Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

Sagan skončil druhý v 8. etape Vuelty, zdolal ho len Valverde

Na archívnej snímke slovenský cyklista Peter Sagan. Foto: TASR/AP

Sobotňajšia etapa mala zvlnený profil s jedinou horskou prémiou 3. kategórie ešte v prvej polovici trate, no posledné kilometre i dojazd do cieľa boli opäť mierne do kopca.

Almadén 1. septembra (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan finišoval druhý vo 8. etape 73. ročníka Vuelty a zopakoval tak výsledok z piatka. Jazdca stajne Bora-Hansgrohe zdolal na 195,5 km dlhej trati z Linaresu do Almadénu v špurte do kopca iba domáci matador Alejandro Valverde z Movistaru. Tretí finišoval Holanďan Danny van Poppel z Lotto NL-Jumbo.

"Opäť to bola náročná a horúca etapa, v ktorej pracoval celý tím výborne. Chalani tvrdo dreli, aby dotiahli únik a v špurte som bol v dobrej pozícii. V ťažkých posledných metroch som do toho dal všetko, ale na víťazstvo to nestačilo. No cítim, že moja forma sa každým dňom zlepšuje. Páčilo by sa mi, keby to dnes bolo víťazné double Bory, ale takto aspoň gratulujem Pascalovi Ackermannovi za triumf v Bruseli," uviedol Peter Sagan na svojom facebooku. Jeho nemecký tímový kolega Ackermann vyhral v špurte sobotňajšiu klasiku v metropole Belgicka. Pomohol mu aj Juraj Sagan, ktorý obsadil 68. miesto.

"Bol som veľmi prekvapený, že som vyhral. Myslel som si, že to bude pre mňa príliš špurtérsky dojazd. Včera som mal trochu smolu a nevyšlo to. Dnes som ani nepočítal, že budem bojovať o víťazstvo, ale keď sa otvorila šanca, tak som o ňu zabojoval a som šťastný, že to vyšlo. Síce mám už 38 rokov, no cítim sa výborne a mám dobrú formu," povedal v cieli Valverde, ktorý vyhral aj 2. tohtoročnú etapu a dokopy ich má na Vuelte už jedenásť. Celkovo v kariére nazbieral už 121 triumfov.

Na čele celkového poradia zostal Francúz Rudy Mollard z FDJ, druhý je Valverde, ktorý vďaka desaťsekundovej bonifikácii za triumf stiahol manko na 37 sekúnd. Sagan je 99. s mankom nad 40 minút. V boji o zelený dres mu patrí druhé miesto, keď nazbieral 63 bodov, na lídra Valverdeho stráca 13 bodov.

Sobotňajšia etapa mala zvlnený profil s jedinou horskou prémiou 3. kategórie ešte v prvej polovici trate, no posledné kilometre i dojazd do cieľa boli opäť mierne do kopca a tak sa okrem špurtérov mohli presadiť aj klasikári. Medzi favoritov patrili opäť aj Peter Sagan a Alejandro Valverde, druhý a tretí z piatkovej etapy.

Ihneď po štarte sa do úniku dňa dostala trojica Tiago Machado (Kaťuša-Alpecin), Jorge Cubero (Burgos-BH) a Hector Saez (Euskadi-Murias). Tí mali po 20 km náskok štyri minúty a po prejazde jedinej vrchárskej prémie Alto de Espanares (3. kat., 10,3 km, 3,4%) 120 km pred cieľom už dvanásť minút. Tempo pelotónu začalo stúpať až po prejazde bufetu, 90 km pred koncom malo trio na čele stále vyše desať minút k dobru. Na čele balíka pracovali najmä pretekári Treku, Bory, Quick-Stepu a Cofidisu, postupne sa striedali aj ďalšie tímy a tak 55 km pred koncom klesol náskok trojice na 5:40 min.

Vtedy však prišla komplikácia pre Petra Sagana, ktorý mal mechanické problémy a nabral asi minútovú stratu na pelotón. Po pár kilometroch sa však dolepil späť. Tempo medzitým neustále stúpalo a šance trojice v úniku na úspech naopak klesali. Tridsať km pred cieľom mali k dobru už len niečo vyše 2:30 minúty a bolo takmer isté, že ich snaha k triumfu nepovedie. Sedem a pol km pred cieľom to Cubero so Saezom už vzdali a tak si išiel Machado aspoň sám pre cenu pre najaktívnejšieho jazdca etapy. Vydržal ešte necelé dva kilometre, ale potom ho už pohltil pelotón a všetko smerovalo k hromadnému dojazdu.

V ňom mal Sagan výbornú pozíciu a svoj útok si načasoval na záverečné desiatky metrov, zdalo sa, že príde do cieľa prvý, no v súboji o každý centimeter ho nakoniec zdolal Valverde. Domáci favorit vyhral už druhú etapu na tohtoročnej Vuelte a v piatok finišoval v podobnom závere tretí práve za Slovákom.

Výsledky 8. etapy (Linares - Almadén, 195,5 km):

1. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) 4:35:54 h, 2. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe), 3. Danny von Poppel (Hol./LottoNL-Jumbo), 4. Ion Izagirre (Šp./Bahrain-Merida), 5. Giacomo Nizzolo (Tal./Trek-Segafredo), 6. Jesus Herrada (Šp./Cofidis), 7. Simon Yates (V.Brit./Mitchelton-Scott), 8. Björg Lambrecht (Belg./Lotto Soudal), 9. Ivan Garcia (Šp./Bahrain-Merida), 10. Steven Kruijswijk (Hol./LottoNL-Jumbo) všetci rovnaký čas

Celkové poradie:
1. Rudy Molard (Fr./Groupama-FDJ) 31:20:34 h, 2. Valverde +37 s, 3. Emanuel Buchmann (Nem./Bora-Hansgrohe) +48, 4. S. Yates +51, 5. Tony Gallopin (Fr./AG2R) +59, 6. Michal Kwiatkowski (Poľ./Sky) +1:06, 7. I. Izagirre +1:11, 8. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +1:14, 9. Kruijswijk +1:18, 10. Enric Mas (Šp./Quick-Step) +1:23, ... 99. SAGAN +42:43

Bodovacia súťaž:
1. Valverde 76 b, 2. SAGAN 63, 3. Kwiatkowski 50