Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

LIGA MAJSTROV: Chelsea hostí Barcelonu, Conte: Musíme ustrážiť Messiho

Hráč FC Barcelony Lionel Messi. Foto: TASR/AP

V druhom utorňajšom dueli s tradičným výkopom o 20.45 h privíta Bayern Mníchov nováčika vo vyraďovacej fáze Besiktas Istanbul. Odvety sú na programe v stredu 14. marca.

Bratislava 20. februára (TASR) - Futbalisti londýnskej Chelsea chcú v úvodnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov proti Barcelone pripraviť súperovi prvú prehru v tohtosezónnej edícii prestížnej súťaže. V druhom utorňajšom dueli s tradičným výkopom o 20.45 h privíta Bayern Mníchov nováčika vo vyraďovacej fáze Besiktas Istanbul. Odvety sú na programe v stredu 14. marca.

Šláger na Stamford Bridge bude mať špecifickú príchuť pre stredopoliara Chelsea Cesca Fabregasa, ktorý v rokoch 2011-2014 pôsobil v Barcelone a získal s ňou množstvo trofejí. "Bude to veľký zápas nielen pre náš klub, ale pre celý anglický futbal. Dúfam, že na ihrisku zanecháme dobrý dojem a vytvoríme si sľubnú východiskovú pozíciu pred odvetou. V Katalánsku som sa narodil, v Barcelone mám mnohých priateľov, ktorých poznám od svojich 13 rokov. Teraz však obliekam dres Chelsea a urobím všetko pre to, aby som pomohol vyradiť jedného z európskych gigantov," uviedol Fabregas pre oficiálnu webovú stránku Chelsea.

Zverenci Antonia Conteho strelili v uplynulých dvoch zápasoch sedem gólov. V Premier League zdolali West Bromwich Albion 3:0 a v FA Cupe Hull City 4:0. Taliansky kouč si však uvedomuje, že Barcelona bude súper z úplne iného súdka. "Čaká nás jedno z najlepších mužstiev na svete a jeden z favoritov na celkový triumf v Lige majstrov, je to pre nás veľká výzva. Hráči Barcelony sú veľmi silní na lopte. Ak chceme uspieť, musíme odohrať perfektný zápas a urobiť správne rozhodnutia. Bude to pre nás najdôležitejšie stretnutie v doterajšom priebehu sezóny. Posledné dve víťazstvá nám dodali sebavedomie," zdôraznil Conte. Argentínsky kanonier Lionel Messi neskóroval proti Chelsea ani v jednom z ôsmich zápasov, v ktorých nastúpil. "Dúfam, že tradícia sa neporuší a Messiho opäť ustrážime, no nebude to ľahké, pretože Leo je fantastický hráč."

Barcelona po dvoch ligových remízach zabrala v domácej súťaži naplno. Na pôde Eibaru zvíťazila 2:0 a udržala si sedembodový náskok pred Atleticom Madrid. "Bolo veľmi dôležité vrátiť sa na víťaznú cestu. Zápas s Eibarom bol pre nás veľmi dobrou generálkou na Chelsea. Vedeli sme, že domáci na nás vyrukujú s pressingom a nebude ľahké prekonať ich obranu. Aj keď sme sa v prvom polčase ujali vedenia, výsledok bol dlho na vážkach a gólovú poistku sme pridali až v závere, keď Eibar hral s desiatimi mužmi. Verím, že v Londýne nadviažeme na toto víťazstvo," uviedol tréner Barcelony Ernesto Valverde, ktorému bude v utorok pre kartový trest chýbať obranca Nelson Semedo.

Chelsea s Barcelonou sa stretli už 12-krát. Anglický šampión vyhrali štyri zápasy, líder španielskej La Ligy tri, ďalšie merania síl sa skončili nerozhodne. V osemfinále LM narazili oba tímy na seba v sezóne 2004/05 a ďalej išli "The Blues" vďaka celkovému skóre 5:4. Naposledy sa oba tímy stretli v semifinále LM v sezóne 2011/12. Chelsea prehrávala v odvete na Camp Nou 0:2 a od 37. minúty dohrávala bez vylúčeného kapitána Johna Terryho. Vďaka gólom Ramiresa a Fernanda Torresa však napokon remizovala 2:2 a postúpila do mníchovského finále, v ktorom po jedenástkovom rozstrele zdolala domáci Bayern.

V konfrontácii medzi Bayernom a Besiktasom je favoritom nemecký majster. V skupinovej fáze LM v sezóne 1997/98 vyhral oba vzájomné zápasy. Turecký tím postúpil do vyraďovačky prvýkrát a v európskych klubových súťažiach ťahá sedemzápasovú sériu bez prehry. V Allianz aréne to však bude mať proti rozbehnutým Bavorom náročné. Bayern vyhral 13 zápasov v rade, pričom v Bundeslige bodoval naplno v desiatich strebnutiach za sebou. V sobotňajšom dueli uspel na ihrisku VfL Wolfsburg 2:1, keď o troch bodoch pre lídra rozhodol v nadstavenom čase z pokutového kopu poľský útočník Robert Lewandowski.

Tréner Jupp Heynckes urobil v zostave až osem zmien, viaceré opory šetril na súboj s Besiktasom. Thomas Müller varuje pred podcenením "čiernych orlov". "Besiktas má svoju kvalitu, čo potvrdil vlani na jeseň v oboch zápasoch s Lipskom. Ako prvý turecký klub v histórii vyhral základnú skupinu Ligy majstrov. Určite nepredá kožu lacno. Verím však, že v domácom prostredí zúročíme dobrú formu a zvíťazíme," poznamenal nemecký reprezentant pre klubový web. Heynckes môže vyrovnať zápis maďarského trénera Pála Csernaia, ktorý od augusta do októbra 1980 neprehral s Bayernom 14 súťažných zápasov v sérii.

1. zápasy osemfinále LM 2017/18 (utorok 20. februára, 20.45 SEČ):

FC Chelsea - FC Barcelona /rozhoduje: Cüneyt Çakir (Tur.)/
Bayern Mníchov - Besiktas Istanbul /rozhoduje: Ovidiu Haţegan (Rum.)/