Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

Na zraze SR pred Poľskom chýbali traja hráči, kapitán bude Hamšík

Trénerská dvojica slovenskej futbalovej reprezentácie SR Michal Hipp (vpravo) a Stanislav Griga Foto: TASR/Michal Svítok

Chýbali stopér Kornel Saláta, stredopoliar Marek Hamšík a útočník Stanislav Šesták.

Bratislava 22. mája (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia sa zišla na utorňajšom zraze v Bratislave pred prípravnými zápasmi s Poľskom (26. mája v Klagenfurte) a Holandskom (30. mája v Rotterdame) takmer v kompletnom zložení, chýbali akurát stopér Kornel Saláta, stredopoliar Marek Hamšík a útočník Stanislav Šesták. Európske ligové súťaže, v ktorých pôsobia slovenskí reprezentanti, sa skončili už dávnejšie, resp. minulý víkend a tak nič nebránilo tomu, aby mohol nový trénerský tandem Stanislav Griga - Michal Hipp privítať v Hoteli Holiday Inn 15 z 20 nominovaných.

Hráči sa po krátkom zvítaní pobrali na izby, kde sa prezliekli do športového výstroja a neskôr čelili otázkam novinárov. Po dlhšom čase sa na zraze objavili Dušan Švento či Karim Guédé, zo stabilných opôr chýbajú zranení Radoslav Zabavník, Martin Škrtel a Róbert Vittek. Utorňajší program pokračoval tréningom na Rapide a skončil sa večerou, rovnako aj v stredu doobeda čakal na hráčov tréning a na druhý deň už presun do Rakúska. "So Salzburgom mám za sebou vynikajúcu sezónu, získali sme double a postúpili sme zo skupinovej fázy v Európskej lige na úkor Paríža St. Germain. Už mám toho síce dosť, odohral som v tejto sezóne možno aj 50 zápasov, ale reprezentovať je pre mňa vždy česť a rád som sem prišiel," vyhlásil Švento.

Foto: TASR/Martin Baumann
"Hovoríme o prípravnom zápase, v ktorom si chceme vyskúšať nových hráčov. Chceme vidieť hráčov, ktorí doposiaľ neboli lídrami. Uvidíme, ako si s touto úlohou poradia Hubočan, Kucka, Čech či Hološko. Výsledky sú pre nás dôležité, lebo idú do sveta, ale dôležitejšie je vidieť v akcii širší výber hráčov. V tomto dvojzápase bude kapitánom Marek Hamšík," povedal Griga. Štyria reprezentanti po príchode na zraz hlásili zdravotné problémy - konkrétne Vladimír Weiss, Miroslav Stoch, Michal Breznaník, Kamil Kopúnek a budú v intenzívnej opatere lekárov. Štart Weissa je podľa jeho vlastných slov málo pravdepodobný, Stoch proti Poliakom určite nenastúpi. "Ja mám problémy s kolenom prakticky už dva-tri mesiace, ale dúfam, že proti Holandsku budem môcť nastúpiť, lebo pre mňa to bude špeciálny zápas, keďže som v tej krajine pôsobil. Mám sa hlásiť v pondelok na zraze. Uvidíme, čo dovtedy so mnou urobia lekári," povedal Stoch.

Slováci v tomto roku odohrali jediný zápas prípravného charakteru, 29. februára v Burse zdolali domáce Turecko 2:1 exportnými gólmi mladých krídelníkov Vladimíra Weissa a Miroslava Stocha. Po dvojzápase so spoluorganizátorom EURO 2012 a s úradujúcim vicemajstrom sveta čaká na Slovensko ďalší prípravný súboj v Dánsku (15. augusta v Odense), ktorý bude generálkou na jesenný cyklus kvalifikácie MS 2014. V nej štartujú Slováci septembrový blok v Litve (7.9.) a doma privítajú Lichtenštajnsko (11.9.). Ďalšími súpermi sú Grécko, Bosna a Hercegovina a Lotyšsko.

Štadión Wörthersee v Klagenfurte už slovenskí futbalisti dôverne poznajú, v sobotňajšom prípravnom zápase s Poľskom sa na ňom predstavia už tretíkrát v priebehu dvoch rokov. V máji 2010 tam remizovali v príprave pred MS 2010 s Kamerunom 1:1, vlani v auguste tiež v priateľskom meraní síl zvíťazili nad domácim Rakúskom 2:1.

