Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Slovensko po skvelom úvode si vydrelo tri body s Lotyšskom

Foto: TASR/Michal Svítok

Najbližšie sa Slováci stretnú v boji o MS v utorok 16. októbra opäť na Pasienkoch proti jednému z favoritov skupiny Grékom.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia zvíťazila v piatok na bratislavských Pasienkoch nad Lotyšskom 2:1 v jej treťom zápase kvalifikácie MS 2014 v Brazílii. Tím trénerov Stanislava Grigu a Michala Hippa zaknihovali v G-skupine druhú výhru a po remíze v Litve (1:1) a víťazstve nad Lichtenštajnskom (2:0) majú na konte sedem bodov.

Najbližšie sa Slováci stretnú v boji o MS v utorok 16. októbra opäť na Pasienkoch proti jednému z favoritov skupiny Grékom. Bude to pre nich posledný kvalifikačný zápas v roku 2012.

Piatkový zápas pred riedko zaplneným hľadiskom v Bratislave, ktoré v druhom polčase okrem futbalu pobavil aj niekoľkominútový ohňostroj spoza štadióna, rozhodli góly Marekov Hamšíka a Saparu už za deväť úvodných minút. V 84. minúte však zdramatizoval vývoj Maris Verpakovskis, ktorý z penalty stanovil konečný výsledok.



kvalifikácia MS 2014:

G-skupina:

Slovensko - Lotyšsko 2:1 (2:0)

Góly: 6. Hamšík (z 11 m), 9. Sapara - 84. Verpakovskis (z 11 m), ŽK: Breznaník, Stoch - Vanins, Klava, Krjauklis, Gauračs, rozhodovali: Makkelie - Simons, Van Dongen (všetci Hol.), 4012 divákov.

zostavy a striedania:

SR: Kuciak - Pekarík, Škrtel (90. Ďurica), Saláta, Breznaník - Pečovský, Sapara - Weiss (43. Ďuriš), Hamšík, Stoch - Bakoš (61. Hološko)

Lotyšsko: Vanins - Klava, Ivanovs, Gorkšs, Krjauklis - Laizans (70. Rugins), Fertovs - Višnakovs, Cauna (77. Verpakovskis), Lukjanovs (54. Gauračs) - Rudnevs


Hráči Slovenska Kornel Saláta a Martin Škrteľ sa radujú z gólu v kvalifikačnom zápase G-skupiny na MS 2014 Slovensko - Lotyšsko
Foto: TASR/Michal Svítok
Slováci začali ako zo sna. Z prvej vážnejšej situácie, udreli už v 5. minúte. Weiss si zbehol za obranu, brankár Vanins ho za cenu žltej karty fauloval v 16-ke a Hamšík z pokutového kopu nezaváhal. V národnom drese to bol jeho desiaty gól. V 9. minúte opäť za "žltý" zákrok Klavu na Breznaníka kopal z uhla šestnástky priamy kop Sapara, jeho strelu na prednú tyč prebehli viacerí hráči, a keďže Vanins mal zakrytý výhľad, Slovensko viedlo 2:0. Gól pripísali Saparovi, hoci sa zdalo, že strelu jemne tečoval Saláta. Lotyši boli zaskočení aktívnou kombináciou domácich, osmelil sa až Rudnevs v 14. minúte, osamotený v pokutovom území nespracoval ťažkú loptu na päty. Potom mohol na rozdiel troch gólov upraviť Hamšík, jeho technický obstrel v 19. minúte však skvele zlikvidoval gólman hostí. Po polhodine sa dostal k práci aj slovenský brankár Kuciak, ktorý vyboxoval nebezpečný projektil Laizansa. V nasledujúcich pasážach sa síce hostia snažili znížiť, ale domáci kontrolovali loptu aj priebeh. Ďalšie vzrušenie priniesol až úplný záver, v ktorom najprv zraneného Weissa vystriedal Ďuriš. Potom Lotyši v 45. minúte dali gól, no rozhodcovia odmávali ofsajd, hoci odrazenú loptu k Rudnevsovi zrejme tečoval domáci hráč. V nadstavenom sa mohol opäť zapísať do listiny strelcov aktívny Hamšík, sám pred Vaninsom ale neskóroval.

