Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Zranený Bianchi sa nemá kam vrátiť, jeho tím skrachoval

Predná časť monopostu formuly 1 tímu Marussia je symbolicky postavená pred boxom francúzskeho jazdca Julesa Bianchiho Foto: TASR/AP

Tím už neodjazdil Veľkú cenu USA a na štart sa nepostaví ani v Brazílii.

Londýn 7. novembra (TASR) - Insolventný tím F1 Marussia definitívne končí a neodjazdí ani finále sezóny v Abú Zabí. "Nenašiel sa dostatok finančných prostriedkov, ktorý by stajňu zachránil," citovala agentúra dpa správcu insolvenčního konania.

Marussia sa síce prihlásila do sezóny 2015, no evidentne nenájde dostatok finančných prostriedkov na zaplatenie poplatkov. Tím už neodjazdil Veľkú cenu USA a na štart sa nepostaví ani v Brazílii.

Tím Marussia F1 v piatok na poludnie definitívne ukončil svoju činnosť. Už dlhšie bol v rukách správcov, ale keďže sa nepodarilo nájsť nového záujemcu, je koniec. Finálny termín pre prevod potrebných financií vypršal v piatok o 12.00 hod.

Marussia pritom dávala najavo záujem absolvovať posledné podujatie v Abú Zabí a pod názvom Manor bola prihlásená aj do novej sezóny. Rozhovory s dvoma potencionálnymi investormi ale nedopadli dobre a príbeh sa po necelých piatich ročníkoch definitívne končí.

Marussia za obdobie svojej existencie absolvovala celkovo 55 veľkých cien (predchodca Virgin ďalších 38) a vďaka Julesovi Bianchimu získala dva body. Francúz obsadil na tohtoročnej Veľkej cene Monaka deviate miesto, čo bolo pre stajňu historické maximum.

"Ani netreba hovoriť, že je poľutovaniahodné, ak musí spoločnosť generujúca taký záujem v britskom a svetovom motoršporte ukončiť činnosť a zavrieť dvere," povedal jeden z administrátorov Geoff Rowley, podľa ktorého vypršalo krátke "moratórium" chrániace zvyšok tímu a umožňujúce nájsť nového majiteľa. "Žiaľ, nepodarilo sa nájsť žiadne riešenie, ktoré by spoločnosti umožnilo pokračovať v súčasnej forme. Všetkým zamestnancom by sme sa chceli poďakovať za podporu počas tohto náročného procesu."

"Tím sa nezúčastní posledných dvoch podujatí sezóny 2014 v Sao Paulo a v Abú Zabí," dodal Rowley s pripomenutím, že správcovia teraz musia vykonať svoju povinnosť a speňažiť všetky zvyšné aktíva, aby uspokojili veriteľov. Tím teda mieri do likvidácie.

Snáď sa osud tímu nezopakuje pri Julesovi Bianchim, ktorý stále leží v kritickom, no stabilizovanom stave v nemocnici v Japonsku.