Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Odovzdanie MS 2010 JAR sa potápa do korupčného bahna

Odchádzajúci prezident FIFA Joseph Blatter. Foto: TASR/AP

Správy z Juhoafrickej republiky neveštia nič dobré pre odstupujúceho prezidenta Josepha Blattera.


Zürich 7. júna (TASR) - Pribúdajúce detaily naznačujú korupčné praktiky v súvislosti s odovzdávaním futbalových MS 2010 Juhoafrickej republike.

"Bez komentára," reagoval v nedeľu na najnovšie medializované informácie hlavný stan Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v Zürichu.

Správy z Juhoafrickej republiky neveštia nič dobré pre odstupujúceho prezidenta Josepha Blattera. Generálny sekretár FIFA Jerome Valcke sa v roku 2007 vlády v Kapskom meste spýtal, kedy môžu počítať s platbou vo výške desiatich miliónov amerických dolárov v prospech konfederácie CONCACAF.

Podľa juhoafrického denníka Sunday Times, ktorý cituje agentúra dpa, Valcke v správe poukázal na to, že Blatter a vtedajšia hlava štátu o platbe diskutovali.

Práve v súvislosti s touto kontroverznou platbou sa po prvý raz spomína meno 79-ročného Švajčiara. Americkí vyšetrovatelia tvrdia, že poslúžila na úplatky pre funkcionárov FIFA. Federácia však trvá na svojom stanovisku, že 10 miliónov USD slúžilo ako legálny prostriedok na podporu futbalu v Strednej Amerike.

Britský The Sunday Times zverejnil tajnú videonahrávku, na ktorej bývalý člen exekutívy FIFA Ismail Bhamjee tvrdí, že v hlasovaní jej členov získalo viac hlasov Maroko. Vyplynulo to podľa jeho slov z rozhovorov funkcionárov po hlasovaní. Potom však Blatter vytiahol z obálky lístok s menom jeho favorita, Juhoafrickej republiky.

Muž z Bostwany však nie je práve najdôveryhodnejším svedkom. Pred MS 2006 ho poslali domov po tom, čo ilegálne predával vstupenky a pred hlasovaním o MS 2010 ho suspendovali pre podozrenia z podplácania. Na videu rozpráva o korupčných praktikách svojich kolegov. Maroko ponúklo africkým delegátom 300.000 dolárov, Jack Warner však vzal vyššiu ponuku z Juhoafrickej republiky.