Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

LIGA MAJSTROV: PSG v šlágri v Liverpoole, v akcii aj Hamšík a Škriniar

Hráč PSG, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Futbalisti Liverpoolu v generálke zvíťazili vo Wembley nad Tottenhamom Hotspur 2:1 a v piatich kolách nového ročníka Premier League zatiaľ nestratili ani bod.

Bratislava 18. septembra (TASR) - V šlágri utorňajšieho programu 1. kola skupinovej fázy Ligy majstrov 2018/19 si futbalisti FC Liverpool zmerajú sily s Parížom Saint-Germain. Anglický klub sa v minulej sezóne prebojoval do finále, v ktorom prehral 1:3 s Realom Madrid. Parížu sa napriek komfortnému ekonomickému zázemiu z Kataru nedarí na medzinárodnej scéne preraziť, štvrťfinálové brány Ligy majstrov nepreklenul od sezóny 1994/95, v uplynulom ročníku stroskotal v osemfinále na neskoršom víťazovi.

Liverpool v generálke zvíťazil vo Wembley nad Tottenhamom Hotspur 2:1 a v piatich kolách nového ročníka Premier League zatiaľ nestratil ani bod. Rovnako dobre sa darí aj PSG, ktorý si už v piatok poradil so Saint-Etienne 4:0, hoci na jeho súpiske nefigurovali oddychujúci Neymar ani potrestaný Kylian Mbappe. "Bola to pre nás dobrá previerka, víťazstvo nám vlialo viac sebavedomia pre utorňajším zápasom na Anfielde proti Liverpoolu. Čaká nás náročných 90 minút v búrlivom prostredí, ale nechceme sa domov vracať s prázdnymi rukami," povedal nový kouč PSG Thomas Tuchel.

Duel bude mať pre neho pikantný náboj aj vďaka trénerskému mikrosúboju s krajanom Jürgenom Kloppom. Ten sa snaží zbaviť svoje mužstvo prehnaného tlaku a veľkých očakávaní fanúšikov. "Ľudia vravia, že ako finalisti uplynulej edície Ligy majstrov by sme mali nad Parížom vyhrať. Môžem povedať, že sa snažíme čo najlepšie pripraviť na naozaj nebezpečného súpera, ktorý v predchádzajúcom ligovom zápase šetril dvoch svojich kľúčových hráčov v ofenzíve," uviedol Klopp. V základnej zostave PSG sa v piatok prvýkrát od marcového zranenia objavil taliansky stredopoliar Marco Verratti, odohral 67 minút: "Cítim sa dobre, verím, že čím skôr dobehnem zápasový výpadok. O Liverpoole je známe, že je najmä v domácom prostredí veľmi silný. V minulej sezóne získali jeho hráči obrovské skúsenosti v ťažkých zápasoch Ligy majstrov. Pre nás je dobré, že do súťaže vstupujeme proti takémuto silnému súperovi, ktorý preverí naše schopnosti."

V druhom zápase C-skupiny nastúpi Crvena Zvezda Belehrad proti SSC Neapol, v kádri ktorého figuruje slovenský reprezentačný stredopoliar Marek Hamšík. Srbský šampión, ktorý v 3. predkole LM vyradil Spartak Trnava, je jasný outsider celého zoskupenia, každý strelený gól a získaný bod bude pre neho bonus. "Chceli sme hrať Ligu majstrov, aby sme videli, kde sa po futbalovej stránke nachádzame. Teraz tá príležitosť prichádza. V skupine máme troch mimoriadne silných súperov, ale bolo by chybou vopred zložiť zbrane. Vlani v Európskej lige sme dokázali dvakrát zdolať Kolín, potrápili sme Arsenal a dokázali sme sa kvalifikovať do šestnásťfinále. Netvrdím, že niečo podobné sa nám podarí aj teraz, ale sny a ambície musíme mať," srší odhodlanie zo stredopoliara Crvenej Zvezdy Nenada Krstičiča.

Milánsky Inter sa v skupine LM predstaví prvýkrát od sezóny 2011/12, v jeho zostave by proti Tottenhamu Hotspur nemal chýbať stopér Milan Škriniar. "Nerazzurri" trápia zranenia Šimeho Vrsaljka a Danila D'Ambrosia, ale aj kolísavá forma. V sobotu prehrali zverenci Luciana Spallettiho doma s Parmou 0:1 a po štyroch kolách Serie A majú na konte štyri body, čo ich v tabuľke radí na 14. priečku.

V druhom zápase B-skupiny nastúpi PSV Eindhoven na Camp Nou proti FC Barcelona. Katalánsky klub zdobí v európskych pohároch úctyhodná séria, keď doma nenašiel premožiteľa v 26 zápasoch za sebou (24 víťazstiev, 2 remízy). "Barcelona patrí medzi najlepšie kluby na svete. Poznáme jej fenomenálnu históriu a to, akých má kvalitných hráčov. Čaká nás ohromná sila, ale na Camp Nou sa tešíme a pokúsime sa predviesť v čo najlepšom svetle," vyhlásil mexický stredopoliar Erick Gutierrez, ktorý prišiel do PSV pred tromi týždňami z Pachucy. Debut mu vyšiel na jednotku, líder holandskej Eredivisie v sobotňajšom súboji 5. kola deklasoval domáci Den Haag 7:0 a Gutierrez sa raz zapísal do streleckej listiny.

V A-skupine vycestuje Borussia Dortmund do Brúg a AS Monaco hostí trápiace sa Atletico Madrid. V D-skupine si zmerajú sily Galatasaray Istanbul - Lokomotiv Moskva a Schalke 04 Gelsenkirchen - FC Porto.

Program 1. kola skupinovej fázy Ligy majstrov 2018/19 - utorok 18. septembra:

A-skupina:

21.00 FC Bruggy - Borussia Dortmund /rozhodca: Danny Makkelie (Hol.)/
21.00 AS Monaco - Atletico Madrid /William Collum (Škót.)/

B-skupina:

18.55 FC Barcelona - PSV Eindhoven /Tasos Sidiropoulos (Gr.)/
18.55 Inter Miláno - Tottenham Hotspur /Clement Turpin (Fr.)/

C-skupina:

21.00 FC Liverpool - Paríž Saint-Germain /Cüneyt Cakir (Tur.)/
21.00 Crvena Zvezda Belehrad - SSC Neapol /Szymon Marciniak (Poľ.)/

D-skupina:

21.00 Galatasaray Istanbul - Lokomotiv Moskva /Gianluca Rocchi (Tal.)/
21.00 Schalke 04 Gelsenkirchen - FC Porto /Jesus Gil Manzano (Šp.)/