Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Prestupové novinky z Premier League

Premier League logo Foto: internet

V najvyššej Anglickej futbalovej súťaži došlo k niekoľkým zaujímavým prestupom a výmenám.

Londýn 2. septembra (TASR/Teraz.sk) - Priebežný súhrn prestupov v Premier League podľa športovej redakcie TASR.

Falcao sa teší na van Gaala v ManU



Anglický futbalový gigant Manchester United dotiahol sezónne hosťovanie kolumbijského útočníka Radamela Falcaa z AS Monaco. Dvadsaťosemročný útočník úspešne absolvoval v klube zdravotnú prehliadku, i keď niektoré britské médiá pôvodne mylne informovali o jeho problémoch s kolenom a zlyhaní v lekárskych testoch.

Vedenie ManU síce nestihlo skompletizovať hosťovanie Falcaa pred prestupovou uzávierkou, no dostalo výnimku a v najbližších hodinách by malo dokončiť potrebné "papierovačky". "Manchester United je potešený, že môže oznámiť, že Radamel Falcao sa pripojí k tímu na ročné hosťovanie z Monaca s opciou na prestup," uviedol klub z Old Trafford vo svojom twitterovom profile. Finančné detaily dohody zainteresované strany nezverejnili, podľa britských médií zaplatil ManU za hosťovanie Falcaa 6 miliónov libier (približne 7,5 milióna eur, pozn. red.). Oveľa väčšiu čiastku však minie na Falcaovom plate, podľa The Telegraph bude nová posila týždenne poberať 265-tisíc libier a celkovo bude klub stáť 24 miliónov libier (30 mil. eur).

Kolumbijská futbalová hviezda Radamel Falcao
Foto: TASR/AP Photo


O Juhoameričana prejavili v závere prestupového obdobia záujem funkcionári Realu Madrid ako i ďalšie popredné anglické kluby Arsenal Londýn a úradujúci majster Manchester City. Kolumbijský reprezentant, ktorý pre zranenie vynechal uplynulé MS v Brazílii, však napokon vystuží ofenzívu "červených diablov", kde bude bojovať o miesto s Waynom Rooneym či Robinom van Persiem. V 20 stretnutiach v drese Monaca nastrieľal Falcao 11 gólov, francúzsky klub za neho vlani zaplatil Atleticu Madrid 50 miliónov eur.

"Som šťastný, že môžem posilniť Manchester United. Je to najväčší klub na svete. Všetci v tíme sú presvedčení, že sa klub vráti späť na vrcholné pozície. Teším sa na spoluprácu s trénerom Louisom van Gaalom, a že budem môcť pomôcť mužstvu v tejto vzrušujúcej etape jeho klubovej histórie," povedal Falcao pre oficiálnu internetovú stránku United.

Po príchode Falcaa sa "červení diabli" zbavili dvojice útočníkov, Danny Welbeck zamieril do londýnskeho Arsenalu a Mexičan Javier Hernandez putoval na hosťovanie do Realu Madrid. "Som rád, že nás posilnil Radamel. Je to jeden z najlepších útočníkov na svete. Jeho strelecká efektivita hovorí za všetko. Keď máte možnosť získať hráča takéhoto kalibru, nemôžete túto šancu premrhať," povedal na adresu Falcaa kouč van Gaal.

Dvadsaťnásobný anglický šampión prežíva dlhé kritické obdobie, ktoré trvá už viac ako rok. United má v novej sezóne po troch kolách v tabuľke Premier League na konte len dva body za dve remízy. Nepokračuje ani v domácom pohári, keď v 2. kole utŕžil potupnú prehru 0:4 od treťoligového klubu Milton Keynes Dons.

V letnom prestupovom období pribudli do tímu okrem Falcaa aj ľaví obrancovia Luke Shaw, Marcos Rojo, defenzívny univerzál Daley Blind, stredopoliar Ander Herrera a prednedávnom sa vedeniu "červených diablov" podarilo dotiahnuť aj prestup hviezdneho Angela Di Mariu z Realu Madrid za rekordných 75 miliónov eur. Celkovo minul klub v lete na nákupy 250 miliónov dolárov.

Arsenal získal z ManU Welbecka



Vedenie anglického futbalového klubu Arsenal Londýn získalo krátko pred vypršaním prestupového termínu výraznú posilu do útoku. S konkurenčným Manchestrom United sa dohodlo na prestupe Dannyho Welbecka, ktorý podľa agentúry Reuters podpísal s "gunners" dlhodobý kontrakt.

