Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

LIGA NÁRODOV: Hapal sa teší na premiéru, Škrtel chce vylepšiť bilanciu

Na snímke vpravo Martin Škrtel (Slovensko) a vľavo Michael Krmenčík (Česko) v zápase 1. skupiny B divízie Ligy národov vo futbale Slovensko - Česko v Trnave 13. októbra 2018. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slováci sú po dvoch prehrách na poslednej tretej priečke bez bodového zisku. Pokiaľ sa chcú vyhnúť zostupu do céčka, musia odplatiť Česku prehru 1:2 z domáceho merania síl.

Šamorín 15. novembra (TASR) - Tréner Pavel Hapal sa teší na prvé vystúpenie na lavičke slovenskej futbalovej reprezentácie. V piatkovom zápase 1. skupiny B-divízie Ligy národov proti Ukrajine bude spokojný, keď jeho zverenci nadchnú kvalitnou hrou fanúšikov na tribúnach a v novovytvorenej súťaži si pripíšu na konto prvé víťazstvo.

Slováci sú po dvoch prehrách na poslednej tretej priečke bez bodového zisku. Pokiaľ sa chcú vyhnúť zostupu do "céčka", musia odplatiť Česku prehru 1:2 z domáceho merania síl. Česko má na konte tri body, Ukrajina s deviatimi už istotne postúpi do najvyššej divízie. "Na zápas sa veľmi teším. Najradšej by som bol, keby sa hralo už včera alebo dnes. Verím, že moje nadšenie a chuť hlavne prenesiem na tím. Máme taktický zámer, radi by sme fanúšikov potešili predvedenou hrou, ale ide aj o to, čo nám dovolí súper. Verím, že mužstvo bude správne sebavedomé, motivované a pobije sa o víťazstvo," povedal Hapal na predzápasovej tlačovej konferencii. O ďalšom zápase s Českom, ktorý je na programe o tri dni neskôr v Prahe, zatiaľ nerozmýšľa. "Bude to pre mňa špecifický zápas, ale teraz som na opačnej strane barikády a najmä - momentálne skutočne myslím len na Ukrajinu."

Hráči sú s výnimkou Stanislava Lobotku zdravotne stopercentne v poriadku. Existuje istá šanca, že aj stredopoliar Celty Vigo napokon bude k dispozícii už v piatok v Trnave. "Verím, že aj Stano Lobotka bude pripravený, hoci veľa toho neodtrénoval. Ešte je pred nami 24 hodín, no aj keby nebol k dispozícii proti Ukrajine, verím, že aspoň proti Čechom s ním budem môcť rátať," poznamenal Hapal.

Kapitán Martin Škrtel by rád vylepšil negatívnu bilanciu proti Ukrajine, nad ktorou Slováci vyhrali v siedmich vzájomných zápasoch len raz: "Vieme, že bilancia s Ukrajinou nie je dobrá. Za všetkých môžem povedať, že je našou ambíciou ju zmeniť. Súpera sme si rozobrali a vieme, čo od neho môžeme čakať. Verím, že využijeme naše silné stránky a ich slabé na dosiahnutie výsledku, s ktorým budeme spokojní. Sme profesionáli a všetci vieme, prečo sme tu. Atmosféra v mužstve je dobrá. Tešíme sa na zajtrajší zápas, v ktorom sa stretnú dve vyrovnané mužstvá."

Ukrajinci pricestovali na Slovensko až so štyrmi nováčikmi, piaty pôvodne nominovaný debutant Vasyl Kravec pre zranenie nezasiahne do zápasu. Hostia by v "malom Ríme" radi natiahli úspešnú sériu, keď v tomto kalendárnom roku zatiaľ nenašli v ôsmich súbojoch premožiteľa. "Každý zápas na medzinárodnej scéne je dôležitý a my vždy máme tie najvyššie ambície. Aj zajtra zabojujeme o víťazstvo. Slovensko má dobrý tím a bude to pre nás zaujímavá príležitosť zmerať si s ním sily. Šancu v našom tíme dostanú aj nováčikovia a som zvedavý, ako sa jej zhostia. V tréningovom procese sa ukazovali v dobrom svetle," vyhlásil kormidelník "žlto-modrých" Andrij Ševčenko.

Krídelník Jevhen Konopľanka je so 75 zápasmi druhý najskúsenejší hráč ukrajinského výberu po brankárovi a kapitánovi Andrijovi Pjatovovi. Na úlohu lídra tímu je legionár Schalke 04 Gelsenkirchen pripravený, ale: "Nemyslím si, že by hra nášho tímu stála na jednotlivcovi. Niektorí hráči zo súčasného výberu síce majú menej skúseností, ale mužstvo ako celok je veľmi silné. Verím, že to na Slovensku potvrdíme. Budeme mať do činenia s motivovaným súperom, ktorý vymenil trénera. Radikálnu zmenu herného štýlu Slovákov však neočakávam," dodal Konopľanka.

Zápas Slovensko - Ukrajina má úvodný výkop v piatok 16. novembra o 20.45 h na Štadióne Antona Malatinského v Trnave. Povedú ho rozhodcovia z Čiernej Hory na čele s hlavným Nikolom Dabanovičom, v priamom prenose ho odvysiela RTVS na Jednotke. V prvom vzájomnom súboji v rámci Ligy národov prehrali Slováci 0:1 po góle z 80. minúty, ktorý strelil Andrij Jarmolenko z jedenástky. Hralo sa 9. septembra v Ľvove pred prázdnymi tribúnami. Po súboji s Ukrajinou sa slovenskí futbalisti predstavia v pondelok 19. novembra o 20.45 h v Prahe proti domácemu Česku.


1. skupina B-divízie Ligy národov (piatok 16. novembra o 20.45 h, Štadión Antona Malatinského v Trnave):

SLOVENSKO - Ukrajina /rozhodcovia: Dabanovič - Djukič, Djikanovič (všetci ČH)/

predpokladaná zostava SR: Dúbravka - Sabo, Škrtel, Škriniar, Hubočan - Kucka, Greguš - Mak, Hamšík, Stoch - Nemec


zostávajúci program 1. skupiny B-divízie Ligy národov:

pondelok 19. novembra:

20.45 Česko - SLOVENSKO /Praha/

tabuľka:


1. Ukrajina 3 3 0 0 4:1 9 - istý postup do A-divízie

2. Česko 3 1 0 2 3:4 3

3. SLOVENSKO 2 0 0 2 1:3 0