Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Dnes nastúpia proti sebe silná Brazília a čierny kôň turnaja Belgicko

Na snímke futbalista Neymar. Foto: TASR/AP

Brazílčania na čele s Neymarom sa chcú prebojovať do prvého finále za posledných 16 rokov.

Kazaň 6. júla (TASR) - V druhom štvrťfinále tohtoročných majstrovstiev sveta vo futbale proti sebe nastúpia rekordní päťnásobní šampióni z Brazílie a čierny kôň turnaja Belgicko. V piatok o 20.00 SELČ v Kazani to bude aj súboj najlepšej ofenzívy proti jednej z dvoch najlepších obrán na turnaji v podaní "kanárikov".

Brazílčania na čele s Neymarom sa chcú prebojovať do prvého finále za posledných 16 rokov. Do štvrťfinále sa dostali siedmykrát v rade, keď vyradili Mexiko 2:0. Stredoameričania proti favoritovi statočne bojovali, no zlomili ich góly Neymara a Roberta Firmina. "Selecao" tak dosiahlo osem čistých kont v posledných deviatich dueloch a z ťahá 15-zápasovú sériu bez prehry.

V tomto ohľade je na tom Belgicko ešte lepšie, z posledných 23 stretnutí neprehralo ani raz. Navyše, v osemfinále sa stalo prvým tímom za posledných 48 rokov, ktorý dokázal otočiť zápas vyraďovacej fázy zo stavu 0:2. "Červení diabli" prehrávali s Japonskom o dva góly ešte v 68. minúte, no za ďalších päť vyrovnali vďaka hlavičkám Jana Vertonghena a Marouanea Fellainiho a v záverečných sekundách rozhodol po rýchlom brejku Nacer Chadli.

Aj Brazíliu chcú potrápiť najmä svojou ofenzívnou silou, v štyroch dueloch dali dokopy už 12 gólov, no "kanárici" inkasovali v rovnakom počte len jediný. Takú bilanciu má na turnaji okrem nich len Uruguaj. Navyše, Brazílčania vyhrali posledné tri zápasy nad Belgickom, naposledy však ešte v roku 2002.

Brazílčania dovolili svojim súperom v štyroch dueloch iba päť striel na svoju bránku, čo sa im podarilo ako jediným na turnaji. Základom zónovej defenzívy je stopérska dvojica Thiago Silva a Miranda, na krajoch v poslednom zápase nastúpili Fagner a Filipe Luis, ktorí sa ako náhradníci za zranených spoluhráčov zhostili svojich úloh na jednotku. V piatok nenastúpi vykartovaný štítový stredopoliar Casemiro. Nahradiť by ho mal Fernandinho z Manchestru City. Stále je otázny štart krajného obrancu Marcela a krídelníka Douglasa Costu.

"Strážime sektory, nehráme osobnú obranu. Nebeháme dookola a berieme si jednotlivých hráčov. Naopak, agresívne bránime každý sektor ihriska a práve preto blokujeme toľko veľa striel a centrov," prezradil defenzívny recept tréner "kanárikov" Tite.

Na druhej strane ihriska je jasný líder Neymar, proti Mexiku jeden gól dal a druhý pripravil. "Nemôžeme si dovoliť žiadne chyby. Ak pustíme Brazíliu do šancí, využijú ich. Myslím si, že to bude najlepší zápas turnaja. Vieme, čoho sme schopní, ale Brazílčania sú favoriti. No je to náš vysnený zápas, naši hráči sa preň narodili," povedal tréner Belgicka Roberto Martínez.

Stretnutie Brazília - Belgicko sa začne v piatok 6. júla o 20.00 SELČ na štadióne v Kazani, v priamom prenose ho odvysiela RTVS na Jednotke. Hlavný rozhodca je Milorad Mažič zo Srbska. Víťaz duelu sa v semifinále stretne s lepším zo súboja medzi Uruguajom a Francúzskom.

Štvrťfinále:

BRAZÍLIA - BELGICKO, piatok 6. júla, 20.00 SELČ, Kazaň (Kazaň Aréna)

Hlavný rozhodca: Milorad Mažič (Srb.)

Predpokladané zostavy:

Brazília: Alisson - Fagner, Thiago Silva, Miranda, Filipe Luis/Marcelo - Fernandinho, Paulinho - Willian, Coutinho, Neymar - Gabriel Jesus

Belgicko: Courtois - Vertonghen, Kompany, Alderweireld - Witsel, De Bruyne, Chadli, Meunier - Fellaini, Hazard - Lukaku