Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

TIPSPORT LIGA: Maďarské kluby s prehrami, majster padol po nájazdoch

Na snímke sprava Patrik Rogoň (Nové Zámky) a brankár Miklós Rajna (Budapešť) v zápase 1. kola hokejovej Tipsport ligy MAC Budapešť - MHC Nové Zámky v Budapešti 14. septembra 2018. Foto: TASR - Marko Erd

Úradujúci slovenský hokejový majster HC '05 iClinic Banská Bystrica neúspešne vstúpil do nového ročníka Tipsport Ligy 2018/2019.

Košice 14. septembra (TASR) - Hokejisti HC Košice úspešne vstúpili do nového ročníka Tipsport Ligy 2018/2019, keď v piatkovom domácom súboji 1. kola zdolali Zvolen 5:2. Dvoma gólmi a asistenciou sa na domácom triumfe podieľal útočník Ladislav Nagy.

Od prvých minút sa hralo vo vysokom nasadení, dominovali však najmä defenzívy oboch tímov. V 3. minúte hrali hostia presilovku, v nej bol však najbližšie ku gólu domáci Hričina, ktorý však svoj samostatný únik nezakončil gólom. Skóre krátko na to neotvoril ani Zvolenčan Špirko, jeho pokusu zo strednej vzdialenosti chýbali centimetre. Košičania mali v prvej tretine herne a napokon aj gólovo mierne navrch. V 13. minúte Spilar spoza bránky našiel Suju a ten nekrytý na hranici bránkoviska otvoril skóre - 1:0.

Aj úvod druhej tretiny bol najmä o bojovnosti, postupne však pribudlo aj gólových príležitostí. V 27. minúte domáci Kafka nabil Netíkovi, jeho pokus ešte Skapski zneškodnil. V polovici druhej časti hrali Zvolenčania presilovku, v ktorej sa usadili v pásme a strela falošného obrancu Chovana od modrej čiary zapadla k ľavej žŕdke Habalovej bránky - 1:1. Dôležitosť presiloviek v zápase dvoch vyrovnaných tímov dokumentovala aj situácia v 33. minúte, keď Haščák využil početnú výhodu a vrátil domácim vedenie - 2:1. Dôležitý gól na 3:1 strelil domáci kapitán Nagy v 38. minúte, keď si asistent Spilar zopakoval situáciu z 1. tretiny.

Hostia sa vrátili do hry hneď v úvode tretej časti, keď potvrdili fungujúce presilovky. Brankár Habal nevidel strelu Špirka pre zakrytý výhľad a bolo 3:2. Zvolenčania ožili, vyrovnať mohli počas následnej presilovky, ale Košičania oslabenie zvládli. Početná výhoda domácich v 50. minúte priniesla tlak pred bránkov Skapského, pokusy Haščáka a Šoltésa sa ešte gólom neskončili, ale tvrdá strela Pulliho áno - 4:2. Štvrtý gólový moment domáceho tímu definitívne zlomil odpor Zvolena. Hostia si nevedeli vytvoriť tlak, naopak v 56. minúte nezvýšil ich manko Haščák, ktorý v úniku trafil iba pravú žrď Skapského bránky. Zvolenčania dve minúty pred koncom skúsili aj hru bez brankára, ktorú však využil Nagy na gól do prázdnej bránky - 5:2.

HC Košice - HKM Zvolen 5:2 (1:0, 2:1, 2:1)
Góly: 13. Suja (Spilar), 33. Haščák (Pulli, Nagy), 38. Nagy (Spilar, Suja), 50. Pully (Šoltés, Suja), 59. Nagy (Dudáš, Habal) - 30. Chovan (Špirko, Obdržálek), 41. Špirko (Vandane, Roman). Rozhodovali: Orolin, Snášel - Gajan, Bogdan, vylúčení: 5:3 na 2 min., presilovky: 2:2, oslabenia: 0:0, 3960 divákov.

