Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

J. PIROSKA: Mladý Hamšík nebol extratrieda, no mal na to predpoklady

Futbalista FC Petržalka Juraj Piroska v štúdiu TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Slovenský futbalista Juraj Piroska patrí k ťahúňom súčasnej Petržalky, ktorá má na dosah postup do druhej najvyššej súťaže. Aj o tom sme sa s ním rozprávali v televíznom štúdiu TABLET.TV.

Bratislava 28. apríla (Teraz.sk) – Kým pred pár rokmi získal slovenský futbalista Juraj Piroska s Petržalkou majstrovský titul, triumfoval v Slovenskom pohári a v jej drese si zahral napríklad aj proti slávnemu Juventusu Turín, dnes v jej farbách bojuje proti takým súperom ako sú Rohožník, Tomášov, Báhoň či Lozorno. Treťoligista z pravého brehu Dunaja sa však po nedávnom „zániku“ opäť postavil na vlastné nohy a robí všetko pre to, aby sa v dohľadnom čase vrátil medzi slovenskú futbalovú elitu. S 31-ročným odchovancom bratislavského Slovana, ktorý je v súčasnosti neodmysliteľnou súčasťou petržalského tímu, sme sa pred pár dňami o spomienkach na slávnejšie časy Petržalčanov, ich aktuálnej sezóne, ale aj celkovo o jeho kariére v televíznom štúdiu TABLET.TV porozprávali.

Petržalskí futbalisti prechádzajú svojou premiérovou sezónou v III. lige ako nôž maslom. V doterajších 22 kolách ani raz neprehrali, na konte majú 18 víťazstiev, štyri remízy a na čele tabuľky päťbodový náskok pred druhým Rohožníkom. Čakal Juraj Piroska až takú suverenitu z ich strany? „Ťažko povedať. Do kádra som totiž pribudol až trochu neskôr, keď už moji súčasní spoluhráči mali niekoľko zápasov za sebou. Chalanov som teda hneď od začiatku nepoznal, a takisto som nevedel odhadnúť kvalitu tretej ligy. Každopádne to, že po 22. kole nemáme na konte ani jednu prehru, je vynikajúca vizitka a je úplne jedno, o akú súťaž sa ide. Sme teda za to vďační a ja pevne verím, že sériu bez prehry ešte natiahneme,“ rozhovoril sa skúsený futbalista, ktorý v aktuálnej sezóne odohral 21 ligových stretnutí a strelil deväť gólov.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S JURAJOM PIROSKOM:



Piroska však v Petržalke zažil aj omnoho slávnejšie časy. Konkrétne pred desiatimi rokmi, keď sa tím z pravého brehu Dunaja tešil zo zisku „double“, teda z titulu i triumfu v Slovenskom pohári. Následne si s vtedajšími spoluhráčmi zahral i predkolá Ligy majstrov, pričom cez prvé dve prešli bez problémov, no v treťom im vystavil stopku v najprestížnejšej klubovej súťaži na svete slávny Juventus Turín (0:4, 1:1). „Živo si spomínam, ako sme nastupovali na prvý zápas v Turíne a v tuneli stáli vedľa mňa takí hráči ako Del Piero, Trezeguet, Nedvěd, Buffon či Chiellini. Samozrejme, že som pociťoval obrovskú trému i rešpekt, no práve takéto situácie futbalistu posúvajú dopredu. Mám z toho nádherný zážitok na celý život,“ vrátil sa myšlienkami o bezmála celé desaťročie dozadu Juraj Piroska.

Najdlhšie obdobie kariéry prežil Piroh, ako znie Jurajova dlhoročná prezývka, v Senici. V drese prvoligistu zo Záhoria odohral takmer šesť sezón, pričom v ročníku 2013/14 prehral o jeden gól súboj s Malecom z Trenčína o korunu kráľa strelcov. „Škoda toho, no mohol som si za to najmä ja sám. Šesť kôl pred koncom sezóny som totiž vyrazil postrannému rozhodcovi zástavku z ruky, za čo som dostal dvojmesačný dištanc a v zostávajúcich zápasoch ma Malec predbehol. Čo sa týka inkriminovaného momentu, za ktorý som pykal, išlo o emócie a ja som bol na ihrisku vždy emotívny. A či ma to s odstupom času mrzí? Ani nie, taký je futbal, dozadu sa už neobzerám. V živote sú omnoho dôležitejšie veci,“ pokračoval.

Senici aj Neapolu drží palce


V súčasnosti bojujú senickí futbalisti o zotrvanie v najvyššej súťaži. Isté je, že po súbojoch v skupine o záchranu neskončia lepšie ako predposlední, čo v praxi znamená, že minimálne baráž ich neminie. „Ich súčasné postavenie vyplynulo z účinkovania za posledné dva-tri roky. Teraz došli už pomaly na dno. Ak z toho bude len baráž, budú ešte radi. Horšie by bolo, ak z poslednej priečky vypadnú priamo. Neprajem im nič zlé, práve naopak, no už veľmi neverím, že sa zachránia. Bude to však obrovská škoda, pretože klub, ľudia, mesto a najmä človek, ktorý to tam všetko vybudoval, si najvyššiu súťaž určite zaslúžia,“ zamyslel sa dlhoročný hráč Senice.



Piroska je odchovanec bratislavského Slovana, pričom v dorasteneckých tímoch belasých bol niekoľko rokov jeho spoluhráčom Marek Hamšík. Mala súčasná hviezda Neapola už v tom čase navrch v porovnaní s ostatnými? „Nepovedal by som, že bol zasa nejaká extratrieda, že by nejako extrémne vynikal, no bol mimoriadne pracovitý, čo ho zdobí dodnes. Už v dorasteneckých časoch však bol gólový, a to aj napriek tomu, že bol stredový hráč. Mal teda v sebe niečo také, že by to mohol dotiahnuť tam, kam to napokon aj dotiahol. A či sa Neapolu podarí tento rok prelomiť hegemóniou Juventusu a konečne získa titul? Pred dvomi týždňami som tomu už neveril, no po víťazstve Neapolu v Turíne, vedie Juve tabuľku už iba o bod a navyše má v zostávajúcich štyroch kolách ťažších súperov ako Hamšík a spol. Samozrejme, že by som ten titul Neapolu doprial, no bude to mať náročné, pretože si stále myslím, že väčšia kvalita a viac skúseností je na strane Turínčanov,“ uzavrel Juraj Piroska.