Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Hossa dosiahol svoj 900. bod v NHL, no na rekord P. Šťastného si počká

Marián Hossa Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

V noci úradovala aj hviezdna dvojica, J. Malkin a S. Crosby. Nad Winnipegom tučniaci vyhrali 8:4, Malkin dal 2 góly a na 3 prihral, Crosby asistoval 4 krát.

New York 21. marca (TASR) - Gól a asistencia slovenského hokejistu Mariána Hossu pomohli v noci na stredu ocitnúť sa v pokojnejších postupových vodách zámorskej NHL. Blackhawks vyhrali nad najslabším tímom súťaže z Columbusu 5:1 a v Západnej konferencii im patrí 6. priečka so šesťbodovým náskokom pred 9. Phoenixom.

Hossa má na konte už 900 bodov v najlepšej hokejovej lige sveta, tento míľnik sa mu podarilo dosiahnuť v 970 zápasoch základnej časti.

Marian Hossa je deviatym aktívnym hráčom NHL s 900 bodmi
Slovenský hokejista Marián Hossa je od utorka členom klubu hráčov, ktorí majú na konte 900 kanadských bodov v NHL. V histórii profiligy to stačí na 95. miesto, po stretnutí s Columbusom predbehol Tonyho Amonteho a ďalšou métou mu bude 908 bodov Scotta Stevensa.

Útočník Blackhawks je 9. hráčom s 900 bodmi spomedzi aktívnych hráčov prestížnej profiligy. Zaokrúhlenie bodovej produkcie mu zabezpečil presilovkový gól na 5:0 v 45. minúte duelu, keď zblízka "upratal" dobrú nahrávku od Andrewa Shawa do siete Columbusu. I keď Chicago po góle Ricka Nasha naďalej ostáva jediným tímom bez shutoutu v tejto sezóne, ráznym krokom sa blíži k definitíve zaistenia si účasti v play off. Tridsaťtriročný krídelník zároveň ťahá šesťzápasovú bodovaciu sériu a je najproduktívnejším mužom "jastrabov".

V kanadskom bodovaní ligy patrí momentálne Hossovi, ktorý je pre svoju všestrannú hru vážnym adeptom aj na Selkeho trofej pre najlepšieho brániaceho útočníka, ôsme miesto. V 73 stretnutiach nazbieral rovnaký počet bodov za 29 gólov a 44 asistencií a v uniforme Blackhawks zaznamená svoju bodovo najlepšiu sezónu. Jeho kariérne maximum rovných 100 bodov, ešte ako hráča už neexistujúcej Atlanty Thrashers, z ročníka 2006/07 zostane v tejto sezóne ale s najväčšou pravdepodobnosťou už neohrozené.

Čo sa týka historických tabuliek účinkovania Slovákov v NHL, Hossa prebral v tomto ročníku 3. miesto od Petra Bondru a usadil sa za legendami Stanom Mikitom a Petrom Šťastným. Keď bude chcieť atakovať druhé miesto bývalej hviezdy Quebecu Nordiques, potrebuje vytrvať v kvalitnej forme ešte niekoľko sezón za morom. Šťastný totiž má na druhom mieste úctyhodný 339-bodový náskok.






V noci úradovala aj hviezdna dvojica z Pittsburghu, Jevgenij Malkin a Sidney Crosby ukázali na domácom ľade svoje majstrovstvo v zápase proti Winnipegu. Penguins vyhrali 8:4, pričom Malkin mal na konte 2 góly a 3 asistencie, kým Crosby pomohol k triumfu štyrmi asistenciami. Parádny výkon má za sebou aj James Neal, svoj druhý hetrik kariéry a prvý v uniforme "tučniakov" skrášlil aj jednou asistenciou.



Druhým hetrikom noci sa prezentoval Čech Aleš Hemský, keď jeho Edmonton vyhral v Nashville 6:3 a krídelník po vzore Neala pridal v zápase aj asistenciu. Pre Hemského to bol prvý trojgólový zápis, od kedy začal brázdiť klziská NHL v zámorí.

výsledky:

Toronto - NY Islanders 2:5, Philadelphia - Florida 1:2, Pittsburgh - Winnipeg 8:4, Columbus - Chicago 1:5 /za hostí Marián Hossa 1+1/, Ottawa - New Jersey 0:1, Nashville - Edmonton 3:6, Dallas - Phoenix 4:3 sn, Colorado - Calgary 2:1 pp, Los Angeles - San Jose 5:2