Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Rozhodca J. PAVLÍK: Neymarovi by už nedohováral, riešil by to kartami

Slovenský futbalový rozhodca Jozef Pavlík v štúdiu TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Tohtoročné MS vo futbale sa pomaly blížia do finále, a tak sme sa v štúdiu TABLET.TV porozprávali s futbalovým rozhodcom Jozefom Pavlíkom. Ten nám na svetový šampionát ponúkol aj iný pohľad.

Bratislava 7. júla (Teraz.sk) – Futbalové MS v Rusku sa pomaly blížia k svojmu vyvrcholeniu, pričom ich doterajší priebeh priniesol z rôznych uhlov pohľadu viacero zaujímavostí. Do televízneho štúdia TABLET.TV sme si tentoraz pozvali jedného z najlepších slovenských rozhodcov Jozefa Pavlíka, s ktorým sme sa porozprávali o jeho favoritoch na titul, kamerovom systéme VAR, ktorý má na svetovom šampionáte premiéru, arbitroch na záverečnom turnaji, simulovaní hráčov na čele s Brazílčanom Neymarom, ale aj o jeho bohatej kariére s píšťalkou v ruke, či o manželstve s taktiež futbalovou rozhodkyňou Petrou.

Jozef Pavlík je síce arbiter a dlhé roky patrí vo svojom fachu k najlepším na Slovensku, no svetový šampionát si pravidelne vychutnáva predovšetkým ako futbalový fanúšik. „V prvom rade sa snažím na jednotlivé zápasy pozerať ako divák, ale priznám sa, že sa to nedá nesledovať aj očami rozhodcu. Ak by som mal jednou vetou zhodnotiť výkony arbitrov, tak by som to zhrnul asi tak, že im to ide celkom dobre, k čomu im výrazným spôsobom dopomáha aj kamerový systém VAR. V prípade tímov, ma najviac prekvapili skoré vypadnutia Argentíny, Španielska či Portugalska. Na druhej strane som rád, že sa do štvrťfinále prebojovalo až šesť európskych celkov, a taktiež ma potešila herná úroveň turnaja. A komu by som doprial titul majstra sveta? Chorvátom alebo Belgičanom,“ povedal Jozef Pavlík ešte pred štvrťfinálovými súbojmi.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S JOZEFOM PAVLÍKOM:



Na tohtoročných MS v Rusku má premiéru spomínaný kamerový systém VAR, ktorý v doterajšom priebehu už neraz prinútil hlavných arbitrov zmeniť svoje pôvodné rozhodnutie. „Skôr než tento systém uviedli do života, viedli sa dlhé polemiky, ako to bude celé fungovať, či sa nebude kúskovať hra a podobne. Čo mám informácie, funguje to tak, že do osemnástich-dvadsiatich sekúnd by mali dať hlavnému rozhodcovi pokyny tí, ktoré pri VAR-e sedia. Aj to však iba v niektorých prípadoch. Konkrétne ide o priestupky v pokutovom území, po ktorých má byť nariadená jedenástka, alebo ju rozhodca nesprávne odpíska. Taktiež, ak ide o situácie, kedy má byť vylúčený hráč priamo červenou kartou, teda nie po druhej žltej, alebo bol dosiahnutý gól po predchádzajúcom porušení pravidiel. Každopádne, konečné rozhodnutie je vždy na hlavnom arbitrovi,“ ozrejmil 44-ročný rodák z Bratislavy, podľa ktorého slov by sa táto novinka mala v dohľadnej dobe objaviť aj v našej najvyššej súťaži.

Nemenej diskutovanou témou počas MS sú samotní rozhodcovia. Na šampionát v Rusku nominovala FIFA 36 hlavných arbitrov a 63 asistentov zo 46 krajín sveta. Zaujímavosťou pritom je, že Anglicko, ako kolíska futbalu, nemá v Rusku ani jedného, no naopak, medzi mužmi s píšťalkou nechýbajú zástupcovia z Bahrajnu, Zambie, Etiópie, Sudánu, Burundi, Kene, Angoly, Tahít či Tonga. „Ono je to dopredu dané. Rozhodcovia sú nominovaní z jednotlivých konfederácii, pričom Európa má aj v tomto smere najväčšie zastúpenie. Čo sa týka toho, že na šampionáte nie je ani jeden anglický arbiter, musím sa priznať, že aj ja som bol z toho šokovaný. Až neskôr som sa dočítal, že Mark Clattenburg, rozhodcovská jednotka z tejto krajiny, prijal nedávno pracovnú ponuku zo Saudskej Arábie, kde začal robiť šéfa rozhodcovskej komisie a s „behaním“ po ihrisku skončil,“ pokračoval Jozef Pavlík, ktorý v našej najvyššej súťaži viedol doteraz bezmála dve stovky duelov.

Pri dcére sú s manželkou len asistenti


Okrem rozhodcovských a kolektívnych výkonov si Jozef Pavlík pozorne všíma aj správanie jednotlivých hráčov. Čo hovorí na okázalé simulovanie Brazílčana Neymara, za ktorým v tomto „obore“ ďaleko nezaostáva Luis Suaréz z Uruguaju či niektorí ďalší? „Je to len a len na ich škodu. Fanúšikovia totiž nechcú vidieť ako sa na ihrisku bezdôvodne váľajú, zvíjajú, chytajú sa za hlavy, či niečo podobné. Chcú vidieť predovšetkým futbal. V tomto prípade sa však zastanem rozhodcov. Tí to majú najťažšie, pretože títo veľkí hráči vedia simulovať dokonale a je potom náročné sa z pozície hlavného arbitra v stotine sekundy rozhodnúť, či to bol faul alebo nie. A čo by som urobil ja s takým Neymarom? Ťažko povedať, každý zápas je iný, v každej situácii sa hráč zachová odlišne, niekedy by mu možno stačilo len kamarátsky dohovoriť. Neviem, či na toto existuje jednotný recept, no isté je, že po tom, čo som videl v jeho podaní v televízii, už by som mu nedohováral, ale riešil to kartami,“ nahlas a s úsmevom sa zamyslel 44-ročný rodák z Bratislavy.

Koncom júna 2015 si Pavlík zobral za manželku Petru Chudú, ktorá patrí pre zmenu u nás k najlepším futbalovým rozhodkyniam. Zaujímalo nás teda, kto je doma hlavný arbiter. „Celkom jednoznačne ním je naša dcérka Liliana, ktorá nás dá neraz do pozoru. My sme potom pri nej už len asistenti,“ uzavrel Jozef Pavlík, ktorý v našej najvyššej súťaži pôsobí od sezóny 2004/05, pričom v roku 2010 bol vyhlásený za najlepšieho rozhodcu na Slovensku.