kľúču rozdelenia skupín, ktorý sa odvodzuje z rebríčka Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Využila sa možnosť jednej úpravy, organizátori v prospech marketingových a fanúšikovských priorít domácu reprezentáciu vymenili s Nórskom. Očakáva sa, že Slováci zaplnia halu v Košiciach a Česi s Rakúšanmi v Bratislave, to by mali byť najväčšie fanúšikovské enklávy.



"Chceme, aby majstrovstvá boli aj z hľadiska záujmu ľudí úspešné. Očakávame, že príde viac ako 450-tisíc divákov. Preto sme pri tvorbe základných skupín pristúpili k jednej zmene. Vymenili sme Slovensko s Nórskom, aby domáci hrali v Košiciach. Chceme, aby to boli MS viacerých krajín. Do Bratislavy to budú mať blízko Rakúšania, Česi a vďaka letisku aj Rusi, v Košiciach zase naplnia štadión domáci fanúšikovia. Veríme, že Slováci sa predstavia vo štvrťfinále a to by hrali už v Bratislave," zdôraznil Martin Kohút, šéf SZĽH.

Organizátori sa rozhodli presunúť národný tím do Košíc aj vďaka skúsenostiam z tohtoročného šampionátu v Dánsku. Tamojší národný výber hral svoje skupinové zápasy v Herningu a nie v hlavnom meste Kodani. Kohút uviedol, že rozhodnutie vzniklo aj na základe ekonomických analýz. "Pracujeme na tom už niekoľko mesiacov, mali sme tieto prepočty pripravené, ale v praxi to ukážu až MS. Toto rozhodnutie však bolo hlavne hodnotové," dodal.



S presunom súhlasil aj realizačný tím reprezentácie. "Prešli sme si s Mirom Šatanom i Craigom Ramsaym celé Košice, hotel, kde budú ubytovaní, všetko vedia a súhlasia s touto alternatívou. Miro za ňu ako člen VV aj hlasoval. Tam nevidím žiadny problém. Navyše, či už je to Ladislav Nagy, Tomáš Jurčo, či Christián Jaroš, všetci sa narodili práve tam, kde budú hrať základnú skupinu, tam kde vyrástli," pokračoval šéf zväzu. Ten ale zatiaľ nepotvrdil informáciu o tom, či Šatan podpíše opciu a zostane na pozícii GM aj v nasledujúcej sezóne. "Mali sme rozhovor a urobili sme všetko pre to, aby sme pokračovali v rovnakom zložení. No zmluva ešte nie je podpísaná."

Organizačný výbor majstrovstiev sveta má v súčasnosti 26 ľudí, predsedom OV v Bratislave je Roman Štamberský, v Košiciach Aneta Büdiová. "Počas šampionátu sa rozšíri na približne 150 ľudí a k dispozícii bude aj viac ako 500 dobrovoľníkov v oboch mestách. Televízne prenosy sa budú vysielať do 166 krajín a očakávame, že ich uvidí viac ako 1,3 miliardy divákov," pokračoval Kohút.

Neodmysliteľnou súčasťou MS bude aj fanzóna. "Tú sme otvorili aj v Bratislave počas MS v Dánsku. Máme s tým skúsenosti, aj v Bratislave aj v Košiciach otvoríme fanzóny, ale myslíme aj na fanúšikov v ostatných častiach Slovenska. Chceme, aby aj tam mohli diváci nasať atmosféru. Máme odvážne plány a verím, že sa podarí splniť náš cieľ. MS budú mať prívlastok zelené, teda čo najekologickejšie. Máme vypracovaný projekt, verím, že nájdeme podporu na túto myšlienku," uviedol šéf marketingu SZĽH Vladimír Janček, ktorý informoval aj o predaji vstupeniek: "Ten sa začne v septembri, ako prvé prídu permanentky a denné balíky, od februára sa začne predaj vstupeniek na jednotlivé zápasy. Ceny zverejníme v auguste."

Slovenský šampionát bude mať aj nového maskota. Na verejnosti totiž zarezonovala informácia, že tvárou MS 2019 bude vĺčik Gooly, ktorý bol maskot už v roku 2011. "Môžem povedať, že maskota Goolyho vymeníme. Vĺčika asi nahradí medveď," dodal Janček.



