Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Bývalého trénera NHL G. Jamesa odsúdili za zneužívanie mladistvých

Bývalý hokejový tréner prichádza na súd.Foto: TASR/AP

Graham James pôsobil v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch v juniorskej súťaži v západnej Kanade a osobne sa staral o viacero talentov vo veku 15 až 20 rokov.

Winnipeg 20. marca (TASR) - Bývalý kanadský hokejový tréner Graham James strávi dva roky vo väzení za to, že v minulosti sexuálne zneužíval niekdajšieho hviezdneho hráča zámorskej NHL Thea Fleuryho a ďalšieho hokejistu.

James pôsobil v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch v juniorskej súťaži v západnej Kanade a osobne sa staral o viacero talentov vo veku 15 až 20 rokov.

Aj Todd Holt bol obeťou chúťok bývalého trénera.
Foto: TASR/AP
Medzi jeho obeťami bol nielen Fleury, ale i jeho bratranec Todd Holt, oboch zneužíval v dvoch odlišných obdobiach - Fleuryho v rokoch 1983 až 1985 a Holta od 1989 do 1994.

"V mladom veku som bol obeťou zneužívania vyše 150-krát dospelou osobou, ktorej moja rodina úplne dôverovala," uviedol Fleury minulý mesiac vo vyhlásení, ktoré pred porotou prečítala žalobkyňa Colleen Duffová.

V systéme kanadského hokeja je bežné, že mladí hráči bývajú v hosťovských rodinách aj niekoľko rokov. James presvedčil Fleuryho rodinu, aby v jeho dome mladík prespával pod zámienkou dozoru na príprave v škole. Tréner tiež zahŕňal hráčov peniazmi, darmi a letnými výletmi napríklad do Disneylandu, kde ich zneužíval pod hrozbou, že bez neho nemajú šancu presadiť sa v profesionálnom hokeji.

Už v roku 1997 dostal James trest odňatia slobody na tri a pol roka za zneužívanie ďalších dvoch hokejistov. Štátna prokuratúra žiadala pre kouča až šesťročný trest, jeho obhajca Evan Roitenberg iba 12 až 18-mesačný podmienečný rozsudok.