Na začiatku druhého polčasu sa obraz hry nemenil, hostia to skúšali len platonicky a domáci kontrolovali vývoj. V 52. minúte sa nebezpečným centrom prezentoval Stoch, ale jeho prudkú loptu do siete nik v bielych slovenských dresoch nedorazil. Po hodine hry predviedli Slováci peknú rýchlu a kolmú akciu po osi Stoch - Hamšík - Bakoš, ale útočník Plzne strieľal nad. O pár chvíľ sa do jeho typického zakončenia po zasekávačke do stredu poľa dostal Stoch, no strelu obrana zblokovala na roh. Tempo hry v záverečnej 20-minútovke viditeľne opadlo. Desať minút pred koncom nedotiahol nádejný brejk dvoch na jedného pokazenou prihrávkou Hološko. V 82. minúte sa na pravej strane pekne dostal do 16-ky Ďuriš, prudkým centrom našiel Hamšíka, ale jeho pätičku Vanins kryl. V 84. minúte kopali penaltu aj Lotyši po faule Pečovského v 16-ke na Verpakovskisa, ktorý ju aj premenil a zdramatizoval súboj. V nadstavenom čase domáci stratili pre zranenie oporu defenzívy a kapitána Škrtela, no konečný stav sa už nezmenil.

Hlasy po zápase

Stanislav Griga, tréner SR: "Do zápasu sme vstúpili rozprávkovo, boli tam dve akcie a dva góly z nich. Škoda, že efektivita nám nevydržala po fantastickom úvode počas celého zápasu. Myslím, že potom sme celý zápas kontrolovali hru, mali sme kombinácie, vypracovali sme si šance, ale vo finálnej fáze sme už zlyhali. Namiesto toho, aby sme súperovi dali ešte dva góly, sme sa o výsledok napokon strachovali po góle z penalty. Samozrejme, tri body sú veľmi cenné. Ale tento zápas musí byť poučením, že musíme premieňať príležitosti, lebo by sa nám to nemuselo vyplatiť. Ku zraneným hráčom, Vlado Weiss má zranené koleno a Martin Škrtel bol chvíľu v bezvedomí."







Jurijs Ševlakovs, asistent trénera Lotyšska: "Chceli sme zachytiť úvod, lebo sme vedeli, že hráme vonku a proti kvalitnému súperovi. Nepodarilo sa nám to a dvakrát sme inkasovali za 9 minút. Takýto začiatok zápasu neželám ani svojmu najväčšiemu nepriateľovi. Ale život ide ďalej a my budeme pokračovať v kvalifikácii. Verdikty rozhodcov pri pokutových kopoch nebudem komentovať. Zápas bol plne v mojej kompetencii, keď ma kouč Starkovs pred zápasom poveril jeho vedením."


Miroslav Stoch, stredopoliar SR: "Zápas sa vyvíjal na začiatku podľa toho, ako sme si predstavovali. Trochu sme si to skomplikovali penaltou, ale také veci sa vo futbale stávajú. Hlavné sú pre nás tri body a to, že sme sa dobre naladili pred zápasom s Gréckom."



Marek Hamšík, stredopoliar SR (zdroj: TV Dajto): "Mohli sme tento zápas rozhodnúť už skôr, ak by sme dali tretí gól. Takto sme si po zbytočnej penalte skomplikovali život. Gréci budú súper z inej kategórie, musíme viac využívať naše príležitosti. Aj dnes sme ich mali dosť, treba ich ale aj premeniť."