Celkový rozpočet by sa mal vyšplhať na 20 miliónov eur, Kohút očakáva, že priamy zisk z MS by sa mal dostať nad úroveň predošlého šampionátu na Slovensku, ktorý bol približne 3,5 milióna eur. "Budeme sa snažiť, aby sme efektívne využili všetky tieto prostriedky a aby sme získali aj zdroje pre ďalší rozvoj slovenského hokeja. Chceli by sme dosiahnuť lepší výsledok ako na MS 2011, chcem viac divákov, vyššie čísla a aj inú úroveň, čo sa týka emócií." Prezident SZĽH dodal, že IIHF nedáva organizátorom žiadny príspevok a naopak, oni im museli zaplatiť za licenciu na organizovanie. Počas šampionátu sa tradične uskutočnia aj sprievodné akcie - Kongres IIHF a trénerské sympózium.

Primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala trochu škrelo, že v bratislavskej skupine sa nepredstaví domáci výber, no verí, že sa tak stane vo štvrťfinále. "Rozumiem, prečo sa SZĽH takto rozhodol. Slovenskí reprezentanti však na tohtoročných MS ukázali progres a preto verím, že si v Bratislave zahrajú štvrťfinále. Fanúšikovia v hlavnom meste si ale prídu na svoje, blízko to majú Rakúšania aj Česi, chceme pre nich pripraviť čo najlepší zážitok. Renovujeme Trnavské mýto, chceme skvalitniť dopravu a pripraviť ďalšie veci, ktoré im uľahčia pobyt," uviedol. Aj štadión Ondreja Nepelu čaká modernizácia, momentálne už prebiehajú práce na vylepšení chladiaceho systému, plánuje sa nákup rolby a prerábka mantinelov, keďže MS sa hrajú na ploche 60x30 m. Magistrát mesta spolupracuje aj s predstaviteľmi OV v Kodani.

Košice taktiež čakajú úpravy na štadióne i infraštruktúry. Hľadanie pomocnej sily by mal uľahčiť fakt, že Košice získali titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2019. "V procese príprav sme už od novembra minulého roku, intenzívne rokujeme so Steel Arénou, mestom i regiónom. Dostali sme nejaké technologické požiadavky od IIHF na zmenu oproti MS 2011. V lete prebehnú čiastočné úpravy mantinelov, plexiskiel atď. Zvyšok prebehne na budúci rok pred MS. Myslím si, že samotná Steel Aréna je pripravená na takéto podujatie a sme veľmi radi, že v Košiciach privítame Slovensko ako domáce mužstvo," povedala šéfka OV Košice Aneta Büdiová.

Základná fáza MS 2019 (10.-21. mája):


A-skupina (Košice): Kanada, USA, Fínsko, Nemecko, SLOVENSKO, Dánsko, Francúzsko, V. Británia.
B-skupina (Bratislava): Švédsko, Rusko, Česko, Švajčiarsko, Nórsko, Lotyšsko, Rakúsko, Taliansko

Vyraďovacia fáza (štyri najúspešnejšie tímy v tabuľkách oboch skupín - krížovým spôsobom):
23. mája: štvrťfinále (dva zápasy v Bratislave, 2 zápasy v Košiciach, v prípade postupu by Slovensko hralo v hlavnom meste)
25. mája: semifinále (2 zápasy v Bratislave)
26. mája: o 3. miesto, finále (Bratislava)


Kanada lobuje za skupinu v Bratislave, Kohút: Je to na IIHF


Program budúcoročných hokejových MS sa bude doťahovať v najbližších týždňoch a zvykne sa zverejňovať v júli. Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) v konzultáciách s národnými zväzmi postupuje podľa overeného formátu a zohľadňuje v ňom aj rôzne okolnosti. Podľa všetkého do toho tento rok zasiahne aj zásadná požiadavka Kanady, ktorej sa nepozdáva, že jej tím strávi veľkú väčšinu turnaja opäť v Košiciach.

Šéf slovenského hokeja Martin Kohút potvrdil lobing "javorového listu", ktorý by zápasy základnej fázy chcel hrať v Bratislave. "Je to požiadavka Kanady, ale akúkoľvek ďalšiu zmenu musí riešiť Rada IIHF, čo je najvyšší orgán. My s takouto požiadavkou nesúhlasíme a je to o tom, či IIHF zmení rozhodnutie organizátorov. Nepredpokladám, že by pristúpili k takémuto verdiktu."

