Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Tréner Galád pred žrebom: Všetci súperi budú silní

Ilustračné foto, na snímke vpravo tréner tímu Ivan Galád sťahuje z ihriska Filipa Kissa. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V Nyone žreb kvalifikácie ME 2015, Slováci v 3. koši.

Bratislava 30. januára (TASR) - Vo štvrtok o 9.00 h sa v nyonskom ústredí Európskej futbalovej únie (UEFA) uskutoční žreb kvalifikácie majstrovstiev Európy hráčov do 21 rokov 2015 v Česku. Slovákov, ktorí v tej minulej bojovali v baráži o postup na tohtoročný šampionát v Izraeli, budú žrebovať z tretieho výkonnostného koša.

Zverenci trénera Ivana Galáda, ktorý na lavičke SR 21 po úspešnej poslednej kvalifikácii predĺžil zmluvu na ďalší cyklus, sa o ME 2013 v baráži stretli s favorizovaným Holandskom. Vypadli s ním po dvoch prehrách 0:2.

Do boja o finálový turnaj v ČR vstúpi 52 reprezentácií, Česi, majstri Európy v tejto kategórii z roku 2002 a vicemajstri z 2000 (turnaj sa hral na Slovensku-pozn.), majú ako organizátor účasť automatickú. V prvom koši je až sedem tímov, ktoré si zahrajú na ME 2013 (5.-18. júna) - Španielsko, Anglicko, Holandsko, Taliansko, Nemecko, Rusko a Izrael. Medzi najvyššie nasadenými sú aj Švédi, Švajčiari a Francúzi, z izraelskej turnajovej osmičky chýbajú iba Nóri, ktorí sú spolu so Slovákmi v treťom koši. Galádovci sa okrem nich nemôžu ešte stretnúť s ďalšími nasadenými z tretieho koša - Grékmi, Belgičanmi, Maďarmi, Arménmi, Chorvátmi, Čiernohorcami, Fínmi a Slovincami.

UEFA rozdelila účastníkov kvalifikácie podľa rankingu do piatich košov, v prvých štyroch je po desať reprezentácií, v piatom 12. Žrebovať sa bude 10 kvalifikačných skupín, osem päťčlenných a dve šesťčlenné. V 1. a 2. skupine budú až dve mužstvá z posledného výkonnostného koša.

Boj o šampionát v ČR (jún 2015) sa rozbehne úvodnými kvalifikačnými už 22. marca. Do baráže postúpia desiati víťazi skupín a štyria najlepší z druhých miest. Týchto 14 adeptov na postup spojí barážový žreb do siedmich dvojíc, z ktorých víťazi na dva zápasy doma-vonku postúpia na ME.

"Teším sa, že už druhýkrát mám možnosť zúčastniť sa žrebovania, kde je 52 európskych krajín. Teším sa na stretnutie s trénermi," povedal pre futbalsfz.sk tesne pred odchodom tréner reprezentácie do 21 rokov Ivan Galád, s ktorým do Nyonu pocestujú aj viceprezident SFZ pre štátnu reprezentáciu a medzinárodné vzťahy Karol Belaník a technický vedúci Dávid Vailing. "Všetci súperi budú určite silní, najmä z prvých dvoch košov, pretože o jedno miesto sme v treťom koši. Našou úlohou je pripravovať hráčov na európsky futbal a pokúsiť sa o dobré výsledky. Tieto dve úlohy sa budeme snažiť plniť počas nasledujúcich dvoch rokov."



nasadenie pri žrebe kvalifikácie ME 2015 v ČR:

1. kôš: Španielsko, Anglicko, Holandsko, Taliansko, Nemecko, Švajčiarsko, Rusko, Francúzsko, Švédsko, Izrael

2. kôš: Rumunsko, Srbsko, Turecko, Ukrajina, Škótsko, Portugalsko, Rakúsko, Dánsko, Bielorusko, Wales

3. kôš: Grécko, SLOVENSKO, Belgicko, Maďarsko, Arménsko, Chorvátsko, Nórsko, Čierna Hora, Fínsko, Slovinsko

4. kôš: Bosna a Hercegovina, Poľsko, Gruzínsko, Island, Moldavsko, Írsko, Bulharsko, Cyprus, Macedónsko, Lotyšsko

5. kôš: Severné Írsko, Albánsko, Faerské ostrovy, Litva, Azerbajdžan, Kazachstan, Estónsko, Malta, Luxembursko, Andorra, Lichtenštajnsko, San Maríno