Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Mexiko nečakane zdolalo Nemecko. Môj najdôležitejší gól, hovorí Lozano

Mexickí futbalisti sa tešia po strelení gólu pred nemeckou striedačkou v zápase základnej F-skupiny medzi obhajcami titulu z Nemecka a Mexikom na MS vo futbale v Moskve 17. júna 2018. Foto: TASR/AP

V 74. minúte sa dostal na ihrisko mexický reprezentant Rafael Marquez, ktorý sa stal iba štvrtým hráčom futbalovej histórie s piatimi účasťami na svetových šampionátoch.

Moskva 17. júna (TASR) - Futbalisti Mexika vyhrali v nedeľňajšom dueli F-skupiny MS v Rusku nad obhajcom titulu Nemeckom 1:0 po góle Hirvinga Lozana z 35. minúty.

V 74. minúte sa dostal na ihrisko mexický reprezentant Rafael Marquez, ktorý sa stal iba štvrtým hráčom futbalovej histórie s piatimi účasťami na svetových šampionátoch. Predtým sa to podarilo jeho krajanovi Antoniovi Carbajalovi, Nemcovi Lotharovi Matthäusovi a talianskemu brankárovi Gianluigimu Buffonovi.

Druhý zápas F-skupiny medzi Švédskom a Kórejskou republikou sa uskutoční v pondelok o 14.00 SELČ v Nižnom Novgorode. Nemci budú opäť v akcii v sobotu 23. júna o 20.00 SELČ v Soči proti Švédom. Stretnutie Mexiko - Kórejská republika je na programe o tri hodiny skôr v Rostove.

F-skupina, 1. kolo:

Nemecko - Mexiko 0:1 (0:1)

Gól:
35. Lozano. ŽK: Müller, Hummels - Moreno, Herrera. Rozhodovali: Faghani - Sokhandan, Mansouri (všetci Irán), 78.011 divákov.

Nemecko: Neuer - Kimmich, Boateng, Hummels, Plattenhardt (79. Gomez) - Kroos, Khedira (60. Reus) - Müller, Özil, Draxler - Werner (86. Brandt)

Mexiko: Ochoa - Salcedo, Ayala, Moreno, Gallardo - Herrera, Guardado (74. Marquez) – Layun, Vela (58. Alvarez), Lozano (66. Jimenez) - Hernandez


Už v prvej minúte musel hasiť nebezpečenstvo pred vlastnou bránkou Boateng, ktorý v poslednej chvíli zblokoval strelu Lozana na roh. Táto akcia bola predzvesťou priamočiarej hry Mexika a veľkého trápenia favorita. Ten síce ovládol štatistiku držania lopty, no vinou častých nepresností výstavba jeho ofenzívnych akcií škrípala. Mexičania v pohode odolávali zábleskom útokov a keď sa im naskytla možnosť, nebojácne využívali svoju rýchlosť a techniku na "zatápanie" neskoordinovanej obrane nemeckého tímu. Tri-štyri takéto sľubné akcie nedotiahli do gólového konca, v 14. minúte neuspel pred Neuerom ani hlavičkujúci Moreno. Nemci sa nevedeli dostať k ich strojovej hre a v 35. minúte po ďalšej zbytočnej strate lopty prehrávali. Lozano vyťažil z kombinácie Guardada s Hernandezom, zasekol si Kimmicha a po pravej ruke Neuera otvoril skóre - 0:1. S Mexičanmi hralo v 39. minúte šťastie, keď priamy kop Kroosa vytlačil Ochoa na brvno.

V 57. minúte Hernandez s Velom zle vyriešili gólom zaváňajúci brejk dvoch na jedného. Nemecký kouč následne stiahol z ihriska Khediru a poslal naň Reusa, ale jeho tím evidentne nebol vo svojej koži. Pružne fungujúca, aj keď už viac stiahnutá obranná formácia Mexičanov, nepustila súpera do súvislého tlaku. Nemci s pribúdajúcim koncom predsa len zvýšili obrátky, ale v 76. minúte Kroos vypálil iba vedľa žrde a zmenu skóre nepriniesla ani aktivita striedajúceho Gomeza. Mexičania mohli viackrát poistiť tesný náskok, pri brejkoch si však počínali zbrklo a o víťazstvo sa triasli až do konečného hvizdu. Napokon sa im však podarilo získať skalp úradujúcich majstrov sveta.

Hlasy po zápase (zdroj: fifa.com):

Hirving Lozano, autor gólu: "Neviem, či ide o najväčšie víťazstvo v histórii Mexika, ale jedno z najväčších určite. Vykročili sme do turnaja skvele, zdolali sme úradujúcich majstrov sveta. Vypláca sa naša tvrdá práca. Strelil som najdôležitejší gól v mojej kariére a mám z neho obrovskú radosť."

Juan Carlos Osorio, tréner Mexika: "Náš zámer s dvoma kmitajúcimi krídelníkmi vyšiel, Hirving je najrýchlejší hráč v našom mužstve a dnes ho bolo plné ihrisko. V prvom polčase sme pozorne bránili, hrali sme skutočne inteligentne a súperovi sme pri brejkoch spôsobovali problémy. Boli sme lepším tímom a zaslúžene sme sa ujali vedenia. Nemci v druhom polčase potvrdili, že majú fantastické mužstvo, zatlačili nás. Dokázali sme to však dotiahnuť do víťazného konca. Mexiko ukázalo, že má pred sebou svetlú budúcnosť. Toto víťazstvo venujeme všetkým verným fanúšikom, ktorí sem merali dlhú cestu. Celé mužstvo cítilo ich ohromnú podporu."

Joachim Löw, tréner Nemecka: "Musíme čeliť situácii, na ktorú nie sme zvyknutí. Po veľmi dlhom čase sme nezvládli vstup do veľkého turnaja, ten však pokračuje ďalej. Som presvedčený, že hráči na túto prehru rýchlo zabudnú a zareagujú na ňu v ďalšom zápase proti Švédsku tak, ako sa očakáva."

Toni Kroos, stredopoliar Nemecka: "V prvom polčase sme nevedeli nájsť recept na oklamanie súperovej obrany. Mexiko hralo šikovne. Po zmene strán sme boli lepší, súper však s vypätím všetkých síl udržal tesný náskok. Dostali sme sa pod tlak, teraz musíme získať šesť bodov v zápasoch so Švédskom a Kóreou."

Mats Hummels, obranca Nemecka: "Hrali sme ako proti Saudskej Arábii, pritom sme čelili podstatne silnejšiemu súperovi. Do kolien nás zrazili ľahké straty lôpt, nevedeli sme sa trvalejšie usadiť na polovici Mexika. Súper vyhral zaslúžene, ale my sme mu cestu za tromi bodmi uľahčili. Čakajú nás ďalšie dva zápasy v skupine - potrebujeme v nich získať šesť bodov."