Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Najúspešnejšou vo VŠC Dukla je biatlonistka Kuzminová

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová. Foto: TASR/AP

V kategórii Najúspešnejší športovci jednoznačne najviac zarezonovali v olympijských disciplínach úspechy Anastasie Kuzminovej.

Banská Bystrica 15. novembra (TASR) - Najúspešnejšou športovkyňou vo Vojenskom športovom centre Dukla sa stala v roku 2018 biatlonistka Anastasia Kuzminová. Za jej piedestálom sa prejavila najmä zlatá medaila na ZOH v Pjongčangu, ku ktorej pripojila dve strieborné. V neolympijských športoch si najväčšie uznanie zaslúžila Paulína Fialková vďaka dvom vzácnym kovom na MS v letnom biatlone. Laureátov VŠC Dukla slávnostne vyhlásili v Aule Slovenskej zdravotníckej univerzity v Banskej Bystrici.

V kategórii Najúspešnejší športovci jednoznačne najviac zarezonovali v olympijských disciplínach úspechy Anastasie Kuzminovej, ktorá okrem olympijského vavrínu sa dvakrát prebojovala na strieborné stupne a v seriáli Svetového pohára skončila v konečnom hodnotení na 2. mieste, navyše výnimočné výsledky ozdobila dvoma malými glóbusmi za prvenstvá v šprinte a stíhačke, v sezóne dovedna v pretekoch SP zvíťazila päťkrát. Až za ňu sa zaradili druhý v poradí vodný slalomár Alexander Slafkovský a tretí chodec Matej Tóth. V top desiatke sa umiestnila na 7. priečke karatistka Miroslava Kopúňová, aj keď jej bronz na MS v Madride nestihla trénerská rada zohľadniť. Hlavne preto ju ocenili osobitnou cenou navyše.

"Samozrejme, teší ma, že som nadviazala na tradíciu," reagovala na piedestál Anastasia Kuzminová. "Vojenské športové centrum Dukla a ministerstvo obrany sa zaslúžili výraznou mierou o moje úspechy a výsledky. Som rada, že vedia oceniť nielen mňa, ale aj ostatných. Pri takýchto vyhláseniach sa prejavuje úspešnosť Dukly a jej úspešnosť ako víťazného tímu. Tento rok bol najúspešnejší rok mojej kariéry, no aj pri predchádzajúcich úspechoch som zažila krásne chvíle."

Alexander Slafkovský už intenzívne myslí na to, ako zdokonaliť prípravu. "Dva týždne som bol po sezóne vyslovene otec, potom som už nabehol na zimnú prípravu. Vrátil som sa k plávaniu, ešte som chodil na vodu a liezol v prírode. Už v sobotu vypínajú u nás v Liptovskom Mikuláši kanál, chystám si skialpinistickú výstroj a pôjdem na hory. Celý rok bol pre mňa dosiaľ najvyrovnanejší, dvíhal som ruky od radosti po víťazstvách v pretekoch Svetového pohára a výsledky boli fantastické. Vyhral som ho aj celkove, o to silnejšie boli emócie. Teraz rozširujem svoj tím okolo seba z odborníkov, to bude asi najväčšia novinka v príprave, s tréningami na mieru šitými každý jeden deň."

Matej Tóth sa stal dva dni predtým najlepším atlétom Slovenska. "Veľmi si cením takéto uznania, pred dvoma dňami som na vyhlásení atléta spomínal, že ankety sú krásne, potešia, príjemne zhodnotia sezónu, no nie sú pre nás motivácia. Vážime si ich a dúfam, že všetkých potešíme ešte ďalšími výsledkami. Zažil som krásny rok, vrátil sa na pozitívnu víťaznú vlnu, a to je úžasný pocit, keď potešíte celé Slovensko."

Minister obrany SR Peter Gajdoš vyzdvihol úsilie, aké zo seba vydávajú všetci športovci strediska. "Svet športu býva nevyspytateľný, jeden deň ste na vrchole, davy vás milujú, no druhý deň, keď sa vám nedarí, zostane pri vás len zopár skalných fanúšikov. Súčasťou života sú víťazstvá a prehry, tí skutoční víťazi sa čiastkového zlyhania neboja, pretože vedia, že aj prehry treba zvládnuť na ceste za celkovým úspechom. Tento večer patrí každému, kto drel celý rok na to, aby dosiahol na stupienok víťazov. Za vami stoja skvelé tímy na čele s trénermi, preto poďakovanie patrí každému z vás, ktorí zo seba vydávajú maximum, aby o Slovensku bolo vo svete počuť."

V neolympijských športoch najväčšiu pozornosť u víťaznej Paulíny Fialkovej vyvolali jej dve medaily, zlatá a strieborná na MS v letnom biatlone v Novom Měste na Moravě.

Na slávnostnom vyhlásení dekorovali nielen najlepších športovcov rezortu obrany za rok 2018, ale do Siene slávy Dukly uviedli aj ďalšie významné mená z histórie najúspešnejšieho strediska vrcholového športu na Slovensku, tentoraz Vendelína Kvetana a Petra Benedika.

Športovci VŠC Dukla Banská Bystrica získali počas roka až doteraz 29 medailí na svetových a európskych podujatiach. Najväčšie úspechy športovcov a trénerov, rovnako ako aj zásluhy ďalších významných osobností ocenili počas slávnostného večera v štrnástich kategóriách. Úspechy armádnych športovcov vyzdvihol riaditeľ strediska Roman Benčík: "Rok 2018 bol pre VŠC Dukla opäť úspešný, cieľ sme prekročili o dve medaily a vybojovali ich dovedna 29. Najviac nás teší, že sme ho prekročili aj na zimných olympijských hrách v Pjongčangu zásluhou našej Nastenky s tromi vzácnymi kovmi."


Najlepší športovci Dukly za rok 2018


Olympijské športy: 1. Anastasia Kuzminová - biatlon, 2. Alexander Slafkovský - vodný slalom, 3. Matej Tóth - atletika, 4. Dorota Balciarová - karate, 5. Petra Vlhová - zjazdové lyžovanie, 6. Paulína Fialková - biatlon, 7. Miroslava Kopúňová - karate, 8. Monika Škáchová - vodný slalom, 9. Karol Samko - vzpieranie, 10. Peter Gelle - rýchlostná kanoistika

Neolympijské športy: 1. Paulína Fialková - letný biatlon, 2. Marián Jung - vodný motorizmus, 3. Matej Kováč - vzpieranie

Juniori: 1. Lucia Valová - rýchlostná kanoistika, 2. Monika Škáchová - vodný slalom, 3. Jakub Grigar - vodný slalom a Tomáš Kósa - karate

Kolektívy: biatlonistky Paulína Fialková, Anastasia Kuzminová, Terézia Poliaková, Ivona Fialková

Objav roka: Milan Fraňa - rýchlostná kanoistika

Tréner roka: Daniel Kuzmin - biatlon

Sieň slávy Dukla: Vendelín Kvetan (tréner cyklistiky), Peter Benedik (tréner futbalu)