HC Košice: Habal - Lenďák, Dudáš, Pretnar, Koch, McDowell, Pulli, Michalčin - Netík, Brophey, Kafka - Spilar, Suja, Nagy - Haščák, Galamboš, Šoltés - Hričina, Klíma, Š. Petráš

HKM Zvolen: Skapski - Drgoň, Pöyhönen, Vandane, Roman, Zeleňák, Ulrych, Hraško - Obdržálek, Kytnár, Chovan - Vandas, Špirko, Handlovský - Demkov, Lušňák, Zuzin - Andrisík, S. Petráš, Šišovský - Holovič


Povedali po zápase
Roman Šimíček, tréner HC Košice:
"Spočiatku to bolo obojstranne zviazané, hokej sa začal hrať od druhej časti. Mám veľkú radosť z víťazstva, naši hráči podriadili všetko víťazstvu. Podržal nás brankár Habal, ale aj my sme mali šance, aké by sme mali premieňať. Z oboch strán to bol bojovný výkon, oba tímy dali to toho všetko. Sme veľmi šťastní z víťazstva za tri body, pretože zvlášť pred domácim publikom sú víťazstvá dôležité."

Andrej Podkonický, tréner HKM Zvolen: "Bolo vidno, že to bol prvý zápas. Mali sme veľa nepresností, potom sme dostali skôr náhodný gól. V druhej sme vyrovnali na 1:1 a hoci sme onedlho dostali gól, mali sme ešte v druhej časti dosť veľa šancí. To musíme premieňať. Gól Nagya na 3:1 zrejme rozhodol zápas, lebo aj keď sme v tretej časti znížili na 2:3, znovu sme krátko na to dostali gól. Myslím si, že sme neodohrali zlý zápas."

MsHK DOXXbet Žilina - HC 07 Detva 4:5

Domáci začali lepšie a po 132 sekundách hry a predchádzajúcej trme - vrme prestrelil Petríka z pravého kruhu Beránek. Žilina mala navrch, bola aktívnejšia, ale pred ďalšími gólmi uchránil hostí brankár Petrík. V záverečnej päťminútovke sa museli hostia brániť takmer minútu a pol iba v trojici, ale prežili to a tesne pred koncom tretiny Kuklev takmer vyrovnal, ale Mikoláš si udržal čisté konto.
Na snímke Petr Beránek (Žilina) a Michal Bárta (Žilina) pred bránkou v zápase 1. kola Tipsport Ligy MsHK Žilina - HC 07 Detva 14. septembra 2018 v Žiline.
Foto: TASR/Erika Ďurčová

Detve sa podarilo vyrovnať v úvode druhej časti, keď Milý nahodil spomedzi kruhov puk na bránu, a ten skončil v sieti prekvapeného Mikoláša. Hostia sa potom ubránili presilovke a vzápätí šli do vedenia, keď krížnu prihrávku zasunul v 26. min. do siete pri pravej žrdi Kuklev. Odpoveď domácich prišla ihneď po buly, keď rýchlu akciu zakončil presne Huna. Zápas dostal náboj, diváci sa mali na čo pozerať a v 29. min. podržal domácich pri šanci Milého Mikoláš. Detva sa chvíľu nato dostala k presilovke a po minúte ju využil strelou švihom z ľavého kruhu nepokrytý Kuklev. Detva dostala krídla, domácim sa prestala hra dariť, ale v 36. min. sa dostali k presilovke a po prihrávke Ručkaya vyrovnal spred brány Beránek. Záver tretiny dohrávali domáci v oslabení, ale stav sa nezmenil.

Detva nevyužila ani zvyšok presilovky v úvode tretej tretiny a potom sa sama musela brániť početnej výhode vlkov. To sa jej aj podarilo a v 46. min. šla po tretí raz do vedenia. Puliš po vysunutí od Gašpara v nájazde síce Mikoláša neprekonal, ale puk získal pod kontrolu a po obkorčuľovaní brány ho poslal do siete. Vlci v snahe vyrovnať pridali na dôraze aj aktivite, ale nevedeli si vypracovať šance na gól. Navyše sa potom viac vylučovalo ako hralo a rozkúskovaný duel vyhovoval skôr hosťom. V 56. min. prišla piata rana od hostí, keď Bagin prišiel na modrej puk a Tibenský pomedzi betóny Mikoláša upravil na 3:5. Domáci však mali ešte výhodu presilovky a Bagin ju využil na kontaktný gól. Domáci v závere búšili do hostí, necelú minútu pred koncom odvolali aj gólmana, ale spálili aj nemožné, a tak prehrali s Detvou 4:5.

