Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Hviezda STANOVSKEJ stúpa: Nechcem len zažiariť a rýchlo spadnúť na zem

Slovenská vodnoslalomárka Soňa Stanovská v TABLET.TV. Foto: Teraz.sk

Stanovská patrí k najväčším vodnoslálomárskym talentom pod Tatrami, a tak sme s ňou v štúdiu TABLET.TV prebrali viacero zaujímavých tém.

Bratislava 13. apríla (Teraz.sk) – Patrí k najväčším športovým talentom pod Tatrami, má pred sebou veľkú budúcnosť alebo bude dôstojným nástupcom dvojnásobnej olympijskej víťazky Eleny Kaliskej. Aj takéto prirovnania si už neraz vypočula ešte len 19-ročná vodná slalomárka Soňa Stanovská. V televíznom štúdiu TABLET.TV sme sa s ňou rozprávali aj o tom, ako to vníma, v čom je na divokej vode pod Tatrami jedinečná, ako si spomína na svoj vlaňajší debut na seniorských MS, o nových lodiach, ale prezradila aj o čom v súvislosti s týmto na Slovensku mimoriadne populárny športom sníva.

Talentovaná rodáčka z Dolného Kubína má za sebou viacero pozoruhodných juniorských úspechov, pričom v jej rokoch nedokázali to, čo ona, ani také pretekárky ako Elena Kaliská či Jana Dukátová. Niet sa preto čo čudovať, že sa jej meno skloňuje v poslednom čase iba v superlatívoch. Ako to vníma? „Snažím sa to brať normálne, nechcem si o sebe nič namýšľať. V športovej histórii je totiž veľa príkladov hviezdičiek, ktoré nachvíľku zažiarili, no sláva im stúpla do hlavy a hneď spadli na zem. Na druhej strane nepopieram, že mi je sympatické, ak niekto o mne pekne hovorí, no nejako zvlášť si to k srdcu nepripúšťam,“ rozhovorila sa Soňa Stanovská, ktorá na juniorských MS a ME získala do dnešného dňa rovný tucet medailí.

Mimochodom, Sonin otec Miroslav je držiteľom striebornej medaily z ME 1996 a v rovnakom roku sa zúčastnil aj na olympiáde v Atlante, kde obsadil 10. priečku. „Vodný slalom je u nás rodinnou tradíciou. Samozrejme, mojou najväčšou oporou je práve môj otec, ktorý nás aj s bratom odmalička k tomuto športu viedol. Začínali sme na ľahších vodách po Slovensku, či už v Dolnom Kubíne, Žiline alebo v Košiciach, no dosť často sme chodili aj do Poľska, čo je z Oravy na skok, alebo do Čiech,“ pokračovala.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU SO SOŇOU STANOVSKOU:



Mladá Oravčanka je na Slovensku jedinečná v tom, že jazdí v kajaku aj v kanoe, pričom v oboch prípadoch sa radí medzi juniorskú svetovú špičku. „Asi najpodstatnejší rozdiel je v sedení. V kanoe sa totiž kľačí, v kajaku ide pre zmenu o klasický posed s nohami dopredu. Rozdiel je taktiež v pádle. Kým kajakové má dva listy, pádlo z kanoe iba jeden a väčšina žien si ho prehadzuje z jednej strany na druhú. Čo sa týka samotných lodí, kanoe je plochejšie a kajak zasa vpredu širší a vzadu užší,“ vysvetlila Stanovská a na otázku, v ktorej lodi sa cíti lepšie, odpovedala: „Mení sa to. Jeden týždeň v kanoe, druhý v kajaku. Veľa však závisí od typu kanála, na ktorom pretekám alebo trénujem. Každopádne, mám rada obe disciplíny.“

Čaká ju skúška dospelosti


Uplynulá sezóna bola pre sympatickú slovenskú pretekárku najúspešnejšou v doterajšej kariére. Okrem viacerých úspechoch na juniorskom poli absolvovala aj debut na seniorských MS v brazílskom Riu. Na šampionáte sa v individuálnych pretekoch predstavila v pretekoch kategórie C1. „Spomínam na to veľmi rada. Hoci to bol môj debut medzi najlepší pretekárkami sveta, podarilo sa mi prebojovať do finálovej desiatky. Ak by som to mala zhrnúť celkovo, Rio má zvláštnu atmosféru a taktiež ide o jeden z najkrajších kanálov na svete. Prekážalo mi akurát neznesiteľné teplo, z ktorého som mala dosť kŕčov. Žiaľ, na takéto horúčavy sa dá pripraviť jedine mentálne a mať so sebou dostatok vitamínov a minerálov,“ vrátila sa myšlienkami k septembrovému podujatiu na juhoamerickom kontinente Soňa Stanovská.

Do nabitej sezóny, počas ktorej ju čakajú aj maturity na Gymnáziu Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne, vstupuje Stanovská s novými loďami. „Už pred dvomi rokmi som v Austrálii absolvovala zopár tréningov s Matejom Benušom, ktorý mi poradil, aby som skúsila zmeniť výrobcu lodí. Po návrate na Slovensko som si na dve minútky do takého kanoe sadla a hneď som usúdila, že to ide lepšie. A tak sme ho vymenili. Tento rok som takisto u protinožcov pocítila, že ani v starom kajaku to nie je ono, pretože už som silnejšia a rýchlejšia. A tak prišlo aj k tejto zmene,“ ozrejmila slovenská vodnoslalomárska nádej, pre ktorú sú nové lode rýchlejšie, lepšie sa v nich otáča, a tým pádom neplytvá zbytočne silami.



Ústredným cieľom a obrovským snom slovenskej vodnoslalomárky je účasť na budúcoročnej olympiáde v Tokiu. „Urobím pre to všetko, čo bude v mojich silách. Ak by sa mi to podarilo, zrejme by som hneď nenastúpila na vysokú školu, alebo by som si štúdium prvého ročníka nejakým spôsobom rozložila. Samozrejme, podstatné je, aby ma na školu prijali. Podala som si prihlášku na Univerzitu Komenského v Bratislave, pričom sa rozhodujem medzi ekonomikou a právom. Momentálne je to zatiaľ viac o tom druhom,“ prezradila Stanovská, ktorá má tento rok za sebou už písomné maturity, a tak ju v máji čaká ešte ústna časť skúšky dospelosti.