Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Pavol SEDLÁK: Zbožňujem Modriča, titul majstra sveta prajem Chorvátom

Niekdajší futbalový stredopoliar Pavol Sedlák v štúdiu TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Pred pár dňami prijal pozvanie do štúdia TABLET.TV niekdajší vynikajúci stredopoliar Pavol Sedlák. Porozprávali sme sa s ním nielen o MS v Rusku, ale aj o súčasnom Slovane, ktorého je odchovancom.

Bratislava 14. júla (Teraz.sk) – Vo finále tohtoročných MS budú v nedeľu podvečer (17.00 h) proti sebe stáť chorvátski a francúzski futbalisti. V prípade zverencov trénera reprezentácie krajiny galského kohúta Didiera Deschampsa to až také prekvapenie nie je, no nad účasťou Balkáncov v ňom nepolemizovali pred štartom šampionátu ani tí najväčší optimisti. V televíznom štúdiu TABLET.TV sme sa o záverečnom turnaji v Rusku porozprávali s niekdajším vynikajúcim stredopoliarom Pavlom Sedlákom, no neobišli sme ani tému slovenskej reprezentácie, jeho belasú minulosť či súčasný Slovan Bratislava, ktorého je odchovancom a stále ho má hlboko v srdci.

Na svetovom šampionáte potvrdili svoju dominanciu tímy zo starého kontinentu. Svedčí o tom fakt, že do štvrťfinále sa ich prebojovalo až šesť, pričom následné semifinále už bolo len čisto európske. „Pred každými MS sa očakáva, že Brazília alebo Argentína by to mohli a mali dotiahnuť ďaleko, možno až do finále, no tento rok to ani jednému z nich nevyšlo. Semifinále zložené výsostne z európskych mužstiev potvrdzuje, že tím je prvoradý a ak hrá dobre celé mužstvo, potom hrajú dobre a vyniknú aj jednotlivci. V neposlednom rade treba povedať, že futbalová kvalita je z prevažnej časti koncentrovaná v Európe. Aj preto je postúpiť na svetový šampionát z európskej kvalifikácie omnoho náročnejšie ako z iných kontinentálnych skupín,“ zamyslel sa na úvod Pavol Sedlák.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S PAVLOM SEDLÁKOM:



Už po osemfinálových súbojoch sa museli z MS porúčať okrem iných aj favorizované celky Argentíny a Portugalska, teda reprezentácie, ktorých dresy obliekajú najlepší futbalisti sveta za uplynulých desať rokov – Lionel Messi s Cristianom Ronaldom. Bol šampionát v ďalšej fáze ich absenciou ochudobnený? „Trochu áno, veď kto by nechcel vidieť Ronalda či Messiho strielať góly... Na druhej strane to bolo možno aj dobré, do popredia sa mohli dostať iní hráči. Pre mňa osobne to až také ochudobnenie zasa nebolo, naopak, skôr by som povedal, že išlo o akési spestrenie,“ pokračoval Sedlák, ktorý fandí Messimi s Ronaldom rovnako. „Obdivujem obidvoch. Sú to naozaj hráči akoby z inej planéty. Milujem pozerať sa na Messiho, ale to, ako Ronaldo dáva góly, akoby to bola najľahšia vec na svete, je tiež niečo úžasné.“

Na jednotlivých záverečných turnajoch z posledných rokov zväčša vynikalo zopár individualít, ako napríklad Francúz Zinedine Zidane, Brazílčan Ronaldo, Nemec Miroslav Klose či niektorí ďalší. Na MS v Rusku však v tomto smere nikto až tak neohromil. Kto najviac zaujal niekdajšieho vynikajúceho stredopoliara? „Na turnaji sa predstavilo veľa vynikajúcich hráčov, je to svetový šampionát ako sa patrí. Veľmi rád sa pozerám na Chorváta Modriča, ale to isté platí aj v prípade Hazarda s De Bruynom z Belgicka. Naposledy ma zaujal aj Perišič, ktorý v súboji proti Anglicku dokázal, že je naozaj hviezdny hráč. Taktiež ma veľmi milo prekvapil jeho krajan Rebič. Stále sa je teda na čo pozerať,“ zhodnotil 38-ročný rodák z Bratislavy.

V Slovane mu chýbajú odchovanci


Do finále sa historicky prvýkrát prebojovali chorvátski futbalisti, ktorí tak prekonali aj bronzovú partiu z MS 1998 okolo takých futbalových velikánov ako boli v tom čase Davor Šuker či Robert Prosinečki. „Vo finále budem fandiť Chorvátom. Na každom poste majú obrovský talent a predvádzajú naozaj krásny futbal. Stretnutie sa začína fifty-fifty, od stavu 0:0, čiže dopadnúť to môže všelijako. Už teraz sa teším na ten krásny zápas,“ netajila niekdajšia opora reprezentačnej dvadsaťjednotky, ktorá má na konte aj dva štarty za seniorský národný tím, pričom ten premiérový absolvovala 16. júna 2000 na bratislavskom Tehelnom poli práve proti Chorvátsku.



Sedlák je odchovancom bratislavského Slovana, s ktorým sa v roku 1999 tešil zo zisku majstrovského titulu i triumfu v Slovenskom pohári. Ako vníma dnes tento klub, v ktorého radoch je už odchovancov ako šafranu. „Samozrejme, že by ma tešilo, keby v kádri belasých figurovalo viac slovenských futbalistov a odchovancov klubu, no je to vec, s ktorou neviem nijako pohnúť, neviem to zmeniť. Mrzí ma to. Ak sa totiž pozrieme do histórie, Slovan bol vždy najlepší vtedy, keď jadro tímu tvorili slovenskí hráči, medzi ktorými boli aj jeho vlastní odchovanci. Každopádne Slovan je a vždy bude klub môjho srdca,“ uzavrel Pavol Sedlák.