MsHK DOXXbet Žilina – HC 07 Detva 4:5 (1:0, 2:3, 1:2)
Góly: 3. Beránek (J. Ručkay), 26. Rudolf Huna (Jenčík, Surovka), 37. Beránek (J. Ručkay, Bárta), 57. Bagin (Jenčík, Rudolf Huna) – 23. Milý (Tibenský), 26. Kuklev (Gašpar, Ščurko), 30. Kuklev (Martin Chovan, Ščurko), 46. Puliš (Gašpar), 56. Tibenský (F. Fekiač, Milý). Rozhodovali: Stano, D. Konc st. – M. Orolin, Tvrdoň, vylúčení: 6:10,. navyše: Kuklev (Detva) 10 minút za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 475 divákov

Žilina: Mikoláš – Bagin, Kučný, Pastor, Žilin, Matejka, Jankovič, Piegl, Mendrej – Jenčík, Surovka, Rudolf Huna – Balej, Húževka, Hvila - Beránek, J. Ručkay, Barta - Síkela, Ondruš, Fedosejev

Detva: Petrík – Martin Chovan, Kuklev, F. Fekiač, Sládok, Šimon, Matej Chovan, D. Jendroľ, D. Gachulinec – Puliš, Gašpar, Ščurko – Žilka, Magogin, M. Ďaloga - Milý, V. Fekiač, Tibenský - M. Surový, Valent, Ľupták


Povedali po zápase
Pavel Paukovček, tréner Žiliny:
"Ak dáme doma štyri góly a prehráme zápas, tak je to veľmi zlé. V obrannej fáze stredného pásma sme urobili veľa systémových chýb a budeme mať veľmi veľa práce s ich naprávaním. Niektoré chyby boli školácke a musíme ich odstrániť čo najskôr, pretože to bolo veľmi zlé."

Josef Turek, tréner Detvy: "Podali sme veľmi dobrý výkon podporený výkonom brankára Petríka. Aj keď sme prvú tretinu prehrali, bolo rozhodujúce, že sme prečkali presilovku domácich 5 na 3. V druhej tretine sme prevýšili súpera, dobre sme sa pohybovali až do konca zápasu. Chcel by som hráčov pochváliť za ťažko vydreté víťazstvo. Vedeli sme, že Žilina má veľa skúsených hráčov, ktorí pôsobili vo svetových ligách, aj preto som rád za túto výhru.“

Hokej-TL: HC'05 iClinic B. Bystrica - MHk 32 L. Mikuláš 4:5 pp a sn

Úradujúci slovenský hokejový majster HC '05 iClinic Banská Bystrica vstúpil neúspešne do nového ročníka Tipsport Ligy, keď v piatkovom súboji 1. kola na domácom ľade prehral s MHK 32 Liptovský Mikuláš 4:5 po samostatných nájazdoch.
Na snímke zľava Lukáš Žiak (Liptovský Mikuláš) a Brenden Miller (Banská Bystrica) v zápase 1. kola hokejovej Tipsport ligy HC'05 iClinic Banská Bystrica - MHK 32 Liptovský Mikuláš v Banskej Bystrici 14. septembra 2018.
Foto: TASR/Dušan Hein

Pred zápasom odhalená zástava pripomínajúce slávne chvíle majstra v minulej sezóne síce jasne napovedala, kto je favoritom, no 'barani' to nemali vôbec jednoduché. Na vine mohol byť aj rozpačitý začiatok zapríčinený množstvom vylúčení. Padli síce v ňom dva góly, oba v presilovkách, v 3. min Zigov a v 5. Róberta Hunu, zhodne po strelách zblízka, no hra bola rozkúskovaná a dosť chaotická. Liptáci si zvolili účinnú taktiku, s pozorným bránením a rýchlymi protiútokmi, mali dobrý pohyb a slabšie chvíle úspešne zakrývali aj veľkou bojovnosťou.

