Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Laco pokrstil maskota MS v hokeji ľadom: Vyzerá veľmi pekne

Ján Laco Foto: TASR/Pavel Neubauer

Presne dvanásť dní trvalo hľadanie mena pre medveďa, maskota MS 2019.

Štrbské Pleso 19. januára (TASR) - Presne 111 dní pred začiatkom hokejových majstrovstiev sveta na Štrbskom Plese slávnostne pokrstili maskota Macejka. Symbolicky zahádzaním snehom ho uviedol do života aj brankár Ján Laco, ktorý ocenil slovenské motívy na maskotovom kostýme. Macejko bude šampionát propagovať v mnohých mestách a miestach na Slovensku, ukáže sa však aj v Špindlerovom Mlýne či Rakúsku.

"Bola to pre mňa česť. Prišlo veľa ľudí, vyšlo aj počasie. Mne sa maskot veľmi páči. Je to medveď, navyše pesnička o Macejkovi sa dosť spieva na štadiónoch. Na kostýme má rôzne slovenské motívy. Vyzerá veľmi pekne a myslím si, že ani najmenšie deti sa ho nebudú báť," povedal Macejkov krstný otec Ján Laco, ktorý uviedol maskota do života spoločne s generálnym sekretárom SZĽH Miroslavom Valíčkom a starostom Štrby Michalom Sýkorom.

Macejko mal premiéru pred fanúšikmi v tretiu januárovú sobotu na Štrbskom Plese. Návštevníkom spestril lyžovačku, s mnohými sa fotil priamo na svahu. Miesto jeho krstu bolo symbolické. "Okrem toho, že Štrbské Pleso je tradičné slovenské miesto v krásnom prostredí, Macejko ako medveď patrí do hôr, do Tatier. Na Štrbskom Plese sa navyše v roku 1925 konal európsky šampionát v hokeji, takže symbolicky sme aj takto priniesli hokej späť na Štrbské Pleso," uviedla riaditeľka komunikácie MS 2019 Michaela Grendelová.

Podobne ako v prípade Gooolyho, ktorý bavil divákov počas MS 2011, aj v kostýme Macejka budú profesionáli. "Všetko to budú artisti, ktorí sú vycvičení špeciálne pre tieto účely. Dokážu v nich robiť fantastické kúsky, premety, ich prejav je naozaj výnimočný. Na Slovensko príde celkovo 5 kostýmov maskota Macejka. Prvý prišiel už teraz, ďalšie štyri očakávame krátko pred šampionátom. Tento prvý bude využívaný na rôzne promo účely a propagáciu MS, ďalšie štyri budú robiť zábavu priamo na štadiónoch počas turnaja. Sú šité priamo na mieru tým chlapcom, ktorí si ich budú obliekať," prezradila Grendelová.

Výsledný kostým Macejka je ľahší, než by sa mohlo zdať. Jeho celková hmotnosť je približne 5 kg, čo bude výhodou pre ich užívateľov.

Úlohou maskota je baviť divákov, šíriť dobrú náladu na štadiónoch, ale aj propagovať samotné podujatie. Inak tomu nebude ani v prípade Macejka, ktorého čaká do MS pestrý program. Fanúšikovia ho budú môcť vidieť aj v Tatranskej Lomnici, Jasnej, ale aj v Rakúsku či v Špindlerovom Mlýne počas pretekov Svetového pohára v alpských disciplínach. "Na Macejka máme iba samé pozitívne ohlasy. Je to pravý slovenský medveď, má oblečené slovenské prvky, vybíjaný opasok, Goralský klobúk. Ešte aj meno Macejko je rýdzo slovenské. Jeho vytvorenie bolo čisto v slovenskej réžii, samotné šitie maskota sme však zverili do rúk kanadských odborníkov. Tí šijú maskotov dlhé roky pre všetky šampionáty, kostýmy sú v skvelej kvalite a navyše sú šité priamo na mieru artistom, ktorí v nich budú," povedala Grendelová.

Macejko nadviaže na Gooolyho, ktorého pôsobenie sa neskončilo posledným dňom MS 2011, ale ešte niekoľko rokov po šampionáte sa objavoval na rôznych akciách. Organizátori veria, že podobne populárny bude aj Gooolyho nástupca. "Vydaril sa. Ľudia sa pri ňom zastavovali, bol veľký záujem o fotku s ním. Myslím si, že úlohu, ktorú má, si správne zastane a bude prínosom pre celý šampionát," uviedol Valíček.

Presne dvanásť dní trvalo hľadanie mena pre medveďa, maskota MS 2019. Celkovo hlasovanie zaznamenalo veľkú pozornosť. Fanúšikovia v prvej fáze navrhovali meno pre maskota, pričom oslovených bolo takmer 450.000 ľudí, v druhej hlasovali za jeden z dvoch vybraných návrhov (dosah vyše 210.000 fanúšikov). V II. kole priamo odovzdalo svoj hlas na facebooku MS jednotlivým návrhom skoro 11.000 fanúšikov. Víťazné meno Macejko získalo od ľudí 7169 hlasov, za alternatívne pomenovanie Juro hlasovalo 3577 ľudí. "Teší nás, že sme spoločne dokázali nájsť meno pre nášho maskota. Bol to najprijateľnejší spôsob výberu pomenovania, rozhodli o tom tí najkompetentnejší – fanúšikovia," uviedol v tlačovej správe šéf organizačného výboru MS Igor Nemeček.

Autorom mena pre oficiálneho maskota je Matej Drinka z Borského Svätého Mikuláša. Jeho návrh uspel v súťaži, ktorú vyhlásil organizačný výbor MS 2019 v polovici augusta. "Okrem Macejka a Jura sme dostali od ľudí celkovo vyše 1200 odporúčaní na pomenovanie. Okruh alternatív sa zúžil po prvom kole v druhej polovici augusta. Priklonili sme sa k najviac frekventovaným menám, ktoré do komentárov na sociálnych sieťach šampionátu písali fanúšikovia. Každopádne, všetkým touto cestou patrí veľké poďakovanie," povedala Grendelová.