Tabuľka:

1. Bosna a Hercegovina 3 2 1 0 12:2 7

2. Slovensko 3 2 1 0 5:2 7

3. Grécko 3 2 1 0 4:1 7

4. Litva 3 1 1 1 3:3 4

5. Lotyšsko 3 0 0 3 3:8 0

6. Lichtenštajnsko 3 0 0 3 1:12 0



Zápas sa skončil. Slováci si vydreli nakoniec povinné tri body

Lotyši sú nebezpeční čím ďalej viac. Gauračs sa dostal bezprostredne pred Kuciaka a len šťastie nás zastavilo pred vyrovnávajúcim gólom.

Lotyši po góle ožili a začínajú byť nebezpeční. Verpakovskisa zastavil pred samotným únikom iba ofsajd.

90. minúta - Holandský rozhodca nastavil 5 minút

90. Striedame, zraneného Škrtela strieda Ďurica

87. minúta - V lotyšskej 16 fauloval Lotyš nášho Škrtela, má poranenú hlavu a z ihriska ho odprevádzajú lekári

87. minúta - Krjakulis dostal žltú kartu, zahrávame priamy kop. Sapara len do hradby tiel

85. minúta - Vepakovskis premieňa pokutový kop a znižuje na 2:1

84. minúta - Pečovský fauloval vo vlastnej 16., penalta proti Slovensku

82. minúta - Slováci pred lotyšskou 16. Ďuriš na Hamšíka, tato fantastická spolupráca sa však neskončila gólom. Hamšík chcel zakončiť pätičkou, no brankár Lotyšou bol na svojm mieste

79. minúta - Hološko v šanci po centri zo stredu ihriska, koncovka mu už nevyšla, chcel nahrať na Stocha v 16, no lotyšskí obrancovia boli na svojom mieste

Slováci hrajú koncentrovane. Udržiavajú vedenie 2:0 a vyrážajú do nebezpečných brejkov po chybách Lotyšov

77. - Lotyši striedajú na ihrisko prichádza veterán Verpakovskis, najúspešnejší futbalista Lotyšska

74. - Sapara po faule Lotyša ostáva ležať na ihrisku. Musia ho ošetrovať lekári

70. minúta - Gaulacs fauloval v našom pokutovom území Škrtela. Rozohral Kucia na Stocha, ten jeden na jedného. Lopta končí za lotyšskou bránou, odkop.

68. minúta - Slováci útočia Sapara pred pokutovým územím na Pekaríka ten loptu nezachytil

65. minúta - Ďalšia žltá karta v slovenskom tíme, fauloval Miro Stoch

63. minúta - Majstrovský kumšt Mira Stocha, spoza pokutového územia útly futbalista obstrelil lotyšských obrancov a teč od jedného z nich takmer skončil v lotyšskej bráne.

Slováci ťažia z brejkov a chýb lotyšskej obrany. Vedieme 2:0 útočiť musia Lotyši.

61. Minúta - Ďalšia neuveriteľná šanca slovenských futbalistov, pred 16 Hamšík dal krátku nahrávku na Mareka Bakoša a ten zoči - voči lotyšskému brankárovi prestrelil bránu. V zápätí Bakoš putoval z ihriska dole a nahradil ho Hološko

59. minúta - Lotyši zahrávajú aut do 16, nepríjemná situácia pred Kuciakom, no bez problémov sme sa ubránili

57. minúta - Žltá karta pre Breznaníka

55. minúta - Lotyši zahrávajú roh. Bakoš odráža na druhý. Ten Lotyši na krátko. Slováci odvrátili a rýchly protiútok. Spara na Stocha. No len brankárovi do rúk.