V 24. min nastrelil Žiak žŕdku, v 40. min mali blízko k vyrovnaniu Lichanec i Števuliak. Domáci sa dostali v 2. tretine do vedenia po presilovkovom góle Millera, na ktorom sa podpísala hrubá chyba brankára Kislicyna. Vytrhol ich zo streleckej biedy, ktorá bola miestami dosť vypuklá. Najmä v prostrednej časti hry sa pri nepremenených šanciach vystriedali viacerí, či už Asselin v 26. min, potom Tamáši, Belluš, Marshall i Sýkora, v 37. min Gabor v oslabení úplne voľný brankára Kislicyna taktiež neprekonal.

V úvode 3. tretiny zaváhanie domácej obrany takmer využili bratia Hunovci, v 44. min po skončení presilovky Liptákov však už brankár Williams pustil do siete pomerne lacný puk po slabšej strele Lichanca od modrej a teči Nemca. V 49. min Asselin spálil v presilovke veľkú možnosť posunúť domácich do vedenia, v 50. min sa však pri početnej prevahe Sýkora narodeninovým gólom nemýlil. O 38 sekúnd neskôr využil v zápase už štvrtú presilovku bombou od modrej Marshall, no z dvojgólového vedenia opäť v presilovke ubral po dorážke Uhrík. V dramatickom závere hostia odvolali 84 sekúnd pred koncom brankára a dočkali sa aj efektu po vyrovnaní Richarda Hunu o 14 sekúnd neskôr z bezprostrednej blízkosti. V predĺžení troch proti trom nepremenil šancu v 65. min po prieniku Róbert Huna, a tak sa rozhodlo až v samostatných nájazdoch po góle Uhríka v 5.

HC'05 iClinic B. Bystrica - MHk 32 L. Mikuláš 4:5 pp a sn (1:1, 1:0, 2:3, - 0:0, 0:1)
Góly: 3. Zigo (Faille, Marshall), 34. Miller (Sloboda, Sýkora), 50. Sýkora (Surový, Sloboda), 51. Marshall (Asselin) - 5. Rób. Huna (Kriška, Nádašdi), 44. Nemec (Lichanec), 57. Uhrík (Sukeľ, Suchý), 59. Rich. Huna (Sukeľ, Rób. Huna), rozh. nájazd Uhrík. Rozhodovali Müllner, Kalina - M. Smrek, Jobbágy, vylúčení 8:7, presilovky 4:2, v oslabení 0:0, 2356 divákov.

HC'05 iClinic B. Bystrica: Williams - Marshall, Mihálik, Kubka, Miller, Sloboda, Ďatelinka, Biro - Asselin, Faille, Tamáši - Šťastný, Higgs, Zigo - Sýkora, Surový, Varga - Gabor, Češík, Belluš

MHk 32 L. Mikuláš: Kislicyn - Nádašdi, Mezovský, Kuráli, R. Suchý, J. Nemec, Horváth, Korím, M. Bača - Kriška, Rób. Huna, Rich. Huna - Heikkila, Piatka, J. Sukeľ - Lichanec, Lištiak, Števuliak - Žiak, Uhrík, Vybíral


Povedali po zápase
Dan Ceman, tréner B. Bystrice:
"Mali sme problémy pred bránkou, súper bol pred našou lepší. Slabí sme boli bez puku, neuvoľňovali sme sa, chýbal väčší pohyb. Odohrali sme predtým ťažké zápasy v Lige majstrov, no nemôžeme si dovoliť relaxovať. Súper hral dobre, rýchlo a uštedril nám lekciu, z ktorej sa musíme poučiť."

Anton Tomko, tréner L. Mikuláša: "S výsledkom sme samozrejme spokojní, no doplatili sme na vylúčenia, a to nie je dobré. Za stavu 1:1 sme nastrelili žŕdku, potom sme inkasovali, no stále sme si verili, aj pri dvojgólovej strate. Z víťazstva na ľade majstra sa radujeme, hlavne preto, že domáci hrali pekný kombinačný hokej. Dnes zvíťazila bojovnosť a nasadenie našich hráčov."

Ján Sýkora, autor gólu domácich, ďalšieho v sam. nájazdoch:
"Za stavu 4:2 sme zbytočne mysleli ofenzívne, vymýšľali sme, sťahovali sa do tretiny a zbytočne sa dostávali pod tlak. Prehrali sme, no k čomu nám bola prevaha, stratili sme dva body. V presilovkách nám to padá, dúfam, že to takto pôjde ďalej. Oslavujem narodeniny, no takáto prehra mrzí, body nám môžu chýbať."