Arsenal nezverejnil prestupovú čiastku, no podľa britských médií zaplatil "červeným diablom" za anglického reprezentanta odstupné 16 miliónov libier. "Všetci v Arsenale srdečne vítame Dannyho v mužstve a tešíme sa na jeho pôsobenie v klube," píše sa na oficiálnej webstránke londýnskeho tímu.

Na snímke vľavo hráč Bayernu Rafinh, vpravo hráč United Danny Welbeck v úvodnom zápase štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov Manchester United - Bayern Mníchov na štadióne Old Trafford v Manchestri v utorok 1. apríla 2014.
Foto: TASR/AP
Dvadsaťtriročný Welbeck, ktorý dokáže hrať na hrote útoku i krídle, by mal v Arsenale pomôcť nahradiť Francúza Oliviera Girouda, ktorý si v úvode Premier League poranil členok a po operácii bude mimo hry až štyri mesiace. Welbeckovi umožnil ManU odíť po tom, čo na Old Trafford prišiel na ročné hosťovanie kolumbijský kanonier Radamel Falcao z Monaca.

Dvadsaťtriročný Welbeck je odchovancom United, v sezóne 2012/2013 s ním slávil ligový titul. Premier League si zahral aj v drese Sunderlandu, v ktorom hosťoval v ročníku 2010/2011. Celkovo má v súťaži bilanciu 117 zápasov a 26 gólov. Na konte má aj 26 reprezentačných štartov.

Negredo z Manchestru City na hosťovanie do Valencie

Španielsky futbalový útočník Alvaro Negredo sa stal tesne pred prestupovou uzávierkou novou posilou FC Valencia. Klub Primery Division získal 29-ročného zakončovateľa na sezónne hosťovanie z tímu úradujúceho anglického majstra Manchestru City.

Ako informovala agentúra AP, súčasťou zmluvy je aj opcia na prípadný neskorší prestup hráča. Vedenie Valencie nezverejnilo finančné podrobnosti dohody.

Španielsky útočník City Alvaro Negredo
Foto: TASR/AP Photo


Negredo získal so Španielskom zlato na EURO 2012, no nezmestil sa do reprezentačného kádra na MS 2014 v Brazílii. Momentálne sa zotavuje po zlomenine priehlavkovej kosti na pravej nohe, ktorú utrpel v júlovom prípravnom stretnutí. Negredo prišiel k Citizens vlani zo Sevilly za 20 miliónov libier, no po sľubnom štarte sa jeho gólostroj zasekol a vypadol zo zostavy manchesterského klubu. V 49 zápasoch za City strelil dokopy 23 gólov, pričom okrem zisku titulu sa radoval s mužstvom aj z triumfu v Ligovom pohári.

Doyle na hosťovaní v Crystal Palace

Írsky reprezentačný útočník Kevin Doyle bude do januára pôsobiť v tíme nováčika anglickej futbalovej Premier League Crystal Palace. Do klubu prichádza na štvormesačné hosťovanie z Wolverhamptonu Wanderers.

V tíme trénera Neila Warnocka sa bude biť o miesto v útoku s Marouaneom Chamakhom, Dwightom Gayleom a Fraizerom Campbellom. Doyle od marca 2006 pravidelne reprezentuje Írsko, v najcennejšom drese si pripísal 59 štartov a 13 gólov. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

Brezovan v tretej lige s Tranmere Rovers

Kariéra slovenského futbalového brankára Petra Brezovana bude pokračovať v tretej najvyššej anglickej súťaži (League Two) v tíme Tranmere Rovers. S klubom sa podľa britských médií dohodol na spolupráci do konca sezóny.

Brankár druholigového Brighton & Hove Albionu Slovák Peter Brezovan (druhý vpravo) chytá pokutový kop domácemu hráčovi Liverpoolu Luisovi Suarezovi
Foto: TASR/AP
Tridsaťštyriročný Brezovan začal ročník vo štvrtoligovom Portsmouthe, no v klube nedostal poriadnu príležitosť a po dvoch týždňoch v ňom svoje pôsobenie predčasne ukončil. Odchovanec MŠK Iskra Petržalka chytal predtým na Britských ostrovoch aj za Swindon Town a Brighton & Hove Albion.

"Teší nás, že Peter prichádza do nášho klubu. Je to skúsený brankár, ktorý hral v Anglicku na prvoligovej i druholigovej úrovni. Zvýši konkurenciu na brankárskom poste," uviedol pre klubovú webstránku tréner Rovers Rob Edwards na adresu Brezovana.