Kanada má na MS 2019 hrať v základnej skupine v Košiciach s USA, Fínskom, Nemecko, Slovenskom, Dánskom, Francúzskom a Veľkou Britániou. Bratislavskú skupinu tvoria Švédsko, Rusko, Česko, Švajčiarsko, Nórsko, Lotyšsko, Rakúsko a Taliansko. Z hľadiska nasadenia (odvodenia z rebríčka IIHF) by pripadala do úvahy len výmena so Švédskom, je však otázne, ako by sa k tomu postavila krajina čerstvých dvojnásobných majstrov sveta, ktorá má v hokejových kruhoch tiež silné slovo. Navyše od zavedenia terajšieho formátu turnaja (od roku 2012) sa pri zmenách zohľadňovali výhradne kritériá prílevu fanúšikov, čo v prípade Kanaďanov bude sotva dostatočný argument. Aj keby prišli v hojnejšom počte, napríklad vzhľadom na neskorý termín roka, sotva "tromfnú" silné enklávy európskych fanúšikov. Čo sa týka dopravy, tá po dlhom lete spoza Atlantiku tiež nie je až taká meritórna.

Bratislavský poslanec Uhler hovorí o podraze


Slovenská hokejová reprezentácia odohrá základnú skupinu budúcoročných hokejových majstrovstiev sveta v Košiciach. Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) tak nevyhovel bratislavským mestským poslancom. Tí v marci pri schvaľovaní nájmu Zimného štadióna Ondreja Nepelu na šampionát žiadali, aby Slováci hrali v Bratislave. Mestský poslanec Jozef Uhler to vníma ako podraz.

V nájomnej zmluve, ktorú v apríli SZĽH podpísal s mestskou organizáciou Správa telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ) hlavného mesta, sa píše, že zväz vyvinie maximálne úsilie na to, aby zápasy slovenskej hokejovej reprezentácie boli od základnej skupiny odohraté v Bratislave.

Šéf SZĽH Martin Kohút argumentuje, že pri konečnom rozhodnutí zavážili viaceré faktory a hlavným dôvodom bolo, že tentoraz chceli vyjsť v ústrety fanúšikom z východu Slovenska. "Využili sme právo organizátora presunúť Nórsko so Slovenskom. Slovensko sa presunulo do košickej a Nórsko do bratislavskej skupiny. Chceme, aby boli tieto majstrovstvá úspešné," vysvetlil. V prípade postupu do štvrťfinále sa presunie slovenský tím do hlavného mesta. Pri rozhodovaní podľa Kohúta zavážilo aj ekonomické hľadisko a prepočty SZĽH potvrdili aj tohtoročné majstrovstvá v Dánsku. "Reprezentácia Dánska nehrala v hlavnom meste a videli sme v praxi, aký to malo vplyv na celkovú návštevnosť," podotkol Kohút.

Bratislavskí mestskí poslanci však tento krok SZĽH vnímajú rôzne. Uhler tvrdí, že mestské zastupiteľstvo vyhovelo žiadosti zväzu podľa jeho požiadaviek. "Chceli sme od nich, aby Bratislava ako hlavné mesto hostilo práve slovenský tím v základnej skupine. Stal sa však podraz a SZĽH nás jednoducho oklamal. Vnímam to ako neférové," skonštatoval pre TASR. Je presvedčený, že Bratislava je pre väčšinu Slovákov dopravne dostupnejšia a má štadión s vyššou kapacitou, takže by zápasy slovenskej reprezentácie mohlo sledovať viac Slovákov.

Dnešný šport sa podľa mestského poslanca Branislava Kaliského správa trhovo a je viac o peniazoch, ako o radosti. "Malo to byť o propagácii krajiny a hlavného mesta, nakoniec je to o tom, kde má zväz lacnejší prenájom. Logicky však mali hrať Slováci v Bratislave," povedal pre TASR. Poslanec Martin Chren sa bude zaujímať, aké maximálne úsilie vyvinul SZĽH, aby naplnili zmluvu, ktorú s hlavným mestom dobrovoľne podpísal.