Michal Uhrík, strelec rozhodujúceho gólu v sam. nájazdoch:
"Skromne sme šli do zápasu, ako v každom. Som rád, že sme sa za nepriaznivého stavu nezlomili, kolektív bol dôležitý, aj bojovnosť a srdiečko. Rýchly gól v oslabení nás nezlomil, pokračovali sme v tempe a vyplatilo sa. Musíme mať stále hlavy tak, aby sme hrali podobný hokej aj naďalej."

HK Dukla Trenčín - HK Poprad 4:2

Na Sihoti sa hral od úvodných sekúnd svižný hokej. Trenčania mali do zápasu raketový nástup. Už po 30 sekundách hry vypálil od modrej čiary Starosta a puk medzi kruhmi šikovne tečoval navrátilec do dresu Dukly Bližňák. V 5. min mohol skóre v presilovej hre prikrášliť Hecl, ale puk sa odrazil od konštrukcie popradskej bránky. V 11. min sa presadil aj druhý navrátilec. Bartovič prijal prihrávku v strednom pásme od Sádeckého a korčuľoval sám na Gračnara. Gólmana si položil a ponad jeho betón pridal na 2:0. Zverenci trénera Oremusa pokračovali v nátlakovej hre a vytvárali si v úvodnej dvadsaťminútovke i ďalšie šance.
Trenčan Matúš Holenda (hore) a Popradčan Samuel Mlynarovič v zápase 1. kola Tipsport Ligy HK Dukla Trenčín - HK Poprad, 14. septembra 2018 v Trenčíne.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podobne rýchly vstup do druhej časti zápasu predviedli Popradčania. Pri presilovej hre o dvoch hráčov nastrelený puk od Kozáka pri žrdke usmernil do Valentovej siete Zagrapan. O chvíľu na to mal vyrovnanie na hokejke Mlynarovič, no neuspel. A hostia pykali. Radivojevič mohol zakončiť sám, prihral však lepšie postavenému Bokrošovi, ktorý obstrelil Gračnara. Trenčania pokračovali v aktívnej hre, vytvorili si niekoľko sľubných závarov pred bránou kamzíkov, no hosťujúci gólman odolal. Ofenzíva podtatrancov sa spoliehala najmä na brejkové situácie, no tie vzhľadom na dobrú obrannú činnosť vojakov prichádzali sporadicky.

Hostia sa do zápasu vrátili opäť v dvojnásobnej presilovej hre. Svitana nahadzoval puk od modrej čiary a pred Valentom ho stečoval do siete Mlynarovič. Zápas chytil nový náboj, na ľade sa priostrilo. Poprad vycítil šancu, že by v Trenčíne mohol bodovať a vypracovali si pred Valentom niekoľko sľubných pozícii. V závere si už vojaci jednogólové víťazstvo udržali a do novej sezóny vstúpili úspešne, keď ich víťazstvo tri sekundy pred koncom spečatil strelou do prázdnej bránky Hlinka.

HK Dukla Trenčín – HK Poprad 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)
Góly: 1. Bližňák (Starosta), 11. Bartovič (Sádecký), 24. Bokroš (Radivojevič, Bližňák), 60. Hlinka (Švec, Radivojevič) – 21. Zagrapan (Kozák, Svitana), 45. Mlynarovič (Svitana, Erving). Rozhodovali: Baluška, Štefík – Výleta, Kacej, vylúčení: 6:2, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, 4186 divákov

Trenčín: Valent – Rýgl, Starosta, Cebák, Frühauf, Bohunický, Holenda, T.Bokroš – Radivojevič, Bližňák, M.Hlinka – Bartovič, Sádecký, M.Hecl – T.Varga, J.Pardavý ml., O.Mikula – D.Hudec, J.Švec, Špankovič – Jakubec

Poprad: Gračnar – L.Kozák, D.Gračnar, Petran, S.Karlsson, Fabian, Ťavoda, Erving, Salija – Koyš, Mlynarovič, Svitana – Abdul, Zagrapan, D.Bondra – Václav, L.Paukovček, Bjalončík – Takáč, Heizer, Matúš Paločko


Hlasy po zápase
Peter Oremus, tréner Trenčína:
"Organizácia našej hry bola od začiatku dobrá. Prvé zápasy bývajú veľmi ťažké. Víťazstvo je plne zaslúžené a tešíme sa z neho. Komplexne sme hrali vynikajúco."