53. minúta - 52. minúta striedajú aj Lotyši. Na ihrisko prichádza Gauracs

52. minúta - Hamšík na voľného Stocha, ten na Breznaníka ten centroval do lotyšskej 16 no tam nebol nikto zo Slovákov ani Hamšík ani Bakoš. Odrazenú loptu opäť chytil Stoch no len do brankára

50. minúta - Sapara z rohu z brankovej čiary chcel nahrať na Hamšíka, lotyšskí obrancovia však boli na svojom mieste

47. minúta - Sme v útočnom pásme, aktívna hra Slovákov


46. minúta- Začali sme s útokom a zrodila sa takmer prvá šanca, keď Stoch nahrával Ďurišovi

Skončil sa polčas

45. minúta - Hamšík v ďalšej šanci v 16 sa zbavil dvoch obráncov no strieľal iba do lotyšského brankára

Lotyši sa pomaly osmeľujú a vyrovnávajú hru. Rozhodca nastavil 2 minúty.

45. minúta - Lotyši zahrávajú priamy kop a Slováci si nedávali pozor. Dostávame gól, ale rozhodcovia odmávali ofsajd

43. minúta - Prvé slovenské striedanie. Z ihriska ide dole Weiss, ktorý má zranené koleno a do hry sa zapojil Ďuriš

Hráme jednoduchý futbal na jeden dotyk. A ľahko sa dostávame do útočných akcii

40. minúta - Lotyšský rohový kop, weiss stal na svojom mieste a odvrátil

Lotyši sú nedôrazní a zatiaľ ich dokážeme dobre pokrývať a kontrolovať hru

36. minúta - Breznaník pred lotyšskou 16 zakladá útok na Hamšíka, ten mu vracia loptu no nepresne, Lotyši sa ubránili

33. minúta - Po faule na Bakoša v strednom pásme zahrávame priamy kop. Po ňom rohový kop pre Slovákov. Sapara na Škrtela, - Hamšík a Lotyši nám berú loptu

32. minúta - Pečovský pred 16 zobral Lotyšom loptu a založil útok. Lotyši ale odkopávaju cez celé ihrisko a pohrozili. Kuciak stal na svojom mieste. Rohový kop, úspešne sme sa ubránili.

Beží 30. minúta a vedieme 2:0 po skvelom úvode a aktívnej hre

28. minúta - Lotyši útočia Pečovský v obrane na Hamšíka ten na Weissa a ďalšia šanca. Weiss ale stratil loptu, Lotyši útočia

Držíme si vyššiu percentuálnu úspešnosť držania lopty 43 percent

23. minúta - Rýchlo sme rozohrali až pred bránu Lotyšov a získali sme roh, Sapara vypracoval opäť šancu pre Hamšíka ten iba do brankára

22. minúta - Lotyši opäť pohrozili. Z autu nahrávka do 16 a lotyšský útočník sa ocitol zoči-voči Kuciakovi, ten loptu chytil

21. minúta - Zautočili Lotyši Rudnevs strieľa iba do slovenského obráncu

18. minúta - Stoch pred 16 na Hamšíka a ten silnou strelou ohrozil lotyšského brankára, mohli sme vyhrávať 3:0

17. minúta - Hrá sa v strede poľa po aktívnom začiatku sa zápas ustálil

14. minúta - Slováci sú veľmi aktívni a Hamšík opäť pohrozil, z protiútoku však Lotyši pohrozili a takmer sme inkasovali

11. minúta - Zautočili aj Lotyši, v pokutovom území odvrátil Saláta na rohový kop, Lotyši nebezpečne pohrozili Steava na čiare hlavou takmer skóroval.

9. minúta - Vyhraváme 2:0, po faule na Breznaníka pred 16. Priamy kop zahral Sapara a zvyšuje

6. minúta - Hamšík premieňa pokutový kop a vyhrávame 1:0

4. minúta - Slováci rozohrávajú cez Kuciaka, v 16 faul na Weissa penalta

3. minúta - Faul Pekaríka, Lotyši rozohrávajú

2. minúta - Prvá štandardka pre Lotyšov, z približne 35 m kopali priamy kop, nepresne.