Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

MOV začal vyšetrovať škandál s predajom vstupeniek na čiernom trhu

OH2012 Londýn Foto: TASR/AP

V máji rezignoval na svoju funkciu generálny sekretár Ukrajinského olympijského výboru Volodymyr Geraščenko po obvineniach, že ponúkal na čiernom trhu vstupenky na londýnske hry.

Londýn 18. júna (TASR) - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) vyšetruje informácie o údajných porušeniach pravidiel zo strany národných olympijských výborov i autorizovaných distribútorov vstupeniek pri predaji lístkov na OH 2012 v Londýne.

Podľa informácií britského periodika Sunday Times niektoré národné olympijské výbory aj autorizovaní distribútori vstupeniek boli ochotní porušiť pravidlá a mali záujem o kúpu, alebo ponúkali na predaj vstupenky aj mimo svojich teritórií, boli ochotní predávať vstupenky za zvýšené ceny, prípadne ich chceli predať neautorizovaným distribútorom.

Podľa britského média ponúkli niektoré národné výbory na predaj tisícky vstupeniek na najvychytenejšie disciplíny, vrátane finále mužského šprintu na 100 metrov, mimo svojej oficiálnej kvóty a za premrštené ceny. Podľa pravidiel MOV národné výbory nesmú predávať vstupenky za hranicami svojej krajiny, zvyšovať ich cenu ani ich ponúkať neautorizovaným distribútorom. Reportéri Sunday Times vydávajúci sa za distribútorov však našli 27 funkcionárov ochotných predať vstupenky na vychytené disciplíny až za sumu 9430 dolárov.

Jedno z najvážnejších podozrení padlo na Spyrosa Capralosa, prezidenta Gréckeho olympijského výboru. Ten sa údajne vyjadril, že "ťahal za nitky" so šéfom organizačného výboru OH 2012 v Londýne Sebastianom Coem, ktorý mu mal zabezpečiť ďalšie vstupenky na olympiádu pod zámienkou, že dopyt v Grécku je vyšší, ako sa očakávalo. Podľa Sunday Times však Grék utajeným reportérom povedal, že dopyt bol v skutočnosti veľmi nízky a množstvo vstupeniek predali s vysokým ziskom v zahraničí. Organizačný výbor v Londýne však neštandardné postupy v prípade Grécka poprel a informáciu označil za nepravdivú.

Ďalším z podozrivých má byť bývalý plavec Yoav Bruck, ktorý má poverenie predávať vstupenky v Izraeli a na Cypre. Sám však poprel obvinenia, že reportérom Sunday Times ponúkal najlepšie miesta na atraktívnu disciplínu olympiády - finálový beh na 100 metrov. "Reportáž je plná lží a do neba volajúcich výmyslov," povedal Bruck pre izraelskú televíziu Channel 2. "Tvrdím, že sme čistí. Nepredali sme nič, čo sme nemali povolené," dodal.

Greg Harney, manažér cestovnej kancelárie Cartan Tours a bývalý vysoký predstaviteľ Amerického olympijského výboru mal zase reportérom v utajení radiť, ako majú nelegálne vstupenky ukrývať.

MOV o týchto podozreniach upozornil aj nezávislú etickú komisiu výboru. "MOV okamžite po získaní informácie o obvineniach zvolal mimoriadne zasadnutie výkonného výboru a vykonal prvé kroky. Zvolal etickú komisiu a požiadal o predloženie všetkých dôkazov o prípadných porušeniach pravidiel tejto komisii," uvádza sa vo vyhlásení MOV.

"MOV neberie tieto obvinenia na ľahkú váhu. Ak sa dokáže porušenie pravidiel, organizácia proti vinníkom zakročí. Národné olympijské výbory sú autonómne organizácie, ale ak sa obvinenia potvrdia, MOV nebude váhať ani s najtvrdšími sankciami."

V máji rezignoval na svoju funkciu generálny sekretár Ukrajinského olympijského výboru Volodymyr Geraščenko po obvineniach, že ponúkal na čiernom trhu vstupenky na londýnske hry. OH v Londýne sa začnú 27. júla.