Roman Stantien, tréner Popradu: "Trenčín mal výborný nástup do zápasu, čo sme aj očakávali, no veľmi rýchlo sme prehrávali 0:2. Hru sme neskôr vyrovnali a v druhej a tretej tretine sme mali možno aj viac gólových šancí ako Trenčania. Zakončenie nám však nejde ako by sme si predstavovali.“

HK Nitra - DVTK Jégesmedvék Miškovec 6:1

Hokejisti HK Nitra vstúpili úspešne do novej sezóny Tipsport Ligy. Tretí tím uplynulého ročníka zvíťazil v piatkovom zápase 1. kola na domácom štadióne nad maďarským nováčikom DVTK Jégesmedvék Miškovec vysoko 6:1.
Na snímke vpravo Branislav Rapáč (Nitra) a brankár Attila Adorján (Miškovec) v zápase 1. kola hokejovej Tipsport extraligy medzi HK Nitra - DVTK Jégesmedvék Miškovec 14. septembra 2018 v Nitre.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Tesne pred duelom premietli domáci organizátori na kocke krátke video s najlepšími okamihmi obrancu Jamieho Milama, ktorý odohral v Nitre tri sezóny a získal s ňou zlatú, striebornú i bronzovú medailu. Titul vyhral v ročníku 2015/16. "Bolo to emocionálne, diváci mi spôsobili zimomriavky. Ďakujem klubu a celému mestu za podporu. Bolo super to pozerať, niečo také nečakáte, možno na konci kariéry, ale nie v jej strede. Bolo ťažké udržať emócie," povedal Milam.

Úvodný duel v Tipsport Lige sa pre maďarského nováčika nezačal vôbec dobre. S čistým kontom vydržal iba 58 sekúnd, keď sieť hostí napol po rýchlej akcii Lantoši - 1:0. Miškovec mohol vyrovnať už o tri minúty, no po Galaniszovej strele zazvonila len žŕdka. V siedmej minúte sa dostal do dobrej šance opäť Lantoši a Adorján v bránke hostí mal čo robiť, aby jeho strelu skrotil. V ďalších minútach prebrali aktivitu hostia, ktorí si zahrali aj 36-sekundovú presilovku o dvoch hráčov, vypracovali si šance, no Šimbocha neprekonali. Potom sa hralo dlhšie bez prerušenia a hra sa prelievala zo strany na stranu, no bez výraznejších šancí. V 17. minúte si hostia vypracovali krátky tlak, ale Šimboch si poradil so strelami Szirányiho i Somogyiho.

Nitra mala dobrý vstup aj do druhého dejstva, v úvodných dvoch minútach mal dvakrát dobrú šancu M. Slovák. Po góle volala najmä druhá, keď išli s Blackwaterom sami na jedného obrancu, no center domácich si namiesto prihrávky vybral samostatné zakončenie a neuspel. Od 25. minúty si Nitra zahrala prvú presilovku v zápase i sezóne, súpera zavrela v obrannom pásme, no Adorján predviedol niekoľko dobrých zákrokov a svojich spoluhráčov podržal. V 28. minúte išli hostia 2 na 1, no Harrison, podobne ako M. Slovák, si vybral strelu, ktorú Šimboch vyrazil. Domáci pridali druhý gól v 31. minúte pri hre 4 na 4, keď sa delovkou od modrej presadil Morrison - 2:0. Vzápätí sa ubránili 18-sekundovej presilovke hostí o dvoch hráčov a následne dohrávanej o jedného. V 34. minúte sa dostal do výbornej šance na pravom kruhu Kulmala, ale Šimboch si s jeho pokusom poradil. V 37. minúte išli Nitrania traja na T. Slováka, ale slovenský obranca DVTK ich dokázal zastaviť. Tretinu zakončila ďalšia nevyužitá presilovka hostí.

