Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Exprezident FIFA Joao Havelange trpí vážnou bakteriálnou infekciou

Joao Havelange Foto: TASR/AP

Joao Havelange pôsobil na poste šéfa FIFA v rokoch 1974 až 1998, jeho nástupcom sa stal Švajčiar Sepp Blatter, no zostala mu funkcia čestného prezidenta FIFA.

Rio de Janeiro 21. marca (TASR) - Bývalý prezident Medzinárodnej futbalovej federácie Joao Havelange trpí vážnou bakteriálnou infekciou.

Deväťdesiatpäťročnému Brazílčanovi diagnostikovali lekári septickú artritídu v pravom členku. Havelanga hospitalizovali v pondelok v nemocnici Samarito v Riu de Janeiro.

V utorok ho navštívil Jose Maria Marin, ktorý minulý týždeň nahradil Ricarda Teixeiru vo funkcii prezidenta Brazílskej futbalovej federácie i šéfa organizačného výboru MS 2014.

Koncom minulého roka Havelange rezignoval na post v Medzinárodnom olympijskom výbore (MOV) z nešpecifikovaných zdravotných dôvodov.

Na poste šéfa FIFA pôsobil v rokoch 1974 až 1998, jeho nástupcom sa stal Švajčiar Sepp Blatter, no zostala mu funkcia čestného prezidenta FIFA. Havelange, ktorý je bývalým olympijským plavcom a hráčom vodného póla, sa zaslúžil o globálny rozvoj najrozšírenejšej kolektívnej hry na planéte.

Pod jeho dozorom FIFA vyrástla z malej organizácie s tuctom zamestnancov na silnú a vplyvnú inštitúciu spravujúcu multimilióny dolárov vo svete športu. Práve Havelange sa zaslúžil o to, že na finálovom turnaji majstrovstiev sveta sa rozšíril počet účastníkov zo 16 na 32 tímov a pomohol tomuto podujatiu stať sa najlukratívnejšou športovou udalosťou vo svete.