"Slovensko je malá krajina a takéto obrovské podujatie by malo prinášať benefity do celej krajiny, nielen do Bratislavy," myslí si, naopak, poslankyňa Lucia Štasselová. Ďalší z členov bratislavského MsZ, poslanec Ján Buocik sa domnieva, že z pohľadu logistiky by bolo lepšie, ak by Slováci hrali v Bratislave. Priznal, že pri diskusiách, ktoré sa v mestskom zastupiteľstve viedli ohľadom investícií do štadióna sa rátalo s tým, že hlavné mesto bude hostiť „slovenskú" skupinu. "Takže áno, istá kyslá príchuť tu bohužiaľ ostáva, lebo keď sme hlasovali za peniaze na modernizáciu zimného štadiónu pre potreby majstrovstvá sveta, ani vo svete nám nenapadlo, že by v Bratislave Slováci nehrali," uviedol Buocik, ktorý verí, že slovenský tím predsa len v Bratislave diváci uvidia, minimálne vo štvrťfinále.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal tvrdí, že mestské zastupiteľstvo nemôže svojimi uzneseniami zaväzovať SZĽH. "Tie uznesenia sú niekedy mimo akúkoľvek predstavivosť. O atmosféru a fanúšikov Bratislava nepríde ani v skupinovej fáze. Budú tu hrať Švédi a Švajčiari, ako aj atraktívni Rusi," povedal. Bratislava bude hostiť aj tímy z Česka, Nórska, Lotyšska, Rakúska a Talianska.

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji budú Bratislava a Košice hostiť od 10. do 26. mája 2019.

Šéf Organizačného výbru Bratislava Štamberský verí v plné tribúny


Šéf organizačného výboru (OV) budúcoročných MS v hokeji (10.-26. mája 2019) pre Bratislavu sa neobáva, že počas základnej skupiny by boli na štadióne problémy s návštevnosťou. Roman Štamberský verí, že diváci si v hlavnom meste nakoniec pozrú aj domácu reprezentáciu, ktorá by sa tam presunula v prípade postupu do vyraďovacích bojov.

Slovensko bude v ére samostatnosti hostiť svetových šampionát druhýkrát. V roku 2011 sa domáci výber predstavil iba v Bratislave, tento raz sa vedenie OV rozhodlo, že reprezentácia odohrá súboje v základnej skupine v Košiciach, a ak chce hrať v hlavnom meste, musí sa prebojovať do štvrťfinále. "Očakávam, že Slovensko sa v Bratislave predstaví. Mne osobne sa výkony nášho mužstva pozdávajú a verím chlapcom, že sú na vzostupe. Verím, že minimálne to štvrťfinále hrať budú," povedal pre TASR Štamberský.

Skupinovým ťahákom na ZŠ Ondreja Nepelu by tak mali byť hlavne stretnutia Čechov a Rakúšanov. Organizátori očakávajú, že ich fanúšikovia prídu v hojnom počte a najmä oni sa budú starať o atmosféru. "Základná skupina by mala byť doména pre českých a rakúskych fanúšikov. Zoberme si, že na našich stretnutiach v Ostrave bolo úplne domáce prostredie a predpokladám, že Česi urobia to isté tu."

Bratislavská aréna musí prejsť pred šampionátom modernizáciou. V súčasnosti prebieha odstávka z dôvodu údržby a opráv chladiacej technológie. Tá je z hľadiska neskoršieho štartu šampionátu veľmi dôležitá. Organizátori nechcú, aby sa opakovali problémy, aké boli s ľadovou plochou počas celého tohtoročného šampionátu v kodanskej Royal Arene. "Úvodné buly máme 10. mája, v tom období býva v Bratislave veľmi vysoká priemerná teplota a kvalita ľadu je pre nás zásadná vec," zdôraznil Štamberský. Zimák čakajú aj ďalšie úpravy, nová rolba, určité zmeny prebehnú vo vnútorných priestoroch a rozšíria sa mantinely, keďže MS sa hrajú na rozmeroch 60x30 a v hale sú momentálne rozmery ihriska 60x28 metrov. "Na hlavnú ľadovú plochu dáme flexibilný mantinel, ktorý je v súlade s pravidlami. Po šampionáte bude technicky i technologicky pripravený tak, že ak bude požiadavka zmeniť rozmery, vieme ho vrátiť do pôvodného stavu."