Domáci zvládli vstup do tretieho dejstva opäť lepšie ako hostia a v 43. minúte pridal Blackwater ich tretí gól, keď po krížnej prihrávke od M. Slováka využil presilovku - 3:0. V 48. minúte prišla ďalšia rýchla akcia Nitranov s gólovým koncom. Rapáč prihral od ľavého mantinelu pred bránku voľnému M. Slovákovi a ten zdvihol puk do pravého horného rohu Adorjánovej bránky - 4:0. Ani jeho náprotivok Šimboch si nakoniec neudržal čisté konto, v 52. minúte ho prestrelil počas presilovky Kulmala. Päť minút pred koncom duelu upravil v početnej výhode o dvoch hráčov na 5:1 M. Slovák. Center prvého útoku domácich sa presadil z dorážky po nepresnej strele Mezeia. Päť sekúnd pred koncom stanovil konečné skóre Lantoši. Nitra tak zvládla vstup do novej sezóny a nováčikovi nadelila vysokú prehru.

HK Nitra - DVTK Jégesmedvék Miškovec 6:1 (1:0, 1:0, 4:1)
Góly: 1. Lantoši (Mychan), 31. Morrison (Lantoši, Rais), 43. Blackwater (M. Slovák, Buček), 48. M. Slovák (Rapáč), 55. M. Slovák (Mezei), 60. Lantoši - 52. Kulmala (Vas, Szirányi). Rozhodovali: Goga, Jonák - Kollár, Rojík, vylúčení: 6:5 na 2 min, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 2758 divákov.

HK Nitra: Šimboch - McCormack, Mezei, Morrison, Rais, Rácz, Versteeg, Pupák - Buček, M. Slovák, Blackwater - Lantoši, Richard, Mychan - Rapáč, Bortňák, Scheidl - Pätoprstý, Čaládi, Hrušík - Gašparovič

DVTK Jégesmedvék Miškovec: Adorján – Kiss, Crawford, T. Slovák, Szirányi, Milam, Rusk, Vojtkó, Láda – Magosi, Galanisz, Miskolczi - Somogyi, Kulmala, Pance - Loiseau, Vas, Harrison - Vince, Hajós, Ritó


Povedali po zápase
Antonín Stavjaňa, tréner Nitry:
"Mali sme veľmi dobrý vstup do zápasu a pomohol nám prvý gól. Na druhej strane to bolo možno aj trochu kontraproduktívne. Naši hráči po niekoľkých dobrých striedaniach poľavili. Dlho bol stav 1:0, ale myslím si, že diváci sa nenudili. Šance boli na obidvoch stranách. Po druhom góle hostia trochu kondične zaostávali. V závere sme hrali veľmi uvoľnene a výsledok 6:1 je pre nás veľmi priaznivý."

Marek Slovák, útočník Nitry, v zápase 2+1:
"Bol to ťažký zápas, v prvých dvoch tretinách to bola z ich strany výborná defenzíva. Zlomili sme to presilovkovým gólom a potom sa už viac menej zápas dohrával."

Róbert Lantoši, útočník Nitry, v zápase 2+1: "Podali sme dobrý výkon a sme radi, že tri body zostali doma. Bola to aj taká prestíž nastúpiť proti maďarskému tímu. Zápas nebol jednoduchý, v prvej tretine sa lietalo hore - dole a tempo bolo vysoké. V druhej sme začali viac kontrolovať hru a zápas sa otočil v náš prospech."

Jamie Milam, obranca DVTK:
"Máme nový tím, novú ligu a vedeli sme, že každý deň to bude bitka. Musíme sa zo všetkého poučiť a to aj z dnešného zápasu. Celú prípravu sme sa zlepšovali a teraz prišiel výsledok, aký sme vôbec nechceli. Musíme sa sústrediť na nedeľňajší zápas."

Tomáš Slovák, obranca DVTK: "Musíme si celý zápas prebrať a pripraviť sa na nedeľu. Ťažko sa mi to hodnotí hneď takto po konci stretnutia. Mali sme aj nejaké šance, v prvej tretine sme trafili dve žŕdky, mohol to vyzerať inak. No nebudeme sa na nič vyhovárať, Nitra odohrala skvelý zápas."

