Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Šport

Parížania sa priblížili k titulu, Galtier: Ešte to nie je hotová vec

Hlavný tréner PSG Christophe Galtier počas futbalového zápasu medzi Paris Saint Germain a Lens na štadióne Parc des Princes v Paríži, Francúzsko, v sobotu 15. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Parížania rozhodli dôležitý duel už v prvom polčase po ktorom viedli 3:0. Výrazne im k tomu pomohlo vylúčenie hosťujúceho stredopoliara Salisa Abdula Sameda.

Paríž 16. apríla (TASR) - Futbalisti Paríža St. Germain potvrdili v sobotňajšom šlágri líderskú pozíciu v Ligue 1. Na domácom ihrisku zdolali v 31. kole druhý Racing Lens 3:1 a zvýšili pred ním náskok na deväť bodov. Tréner hostí Franck Haise po prehre uviedol, že o titule je už rozhodnuté, no kormidelník PSG Christophe Galtier zdôraznil, že aj keď zostáva do konca ligy sedem kôl, tak zisk rekordného 11. titulu ešte nie je hotová vec.

Parížania rozhodli dôležitý duel už v prvom polčase po ktorom viedli 3:0. Výrazne im k tomu pomohlo vylúčenie hosťujúceho stredopoliara Salisa Abdula Sameda. Ten za podkopnutie Achrafa Hakimiho dostal v 19. minúte červenú kartu. Domáci využili prevahu a postupne sa presadili Kylian Mbappe, Vitinha a Lionel Messi. "Budeme musieť zostať naďalej ostražití a odhodlaní udržať si náskok. Nemôžeme dať žiadnu nádej tímom, ktoré nás prenasledujú. Nesmieme si myslieť, že je to hotová vec," uviedol kouč Galtier podľa agentúry AFP.

Mbappe vsietil za PSG svoj 139. gól v najvyššej súťaži a prekonal tak historický klubový zápis Uruguajčana Edinsona Cavaniho. Zároveň dosiahol dvadsiaty presný zásah v tejto ligovej sezóne a patrí mu vedúca pozícia medzi strelcami. Dvadsaťštyriročný Francúz asistoval pätičkou aj na gól Messimu, ktorý v 40. minúty zvýšil na 3:0. Úradujúci majster sveta získal loptu po súboji s hosťujúcim hráčom, Mbappe mu ju vrátil a úradujúci majster sveta strelou do vzdialeného rohu prekonal brankára Bricea Sambu.

Víťazstvo PSG prišlo na konci týždňa, ktorý zatienili obvinenia z rasizmu voči Galtierovi. Počas pôsobenia v Nice sa mal dopúšťal diskriminačných poznámok na adresu bývalých zverencov. Podľa agentúry AFP sa obvinenia objavili v e-maili, ktorý poslal bývalý športový riaditeľ klubu Julien Fournier. Kouč bol prekvapený z týchto informácií a poprel ich. "Bol som veľmi odhodlaný a sústredený na zápas, rovnako ako moji hráči. Hrali sme dôležitý duel, ak nie rozhodujúci. Chceli sme dosiahnuť dobrý výsledok a užiť si zápas," skonštatoval Galtier.

Hosťujúci Lens chcel dosiahnuť piate víťazstvo za sebou a priblížiť sa lídrovi na tri body. Racing dosiahol v klubovej histórii len jediný titul, keď v Ligue 1 triumfoval ešte v roku 1998. Parížania však prelomili nepriaznivú sériu s týmto súperom, zdolali ho po takmer dvoch rokoch. Štvrťhodinu po prestávke znížil Przemyslaw Frankowski z pokutového kopu na konečných 1:3, ktorý rozhodca Willy Delajod nariadil po hre rukou Fabiana Ruiza v pokutovom území. Jeho verdikt nakoniec potvrdil aj systém VAR.

"Bol by som rád, keby sme dnes znížili rozdiel, ale aj keby sa nám to podarilo, bolo by to veľmi ťažké. Niet pochýb o tom, že Paríž získa titul," priznal hosťujúci tréner Haise. Hráčov Lensu teraz čaká boj o to, aby si udržali miesto medzi prvými tromi tímami v tabuľke. Prvé dve mužstvá postupujú priamo do skupinovej fázy Ligy majstrov, tretie čaká kvalifikácia. Marseille sa môže v prípade nedeľného domáceho triumfu nad Troyes dostať na druhú priečku, o bod pred Lens.