Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Hamšíkov Neapol otočil zápas na ihrisku Lazia Rím, Juventus vyhral

Cristiano Ronaldo z Juventusu Turín. Foto: TASR/AP

Hráči Juventusu chceli tri body, veľmi sa o ne usiloval Ronaldo, no príliš sa mu nedarilo. Vypracoval si niekoľko šancí, ale stroskotal na veteránovi v domácej bránke Stefanovi Sorrentinovi.

Verona 18. augusta (TASR) - Súťažná premiéra Cristiana Ronalda v drese Juventusu Turín priniesla nečakane dramatické divadlo. Úradujúci majster si zo štadiónu Chieva Verona nakoniec odniesol tri body, no triumf 3:2 si zabezpečil až v samom závere a po dramatických momentoch. Cristiano Ronaldo sa vo svojom súťažnom debute gólovo nepresadil, po zápase fanúšikom prostredníctvom sociálnej siete odkázal: "Som šťastný z prvého víťazstva v drese Juve!"

Úvodný duel novej sezóny Serie A pritom odštartoval podľa predpokladaného scenára, hostia sa ujali vedenia už v 3. minúte z prvej strely na bránku, keď sa zblízka presadil Sami Khedira. Aj ďalšie minúty patrili dominantnému Juventusu, ktorý mal v prvom polčase 75% držanie lopty, ale v jeho závere inkasoval vyrovnávajúci gól z kopačky poľského útočníka Mariusza Stepinského. Desať minút po zmene strán navyše prišiel faul Joaa Cancela a rozhodca nariadil penaltu, ktorú premenil Emanuele Giaccherini - 2:1.

Chievo potom vsadilo na obranu a dlho odolávalo veľkému tlaku hostí. Vyrovnávajúci gól prišiel až v 77. minúte, keď si loptu do vlastnej bránky zrazil Mattia Bani. Hráči Juventusu však chceli tri body, veľmi sa o ne usiloval práve Ronaldo, no príliš sa mu nedarilo. Vypracoval si niekoľko šancí, ale stroskotal na veteránovi v domácej bránke Stefanovi Sorrentinovi. V závere riadneho hracieho času ho navyše nechtiac kolenom knokautoval a gólmana museli kriesiť spoluhráči. Ešte predtým, ako rozhodca prerušil hru, však Mario Mandžukič dopravil loptu do siete. Hlavný arbiter využil VAR a gól pre faul na brankára neuznal.

Sorrentino sa už viac do hry nedostal a musel ísť na vyšetrenie. Vystriedal ho Andrea Seculin, no ten inkasoval hneď z prvej strely na bránku, keď ho v 90.+3 minúte prekonal Federico Bernardeschi a rozhodol o vydretých troch bodoch pre Juve.

Sobotňajší duel bol beznádejne vypredaný a už tri hodiny pred úvodným výkopom bolo na štadióne Bentegodi množstvo fanúšikov, ktorí chceli vidieť Ronalda už na predzápasovej rozcvičke. Ten im predviedol niekoľko trikov a zožal vlnu potlesku. Ronaldo prišiel do Talianska za 112 miliónov eur z Realu Madrid.

"Dnes sme robili veľa chýb a neboli sme sústredení na sto percent. Už máte pocit, že kontrolujete hru, na chvíľu povolíte tlak, súper sa dostane k centrovaným loptám, ktoré nedokážete odvrátiť a inkasujete. V každom prípade môžeme z takéhoto zápasu len profitovať. Aspoň sme si uvedomili, že vyhrať ligu nebude vôbec jednoduché," hodnotil kouč Juventusu Allegri. Na adresu Cristiana Ronalda povedal: "S tímom trénoval len sedem dní, takže sme stále v štádiu spoznávania sa. Preto ma príjemne prekvapilo, ako rýchlo zapadol do nášho herného systému. Veľmi dobre si dnes rozumel najmä s Dybalom. Je škoda, že sa nepresadil, mal veľmi dobrý pohyb, ale nedostal potrebnú prihrávku. Napriek tomu si dokázal vypracovať niekoľko šancí, ktoré ale Sorrentino zakaždým zneškodnil. Najdôležitejšie však je, že sme zvíťazili, z čoho mal veľkú radosť aj on sám."
Ronaldo sa predtým presadil v oboch prípravných stretnutiach po svojom letnom prestupe z Realu Madrid za 112 miliónov eur. Premiéru pred domácim publikom si môže pripísať už najbližšiu sobotu v druhom ligovom kole proti Laziu Rím.

Víťazný vstup zaznamenal aj SSC Neapol, ktorý otočil zápas na ihrisku Lazia Rím a vyhral 2:1.

"Bol to veľký triumf. Víťazstvo srdca," uviedol pre svoju webstránku slovenský reprezentant Marek Hamšík, ktorý hral do 70. minúty. "Síce sme inkasovali ako prví, no potom sme začali dominovať a ešte do prestávky sme vyrovnali. Bol to veľmi dôležitý moment. Po hodine hry pekne trafil Lorenzo a potom sme doviedli duel do víťazného konca. Bolo to víťazstvo charakteru. Opäť sme ukázali našu veľkú kolektívnu silu."
Hamšík režíroval hru zo stredu zálohy. "Marek má všetky predpoklady hrať v strede zálohy. Ukázal to už dnes večer," pochválil slovenského zverenca kouč Ancelotti. Ten v lete vystriedal na lavičke druhého tímu uplynulej ligovej sezóny Maurizia Sarriho. Päťdesiatdeväťročný Ancelotti v Taliansku nepracoval od odchodu z úspešnej misie v milánskom AC v roku 2009, potom trénersky viedol Chelsea, Paríž St. Germain, Real Madrid a Bayern Mníchov.


Serie A - 1. kolo:

Chievo Verona - Juventus Turín 2:3 (1:1)

Góly: 38. Stepinski, 56. Giaccherini (z 11 m) - 3. Khedira, 77. Bani (vlastný), 90.+3 Bernardeschi


Lazio Rím - SSC Neapol 1:2 (1:1)

Góly: 25. Immobile - 45.+2 Milik, 59. Insigne

/M. Hamšík (SSC) hral do 70. min./