Glen Hanlon, tréner Miškovca: "Chcel by som v prvom rade pogratulovať trénerovi domácich k výhre. Myslím si, že Nitra hrala výborne a diváci museli byť spokojní. Domáce mužstvo hralo veľmi tvorivo. Myslím si, že nám bude trvať ďalších 55 zápasov, kým sa dostaneme na takú úroveň. Veľmi dôležité bolo, že domáci svoje presilové hry využili a nám sa nepodarilo využiť presilovku o dvoch hráčov."


MAC Budapešť - Nové Zámky 1:7

Hokejisti Nových Zámkov zvíťazili v piatkovom 1. kole Tipsport Ligy na ľade MAC Budapešť 7:1.

Domáci hokejisti sa do súpera pustili bez rešpektu, od úvodu mali miernu hernú prevahu a dostali sa aj do prvej šance. Tú však Košarišťan zmaril Bodóvi. Neskôr sa v ďalšej ocitol Macaulay, ale brankár Zámčanov vytiahol opäť efektný zákrok. V 11. minúte sa na druhej strane dostal k puku po rýchlej kombinácii Jurík a poslal Zámky do vedenia. Už o pár sekúnd vyrovnal Langkow, ale hostia opäť udreli pri vylúčení Browna, keď Bálisza prekonal Ručkay.

V druhej tretine už boli lepšie Zámky, oba tímy si najväčšie šance vytvorili v presilovkách. Zverenci trénera Milana Jančušku hrali aj dvojnásobnej početnej výhode, ale skóre sa menilo až pri rovnovážnom počte na ľade. K strele napriahol v 35. minúte Pospíšil a zvýšil na 3:1. V závere ešte viac upokojil Zámčanov štvrtým gólom Štrauch.

V treťom dejstve strelil hneď na začiatku ďalší gól Pospíšil a definitívne zlomil odpor súpera. Hoci sa v zostávajúcich minútach snažili hráči maďarského tímu skrášliť výsledok, góly strieľali už len Zámčania. Tí si napokon víťazstvo poistili ešte dvomi zásahmi.

MAC Budapešť - HC Nové Zámky 1:7 (1:2, 0:2, 0:3)
Góly: 11. Langkow (Macaulay) - 11. Jurík (Zbořil), 13. Ručkay (Fábry, Novák), 35. Pospíšil (Štrauch, Videlka), 39. Štrauch (Hruška, Zaťko), 41. Pospíšil (Zbořil, Zaťko), 53. Štrauch (Pospíšil), 54. Zbořil (Ručkay). Rozhodcovia: Novák, Adamec – Šefčík, Gegáň, vylúčení: 6:6 na 2. min., presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, 750 divákov.

MAC Budapešť: Bálisz – Pozsgai, Macaulay, Burt, Dudás, Vokla, Garát, Fejes – Orban, Brown, Bodó - Klempa, Langkow, Dansereau – Odnoga, K. Nagy, Terbócs – Szabad, Kreisz, Szigeti

Nové Zámky: Košarišťan – Kudla, Andersons, Zaťko, Hain, Novák, Ordzovenský, Hatala, König – Pospíšil, Hruška, Štrauch – J. Jurík, Zbořil, H. Ručkay – Rogoň, Fábry, Nejezchleb – Ondrušek, Videlka, Bajtek


tabuľka:
1. Nové Zámky 2 2 0 0 0 10:2 6
2. Detva 2 2 0 0 0 9:4 6
3. Lipt. Mikuláš 2 1 1 0 0 10:5 5
4. Nitra 1 1 0 0 0 6:1 3
5. Kosice 1 1 0 0 0 5:2 3
6. Dukla Trenčín 1 1 0 0 0 4:2 3
7. Žilina 2 1 0 0 1 9:8 3
8. Banská Bystrica 1 0 0 1 0 4:5 1
9. Poprad 1 0 0 0 1 2:4 0
10. Zvolen 1 0 0 0 1 2:5 0
11. DVTK 1 0 0 0 1 1:6 0
12. MAC Budapešť 1 0 0 0 1 1:7 0
13. Slovensko 20 4 0 0 0 4 5:17 0