Richardsa na hosťovanie do Fiorentiny

Anglický futbalový majster Manchester City poslal obrancu Micaha Richardsa na hosťovanie do konca sezóny do talianskeho ACF Fiorentina. Informovala agentúra Reuters.

Dvadsaťšesťročný Richards je 13-násobným anglickým reprezentantom. V kádri Citizens bol najdlhšie "slúžiacim" futbalistom, ale v posledných dvoch sezónach nedostával veľa šancí. V drese City odohral 245 zápasov a v ročníku 2011/2012 výrazne pomohol k zisku majstrovského titulu. Zahral si aj na OH 2012 v Londýne.

QPR získalo Brazílčana Sandra

Anglický futbalový klub Queens Park Rangers na konci prestupového obdobia angažoval brazílskeho stredopoliara Sandra z Tottenhamu Hotspur. Informovala agentúra Reuters, podľa ktorej ide o trojročnú zmluvu, no nešpecifikovala výšku prestupovej sumy.

Tréner QPR Harry Redknapp 25-ročného futbalistu dobre pozná, keďže ho práve do Spurs pred štyrmi rokmi kúpil. Sandro má na konte 17 štartov za brazílsku reprezentáciu a Redknapp má z jeho príchodu veľkú radosť. "Sandro je hotový hráč a je špičkový profesionál. Je to pre nás fantastická posila. Nemôžem byť spokojnejší. Chceli sme ho celé leto, v Tottenhame ho prezývali 'Beštia', prinesie energiu, agresivitu, kvalitu aj silu. Fanúšikovia Spurs ho mali veľmi radi, som si istý, že ho budú mať aj priaznivci QPR," povedal tréner QPR.

Sandro na White Hart Lane odohral 106 zápasov. V klube bude opäť hrávať aj chorvátsky reprezentant Niko Kranjčar, ktorý v ňom v minulej sezóne hosťoval z Dynama Kyjev.

Ben Arfa posilnil Hull City

Francúzsky futbalový reprezentant Hatem Ben Arfa odchádza z anglického klubu Newcastle United na hosťovanie do konca sezóny k rivalovi z Premier League AFC Hull City. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dvadsaťsedemročný stredopoliar, respektíve krídelník bol preradený do rezervného tímu Newcastlu po tom, čo ho tréner Alan Pardew kritizoval za nedostatok profesionalizmu. V Hulle ho vítajú ako cennú posilu. "Hatem je skvelá akvizícia, do našej ofenzívy prinesie potrebnú iskru. Tešíme sa na jeho pôsobenie v klube," uviedol na adresu Ben Arfu tréner Hullu Steve Bruce.

Ben Arfa má na konte 13 štartov v drese francúzskej reprezentácie. Do Newcastlu prišiel v roku 2011 z Marseille, pričom za "straky" odohral 86 zápasov, v ktorých 14-krát skóroval.

Káder Southamptonu vystužili Belgičan Alderweireld a Senegalčan Mane

Anglický futbalový klub FC Southampton posilnili belgický reprezentačný obranca Toby Alderweireld a senegalský krídelník Sadio Mane. Informovala agentúra Reuters.

Dvadsaťpäťročný Alderweireld prišiel na hosťovanie do konca sezóny z tímu španielskeho majstra Atletico Madrid, 22-ročný Mane podpísal kontrakt na 4 roky po tom, ako prestúpil z rakúskeho Red Bull Salzburg bez špecifikovania finančných podrobností.

Alderweireld, ktorý môže hrať na poste stopéra aj pravého obrancu, je 37-násobným reprezentantom Belgicka. Mane, ktorý si zahral aj na OH 2012 v Londýne, reprezentoval Senegal v 15 zápasoch. Podľa holandského trénera Southamptonu Ronalda Koemana sa o Maneho zaujímalo viacero európskych klubov.

Dánsky reprezentant Kvist zo Stuttgartu do druholigového Wiganu

Dánsky reprezentačný stredopoliar William Kvist už nebude hrávať za nemecký futbalový klub VfB Stuttgart, ktorý ho uvoľnil do anglického druholigového Wigan Athletic. Informovala o tom agentúra DPA.

Dvadsaťdeväťročný Kvist v druhej polovici minulej sezóny hosťoval vo VfB z FC Fulham. Podrobnosti prestupu zainteresovaní nezverejnili. Kvist prišiel do Stuttgartu v roku 2011 z FC Kodaň, za bundesligistu odohral 68 ligových zápasov.