Útočník Filip Hološko si do tretice želá priaznivý výsledok: "Verím, že nám Klagenfurt aj tentoraz prinesie šťastie. Doteraz nám vždy prial, hrá sa tam dobre, je tam pekný a moderný štadión," tvrdí stabilný člen reprezentačnej ekipy. Duel s "orlicou" ako aj ten stredajší v Rotterdame s Holandskom sa hrajú v nevďačnom posezónnom termíne. Pre súperov slovenského tímu ide o prípravu na EURO 2012, no namiesto užívania si voľna ešte musia zverenci trénerského tandemu Stanislav Griga - Michal Hipp vyžmýkať zo seba zvyšky síl, ktoré v nich po náročnej sezóne zostali. "Pre mňa je česť hrať za reprezentáciu. Ešte nemôžeme myslieť na dovolenky a chceme odohrať dva dobré zápasy, ktoré sú pre nás vhodnou prípravou na kvalifikáciu MS," povedal pre TASR Hološko.

Útočník Besiktasu Istanbul nebol so sezónou v tureckom klube spokojný, tím s majstrovskými ambíciami skončil v lige až na 4. mieste a Hološko si preto chce napraviť chuť v národnom tíme. "V závere sezóny sa mne osobne darilo a verím, že na to nadviažem aj v slovenskom drese. Motivácia odovzdať dobrý výkon je vždy, aj keď pre Poliakov to bude zrejme dôležitejší zápas, lebo majú v kádri viac hráčov, ktorí sa budú chcieť ukázať a zabojovať o miesto v tíme pre európsky šampionát. Určite príde aj veľa poľských fanúšikov, ktorí sú prinajmenšom takí hluční ako tureckí, sú to takí futbaloví blázni..." dodal Hološko, ktorého potešilo, že kormidlo reprezentácie prevzali Griga s Hippom. "Oboch veľmi dobre poznám. Mišo Hipp je dlhoročným asistentom v reprezentácii a Stano Griga ma trénoval v Liberci. Myslím si, že sú to tréneri na správnom mieste. Verím, že nás pripravia tak, aby sme uspeli v kvalifikácii MS a postúpili do Brazílie. Akú taktiku nám naordinujú, zatiaľ neviem, ale Stano Griga bol bývalý výborný útočník a je vyznávačom ofenzívneho futbalu. Dokázal to aj v Senici, ktorú opäť vytiahol na vrchné poschodia slovenskej ligy," dodal Hološko.

Nominácia SR na prípravné zápasy s Poľskom (26. mája) a Holandskom (30. mája):

Brankári: Ján Mucha (FC Everton/Angl.), Dušan Perniš (Dundee United/Škót.)

Obrancovia: Peter Pekarík (Kayserispor/Tur.), Kornel Saláta (FK Rostov/Rus.), Tomáš Hubočan (Zenit Petrohrad/Rus.), Marek Čech (Trabzonspor/Tur.), Ľubomír Michalík (Carlisle United/Angl.)

Stredopoliari: Michal Breznaník (Slovan Liberec/ČR), Kamil Kopúnek (Slovan Bratislava), Juraj Kucka (FC Janov/Tal.), Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.), Vladimír Weiss (Espaňol Barcelona/Špa.), Miroslav Stoch (Fenerbahce Istanbul/Tur.), Roman Procházka (Spartak Trnava), Dušan Švento (Red Bull Salzburg/Rak.), Karim Guédé (SC Freiburg/Nem.)

Útočníci: Filip Hološko (Besiktas Istanbul/Tur.), Marek Bakoš (Viktoria Plzeň/ČR), Stanislav Šesták (Bursaspor/Tur.), Erik Jendrišek (SC Freiburg/Nem.)



Náhradníci:

Brankári: Dušan Kuciak (Legia Varšava/Poľ.), Marián Kello (Heart of Midlothian/Škót.)

Hráči v poli: Csaba Horváth (Zaglebie Lubin/Poľ.), Jozef Piaček (MŠK Žilina), Ľubomír Guldan (Ludogorec Razgrad/Bulh.), Boris Godál (AS Trenčín), Marek Sapara (Gaziantepspor/Tur.), Tomáš Kóňa (FK Senica), Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Tomáš Hučko (Dukla Banská Bystrica), Michal Ďuriš (Viktoria Plzeň/ČR), Ivan Lietava (Dukla Praha/ČR)


Futbal: Na zraze SR pred Poľskom chýbali 3 hráči, Griga: "Hamšík bude kapitán"



Tu bude player



Futbal: Vladimír Weiss ml.: Na prípravné zápasy sa všetci tešíme



Tu bude player