Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Šport

Olympijský oheň dorazil do Francúzska, pochodeň prevzal Manaudou

Na snímke trojsťažňová plachetnica Belem, ktorá prináša olympijský oheň z Grécka, pláva do starého prístavu vo francúzskom Marseille v stredu 8. mája 2024. Olympijský oheň v stredu dorazil do Francúzska. Foto: TASR/AP

Na slávnosti bol prítomný aj francúzsky prezident Emmanuel Macron či šéf organizačného výboru Tony Estanguet.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Marseille 9. mája (TASR) - Olympijský oheň začal deň po príchode do Francúzska v prístavnom meste Marseille svoju púť krajinou usporiadateľa OH 2024. Pochodeň si pred tamojšou katedrálou prevzal bývalý francúzsky futbalista Basile Boli a po svojom úseku ju odovzdal 83-ročnej Colette Cataldovej. Štafeta ukončila prvý deň na štadióne Stade Velodrome, ktorý je domovom miestneho futbalového klubu Olympique Marseille.

Štafetu s pochodňou sledovali vo štvrtok v uliciach Marseille desiatky tisícov divákov vrátane miestneho arcibiskupa Jeana-marca Avelinea. "Bolo to niečo fantastické, skutočne sa mi rozbúchalo srdce. Je to olympijský plameň, symbol športu a vzájomného spolužitia," uviedol Boli podľa agentúry AFP.

Prvý zo 78 dní štafety s pochodňou má silnú futbalovú pečať, keďže medzi nosičmi bol aj držiteľ Zlatej lopty z roku 1991 Jean-Pierre Papin a bývalý útočník Didier Drogba. Niesol ju aj bývalý francúzsky basketbalista a hráč NBA Tony Parker spolu s lyžiarom Cyprienom Sarrazinom, ktorý plameň odovzdal ukrajinskej gymnastke Marii Vysočanskej. Dvadsaťjedenročná športovkyňa, ktorej otec bojuje na fronte proti ruskej invázii, bola "kapitánka" kolektívnej štafety 28 športovcov. Po jednom zástupcovi mali všetky krajiny Európskej únie. "Štafeta je spôsobom, ako zdôrazniť našu solidaritu s Ukrajinou," uviedla francúzska ministerka športu Amelie Ouedaová-Casteraová.

Olympijský oheň dorazil do Francúzska v stredu, pochodeň v Marseille prebral ako prvý plavec Florent Manaudou. Ceremoniál sledoval približne 150-tisícový dav a bol prvou veľkou skúškou pre organizátorov a bezpečnostné zložky pred OH v Paríži. Prenesenie ohňa do Marseille z gréckej Olympie odštartovalo 12.000 kilometrov dlhú štafetu s pochodňou cez Francúzsko a vzdialené zámorské územia. Priviezla ho historická loď Belem, ktorá absolvovala 12-dňovú cestu z Grécka a jej príchod sprevádzalo viac ako tisíc ďalších lodí. OH v Paríži sa začnú 26. júla otváracím ceremoniálom na rieke Seina a budú trvať do 11. augusta.