Ďalšie výzvy čakajú OV s prípravou dopravy, oficiálnej fanzóny, či náborom dobrovoľníkov. Tieto otázky by sa mali vyriešiť v najbližšom období. "Čo sa týka fanzóny, máme rozpracované tri návrhy, ale ešte sme v rokovaniach. Dali sme si interný termín do 30. júna, aby sme všetky priestorové veci vyriešili," uviedol Štamberský pre TASR. Organizátori momentálne finalizujú podklady na spracovanie bezpečnostného projektu, z ktorého vzíde aj ten dopravný. Počíta sa so záchytnými parkoviskami na periférii a taktiež s tým, že návštevníci budú mať v rámci zakúpenej vstupenky zadarmo k dispozícii aj MHD. "Verím, že v spolupráci s mestom sa to podarí. V konečnom dôsledku by to bolo veľmi pohodlné a prijateľné a aj cudzinci by mali iný vzťah k mestu, ktoré by im niečo dalo."

Pred náborom dobrovoľníkov čakajú na znenie nového zákona o ochrane osobných údajov. "Od toho sa nám odvíjajú niektoré vecí, keď bude v platnosti, spustíme na stránke dotazníky pre dobrovoľníkov. Ale už máme nejaké avíza a odozvu."

Organizátori chcú využiť skúsenosti z prípravy MS v roku 2011 a taktiež komunikujú aj s predstaviteľmi OV z iných krajín, napríklad s Dánmi. "Chceme pripraviť skvelý šampionát, výborné podmienky pre hráčov, realizačné tímy, divákov a pritom čo najmenej obmedziť Bratislavčanov," dodal Štamberský.

Košice sú pripravené na nápor fanúšikov, náruč otvárajú aj Tatry


Košice sú pripravené zvládnuť nápory fanúšikov počas hokejového šampionátu v roku 2019. Pomôcť by im mali aj neďaleké Tatry. Metropola východného Slovenska očakáva najmä exodus Nemcov, ktorí sa budú môcť do dejiska prepraviť dvoma leteckými linkami.

Košické letisko nedávno pripravilo a dokončilo spoluprácu s dvoma nemeckými mestami, odkiaľ sa do Košíc bude môcť dostať. "Zhruba pred mesiacom sme spolu s košickým letiskom vydali von informáciu, že sa nám podarilo letecky spojiť Košice a Düsseldorf. Neskôr sme sa dozvedeli, že ďalšou destináciou bude Mníchov. Do toho prišla informácia, že práve nemecká reprezentácia bude hrať v Košiciach. Takže priame letecké spojenie určite pomôže k tomu, že Nemcov príde dosť," povedal pre TASR viceprimátor Košíc Martin Petruško.

Organizátori sú pripravení prijať aj množstvo fanúšikov, hoci ubytovacie kapacity budú praskať vo švíkoch. "Košice nemôžeme nafúknuť, kapacity sú jasné. Ale na druhej strane sa nachádzame v dobrej lokácii, pretože vieme si pomôcť regiónmi. Ja napríklad chodím často do Tatier, ktoré sú vzdialené asi hodinu autom. Takže dostupnosť ktorú máme, je podľa mňa dostačujúca na to, aby sme uspokojili tých, ktorí sa do Košíc chystajú a môžu si zároveň aj užiť krásy východného Slovenska," poznamenal Petruško.

Informácia o konaní MS, a zvlášť o pôsobení reprezentácie Slovenska na východe republiky, pánov radných v meste potešila. Veľkú pomoc očakávajú aj od dobrovoľníkov, práve Košice sú v roku 2019 hlavným mestom dobrovoľníctva. "Keď sme sa dozvedeli o organizácii MS, bola to pozitívna emócia. Nedávno sa nám v Košiciach podarilo uskutočniť niekoľko pekných športových akcií, v roku 2016 sme boli európskym mestom športu a o rok na to sme získali aj cenu ako najlepšie mesto športu. Takže sme dúfali, že to čo robíme, nám pomôže aj k usporiadaniu MS 2019. Prvá emócia bola radostná, ale berieme to s rešpektom. Máme však skúsenosti z roku 2011 a vieme čo nás čaká. Do začiatku MS budeme mať zrekonštruované električkové trate, a keďže šampionát bude mať prívlastok zelený, chceme aj my takto prispieť pri preprave fanúšikov. My už máme dlhodobo etablovanú tradíciu dobrovoľníctva v meste v rámci veľkých spoločností, ktoré v Košiciach pôsobia. Práve rok 2019 nám tento titul pomôže k tomu, aby sme nemali problém nájsť ich čo najviac. Myslím si, že toto bude vnímané pozitívne a nie naopak," uzavrel Petruško.